Ειδήσεις

Περισσότεροι τουρίστες, λιγότερα τα έσοδα

Μικρότερο θα είναι φέτος το “καλάθι” του Τουρισμού, τουλάχιστον σε ότι αφορά τα έσοδα, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέα Ανδρεάδη, η φετινή αύξηση στις εισπράξεις θα είναι οριακή, φτάνοντας το 1%-2%΄σε σχέση με πέρσι, ποσοστά που μεταφράζονται σε επιπλέον έσοδα έως το πολύ 280 εκατ. ευρώ, αριθμός βέβαια που απέχει από την αύξηση 6% (800 εκατ. ευρώ) που αναμένονταν.

Έτσι αν και στην αρχή της σεζόν οι επιχειρήσεις προέβλεπαν πως τα τουριστικά έσοδα θα έφταναν τα 15 δισ. ευρώ από 14,2 δισ. το 2015, ο πήχης δείχνει να κατεβαίνει, παρά το γεγονός πως ο αριθμός των τουριστών αυξάνεται και μάλλον θα επιτευχθεί ο στόχος των 25 εκατ. αφίξεων.

Όπως αναφέρουν στελέχη του Τουρισμού, η τουριστική κίνηση στη γειτονική Τουρκία μετά το τελευταίο τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη και την επιχείρηση πραξικοπήματος, οι προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα και το αν θα συνεχιστεί η “βουτιά” στις οδικές αφίξεις (ήδη το πρώτο εξάμηνο καταγράφεται ραγδαία πτώση 7,4%) είναι οι βασικοί παράγοντες που θα κρίνουν την τύχη της φετινής σεζόν.

Η κατάσταση σε όλους τους τομείς παραμένει ρευστή, ενώ προς το παρόν καμία βέβαιη πρόβλεψη για την πορεία των τουριστικών μεγεθών δεν μπορεί να γίνει. Ακόμη πιο παρακινδυνευμένες είναι οι εκτιμήσεις για τυχόν μερίδια που πιθανόν κερδίσει η Ελλάδα από τις ακυρώσεις πακέτων για προορισμούς της Τουρκίας, το πιθανότερο όμως είναι πως το “κέρδος” θα είναι μικρότερο από την ζημιά που θα προκαλέσει στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, καθώς και στη βόρειο Ελλάδα, η μείωση της ζήτησης από Τούρκους τουρίστες.

Στελέχη του Τουρισμού πάντως προειδοποιούν πως έστω και αυτή η μικρή αύξηση στα έσοδα προϋποθέτει ότι δεν θα υπάρξει κάποιο άλλο έκτακτο γεγονός μέχρι το τέλος του έτους. Ο προβληματισμός εντούτοις για την πορεία του κλάδου τα επόμενα δύο χρόνια είναι έντονος. Και αυτό γιατί η αύξηση στα τουριστικά νούμερα οφείλεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό στην κάμψη που σημειώνουν η Τουρκία και η Αίγυπτος. “Αν οι αγορές αυτές δεν είχαν προβλήματα, η θέση της Ελλάδας θα ήταν πολύ χειρότερη” σημείωναν χαρακτηριστικά φορείς του ΣΕΤΕ.

Στο κομμάτι των αεροπορικών αφίξεων, με βάση τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία, στα βασικότερα αεροδρόμια της χώρας, το εξάμηνο έκλεισε με θετικό πρόσημο 4,9%, ενώ παραδοσιακά αναμένεται η κίνηση για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να είναι αυξημένη, καθώς τότε η χώρα υποδέχεται το μεγαλύτερο όγκο τουριστών. Όμως σε σύγκριση με τον αρχικό προγραμματισμό, έχουν αφαιρεθεί περίπου 700 χιλ. προγραμματισμένες θέσεις (slots) από τις αεροπορικές εταιρείες.

Στάση αναμονής τηρείται και για το πως θα αντιδράσει η βρετανική αγορά, όπου οι πωλήσεις πακέτων για το 2017 έχουν ξεκινήσει. Το μεγάλο στοίχημα είναι η Ελλάδα να “κινηθεί γρήγορα” και να κερδίσει όσο γίνεται μεγαλύτερη πίτα από τα “early bookings”. Από την άλλη όμως το στοίχημα για τη Ρωσία δείχνει να έχει χαθεί οριστικά. Ο αριθμός των θεωρήσεων που εκδίδονται καθημερινά δεν ξεπερνά τις πέντε χιλ. από επτά χιλ. που ήταν το ζητούμενο, οπότε οι αφίξεις θα κινηθούν μεταξύ 700 – 800 χιλ. Γενικότερη υστέρηση καταγράφεται τέλος και στην αγορά της Γερμανίας, όπου υπολογίζεται πως επτά εκατ. λιγότεροι Γερμανοί θα πάνε τελικά αυτή τη χρονιά διακοπές.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου