Τρομοκρατημένοι κάτοικοι και επισκέπτες στο Καστελόριζο, παρακολουθούσαν την Τρίτη να εκτυλίσσονται αερομαχίες τουρκικών και ελληνικών αεροσκαφών πάνω από τα κεφάλια τους.
Μικρά παιδιά έκλαιγαν, κάτοικοι βγήκαν ανάστατοι στους δρόμους του νησιού και οι λιγοστοί επισκέπτες έψαχναν τρόπο να φύγουν από το νησί.
«Ηταν μια από τις ελάχιστες φορές που ομολογώ ότι δύσκολα θα μπορούσε κανείς να διατηρήσει την ψυχραιμία του, παρά τα όσα έχουν δει τα μάτια μας.
Η Τρίτη, ήταν μια δύσκολη ημέρα για εμάς, υπήρχε έντονη κινητικότητα και στην θάλασσα και στον αέρα. Υπερπτήσεις, αερομαχίες και κλίμα πολεμικό…» δήλωσε στη «δ» ο αντιδήμαρχος κ. Στράτος Αμύγδαλος ο οποίος ανέφερε ότι οι κάτοικοι τελούν σε κατάσταση αναμονής.
Όπως έκανε γνωστό, οι λιγοστοί επισκέπτες στην πλειονότητά τους εγκατέλειψαν το νησί και από την Τρίτη μέχρι και χθες το απόγευμα οι ακυρώσεις κρατήσεων έφτασαν μέχρι και το 40% (!) των ήδη περιορισμένων κρατήσεων.
«Εχουμε ζήσει κι άλλες φορές εντάσεις, αλλά τόσο σκληρό κλίμα δεν θυμάμαι να έχουμε βιώσει ξανά. Τα πολεμικά αεροσκάφη πετούσαν πάνω από τα κεφάλια μας και σε κάποια στιγμή ακούστηκε ένας τρομερός θόρυβος που νομίζαμε ότι έπεσε βόμβα! Τελικά, ένα μαχητικό έσπασε το φράγμα του ήχου και προκάλεσε αυτόν τον τρομερό θόρυβο που προς στιγμή τα χάσαμε, δεν ξέραμε τι συμβαίνει», λέει ο αντιδήμαρχος Καστελόριζου.
Όπως δήλωσε στη «δ», υπάρχει αφενός ανησυχία για την περαιτέρω κλιμάκωση των σχέσεων με την Τουρκία με επίκεντρο το Καστελόριζο και επιπλέον αγωνία για την τοπική οικονομία, αφού ουσιαστικά η σεζόν τινάχθηκε στον «αέρα».
Μετά την καραντίνα κι αφού ομαλοποιήθηκε σχετικά η κατάσταση, έγιναν έστω και περιορισμένες κρατήσεις Ελλήνων επισκεπτών, που θα τόνωναν την τοπική οικονομία σε ένα νησί που κατά κύριο λόγο ζει από τον τουρισμό όμως, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και με την κατάσταση που διαμορφώνεται, λίγοι είναι εκείνοι που θα διακινδυνεύσουν να περάσουν τις διακοπές τους στο Καστελόριζο.
Οι συνεχόμενες ακυρώσεις κρατήσεων στο νησί από την Τρίτη δεν προμηνύουν καλές εξελίξεις για την συνέχεια της τουριστικής περιόδου, λαμβάνοντας υπ΄όψιν ότι με την διαμορφωθείσα κατάσταση το Καστελόριζο έχει χάσει ένα μεγάλο μέρος του τουριστικού ρεύματος που ενισχυόταν από τα απέναντι τουρκικά παράλια είτε με Τούρκους τουρίστες της μιας ημέρας είτε με επισκέπτες που στο πλαίσιο των διακοπών τους στη γείτονα χώρα επισκέπτονταν το νησί για ημερήσια εκδρομή.
Επιπλέον οι ακυρώσεις Ρόδιων επισκεπτών και γενικότερα Ελλήνων υπό το φόβο θερμού επεισοδίου, σε συνδυασμό με τους ομογενείς που λόγω covid-19 δεν θα μπορέσουν να ταξιδέψουν στο νησί καταγωγής τους και τους εν γένει περιορισμούς που έχει επιφέρει η πανδημία στις μετακινήσεις, έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό κλίμα για το νησί.
«Εχουμε αγωνία. Είναι τρομακτικό να εκτυλίσσονται οι αερομαχίες πάνω από τα κεφάλια μας… Πρωτόγνωρα πράγματα για μας αυτά που ζήσαμε την περασμένη Τρίτη αλλά προσπαθούμε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας. Δεν είναι η πρώτη φορά που καλούμαστε να αντεπεξέλθουμε σε τέτοιες δοκιμασίες, ωστόσο όχι αυτής της έντασης. Λογικό είναι να φοβάται ο κόσμος να έρθει για να περάσει τις διακοπές του στο νησί, εμείς όμως είμαστε εξοικειωμένοι. Τα γεγονότα με τον κορωνοϊό και έπειτα οι τουρκικές προκλήσεις, έχουν καταστήσει την πιο ελπιδοφόρα σεζόν όλων των εποχών στη χειρότερη και δεν ξέρουμε τι να πρωτοαντιμετωπίσουμε και πώς θα βγάλουμε τον χειμώνα που έρχεται…
Ζούμε πρωτόγνωρα γεγονότα και είναι λογικό να αισθανόμαστε ανασφάλεια για πολλούς λόγους όμως η παρουσία του στρατού στο νησί αποτελεί εγγύηση δύναμης για εμάς», δήλωσε στη «δ» ο κ. Στράτος Αμύγδαλος, σημειώνοντας ότι γίνεται προσπάθεια να επικρατήσει ψυχραιμία ώστε να επανέλθουν οι γνώριμοι ρυθμοί της καθημερινότητας στο νησί «παρ’ ότι όσο πετάνε τα τουρκικά μαχητικά πάνω από τα κεφάλια μας και υπό το φόβο του απόπλου του Oruc Reis από την Αττάλεια είναι δύσκολο η προσοχή μας να μην είναι στραμμένη στο Αιγαίο».