Η Ελλάδα, «είναι πραγματικά ένα από τα ευκολότερα μέρη για διακοπές φέτος», σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο
Ο τουριστικός-ταξιδιωτικός κλάδος είναι ίσως εκείνος που επλήγη όσο κανένας άλλος από την πανδημία, με κυρίαρχες εικόνες αεροσκάφη καθηλωμένα στο έδαφος, θέρετρα κλειστά και τις ανέμελες διακοπές χωρίς προληπτικά μέτρα να αποτελούν μακρινή ανάμνηση, αναφέρει σε άρθρο του το CNBC.
Για ορισμένες χώρες, επισημαίνει ο συντάκτης, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, ο τουρισμός είναι καθοριστικός για την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία χιλιάδων επιχειρήσεων και ανθρώπων
Με την πρόοδο των εμβολιαστικών προγραμμάτων από τα τέλη του 2020 αναπτερώθηκαν οι ελπίδες ότι η Ευρώπη μπορούσε να προσβλέπει σε ανάκαμψη του καλοκαιρινού τουρισμού φέτος.
Ωστόσο, συνεχίζει, η σεζόν εξελίχθηκε σε εξαιρετικά αβέβαιη καθώς η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται, προκαλώντας νέα μέτρα και περιορισμούς, επισήμανση χωρών με βάση την επικινδυνότητά τους, καραντίνες και πιστοποιητικά εμβολιασμών για τους ταξιδιώτες.
Τέταρτο κύμα;
Τα ταξίδια στην Ευρώπη αυτή την περίοδο σίγουρα δεν είναι για εκείνους που φοβούνται. Τα ποσοστά των κρουσμάτων έχουν αυξηθεί παντού εξαιτίας της εξαιρετικά μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα.
Όπως και με την προηγούμενη μετάλλαξη, το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν κάτι σαν την καταστροφή που έβλεπε να έχει μπροστά της η Ευρώπη. Στις αρχές του χρόνου η Βρετανία αντιμετώπισε ένα ακόμη κύμα της μετάλλαξης Άλφα και τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα νέο με τη Δέλτα.
Παρά τις προσπάθειες σε όλη την Ευρώπη να συγκρατηθεί η εξάπλωση της Δέλτα, δεν ευοδώθηκαν και πλέον η συγκεκριμένη μετάλλαξη αποτελεί την πλειονότητα των κρουσμάτων.
Η Ολλανδία και η Ισπανία έχουν μεγάλη αύξηση κρουσμάτων που αποδίδεται στις νυχτερινές δραστηριότητες μετά το άνοιγμα των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης στα τέλη Ιουνίου.
Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι μπαίνει στο τέταρτο κύμα της πανδημίας με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γκάμπριελ Ατάλ να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: «Έχουμε μπει σε ένα τέταρτο κύμα. Η δυναμική της επιδημίας είναι εξαιρετικά ισχυρή. Βλέπουμε ένα ταχύτερο κύμα και μια απότομη αύξηση των κρουσμάτων που δεν έχουμε δει από την αρχή της πανδημίας».
Οι μετοχές του τουρισμού και των αερομεταφορών δέχθηκαν πλήγμα στις αρχές της εβδομάδας, όταν οι παγκόσμιες αγορές βυθίστηκαν απότομα λόγω της νέας ανησυχίας για την παγκόσμια ανάκαμψη. Οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλoύ κόστους, EasyJet και η Ryanair, ήταν μεταξύ εκείνων που υπέστησαν μεγάλες μειώσεις. Οι μετοχές της EasyJet κινήθηκαν στις 842,20 πένες την Παρασκευή, αλλά υποχώρησαν στις 758,20 πένες μέχρι τη Δευτέρα το απόγευμα.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Easyjet, Γιόχαν Λούντγκρεν, δήλωσε, μεταξύ άλλων, στο CNBC: «Γνωρίζαμε πάντα ότι η ανάκαμψη δεν θα ήταν ευθεία, αλλά βλέπουμε ότι οι περιορισμοί είναι αβάσιμοι. Είναι αλήθεια ότι όταν ανοίγουμε της κοινωνία υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων. Το ερώτημα είναι να βεβαιωθούμε ότι οι εμβολιασμοί σπάνε τη σχέση μεταξύ νόσησης και σοβαρής νοσηλείας και θανάτου, και ευτυχώς φαίνεται ότι το κάνουν».
Πολύπλοκο ταξίδι
Όποιος σχεδιάζει διακοπές της τελευταίας στιγμής στην Ευρώπη, φέτος, θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια συχνά συγκεχυμένη, περίπλοκη και μάλλον αγχωτική εμπειρία – και αυτό πριν καν βγει από το αεροπλάνο, επισημαίνει το CNBC.
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της πολυπλοκότητας των διακοπών φέτος, ο συντάκτης του CNBC, αναφέρει την Ελλάδα, όπου, όπως αναφέρει, το 2019 ταξίδεψαν 3,4 εκατομμύρια Βρετανοί.
Η Ελλάδα, εξηγεί, η οποία «είναι πραγματικά ένα από τα ευκολότερα μέρη για διακοπές φέτος», επιτρέπει την είσοδο σε επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο υπό την προϋπόθεση ότι επιδεικνύουν αρνητικό PCR 72 ωρών ή rapid test 48 ωρών ή πιστοποιητικό εμβολιασμού 14 ημερών τουλάχιστον.
«Πριν φτάσετε στην Ελλάδα, ωστόσο, πρέπει να συμπληρώσετε μια φόρμα εντοπισμού επιβατών (PLF) το αργότερο μέχρι τις 11:59 μ.μ. (τοπική ώρα) της προηγουμένης της άφιξής σας, δηλώνοντας την κατάσταση εμβολιασμού, τη διεύθυνση των διακοπών σας και τους πλησιέστερους συγγενείς. Στη συνέχεια, πριν επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι παραθεριστές πρέπει να κάνουν ένα τεστ PCR και να συμπληρώσουν μια άλλη φόρμα εντοπισμού επιβατών και, στη συνέχεια, εντός δύο ημερών από την άφιξή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, να κάνουν ένα ακόμη τεστ PCR ή καραντίνα για 10 ημέρες», περιγράφει ο συντάκτης.
Ο ίδιος συμπληρώνει ότι όπως και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, έτσι και η Ελλάδα δεν έχει γλυτώσει από την αναπόφευκτη αύξηση των κρουσμάτων, μετά το άνοιγμα της οικονομίας και ιδιαιτέρως στα νησιά. Ωστόσο, ο ημερήσιος αριθμός φαίνεται μικρός σε σύγκριση με τη Γαλλία ή το Ην. Βασίλειο. Την Τετάρτη, η Ελλάδα ανέφερε 2.972 νέα κρούσματα, 19 από τα οποία εντοπίστηκαν μετά από ελέγχους στα σύνορα της χώρας.
Ο Βόλφανγκο Πικόλι, πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Teneo Intelligence, σημείωσε χθες ότι η ανάκαμψη της Covid-19 στην Ελλάδα «θέτει νέες δυσκολίες, ειδικά σε σχέση με μια άλλη πενιχρή τουριστική περίοδο και τις οικονομικές επιπτώσεις που θα ακολουθήσουν», συνθήκες που ασκούν πίεση για τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρει το CNBC.
Πρόσθεσε, δε, ο Πικόλι, κάνοντας αναφορά στον πρωθυπουργό, ότι «ο Μητσοτάκης ήλπιζε να αφήσει την πανδημία πίσω από αυτό το καλοκαίρι καθώς η κεντροδεξιά κυβέρνησή του έφτασε στο μέσο της τετραετούς θητείας της. Στόχος του ήταν να επιβλέψει τη βελτίωση των τουριστικών εσόδων, την έναρξη του σχεδίου ανάκαμψης της Ελλάδας και την επιστροφή στην ανάπτυξη. Ωστόσο, ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες και ο ζωτικός τουριστικός τομέας πιέζει ήδη για περισσότερη κρατική υποστήριξη το φθινόπωρο εν μέσω φόβων για πιο απογοητευτικούς αριθμούς επισκεπτών φέτος», σημείωσε ο Πικόλι.
Καθώς η μετάλλαξη Δέλτα σταδιακά κυριαρχεί, ο ίδιος σημείωσε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει έναν γρίφο, καθώς «ο αριθμός των καθημερινών εμβολιασμών έχει επιβραδυνθεί αυτόν το μήνα σε κάτω από 100.000, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσφέρει στους Έλληνες ηλικίας 18-25 ετών ένα κίνητρο 150 ευρώ για να εμβολιαστούν».
Μέχρι στιγμής, είπε, μόνο περίπου 120.000 από περίπου 980.000 Έλληνες σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα έχουν εμβολιαστεί.
Τα επίπεδα εμβολιασμού τουλάχιστον με την πρώτη δόση στον γενικό πληθυσμό έχουν φτάσει κοντά στο 52% και σχεδόν το 44% έχει εμβολιαστεί πλήρως, επεσήμανε οι Πικόλι, προσθέτοντας ότι «η πρόσφατη επιβράδυνση έχει δημιουργήσει αμφιβολίες σχετικά με το εάν η κυβέρνηση μπορεί να επιτύχει τον στόχο του 70%-75% του ενήλικου πληθυσμού μέχρι το τέλος του καλοκαιριού».
Πηγή ΟΤ