Ακόμη μια καλοστημένη υπόθεση απάτης με κρυπτονομίσματα αποτελεί αντικείμενο προανάκρισης της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου κατόπιν υποβολής μηνύσεως από έναν 66χρονο επιχειρηματία του νησιού.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», η προοπτική των κερδών μέσω επενδύσεων ή αποταμιεύσεων σε κρυπτονομίσματα προσέλκυσε και απατεώνες που εμφανίζονται ως ειδικοί και επαγγελματίες.
Οι επιτήδειοι υπόσχονται στα θύματα, υψηλές επενδυτικές αποδόσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Τέτοιου είδους υποθέσεις είναι πάρα πολύ δύσκολο να διερευνηθούν και να εντοπιστούν οι δράστες καθώς χρησιμοποιούν φανταστικά ηλεκτρονικά στοιχεία, ενώ ο εντοπισμός ηλεκτρονικών πορτοφολιών ή κρυπτονομισμάτων είναι εξαιρετικά αμφίβολος.
Εν πάση περιπτώσει ο 66χρονος ασχολείται σύμφωνα με τις πληροφορίες με επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα από το έτος 2019 και έχει συνεργασία με μια αξιόπιστη εταιρεία.
Την 5η Μαΐου 2020 δέχτηκε τηλεφωνική κλήση από έναν αλλοδαπό τα στοιχεία του οποίου προσκόμισε στις αρχές, ο οποίος τον παρότρυνε να επενδύσει σε μια υπαρκτή εταιρεία επενδύσεων που λειτουργεί ιστοσελίδα στο διαδίκτυο.
Ο Ροδίτης κατέθεσε 250 ευρώ για την εγγραφή του και 16 μέρες μετά δέχτηκε τηλεφώνημα από μια αλλοδαπή γυναίκα, φερόμενη ως συνεργάτιδα της ίδιας εταιρείας που του ζήτησε να της στείλει αντίγραφο της αστυνομικής του ταυτότητας, λογαριασμό ΔΕΗ και τον αριθμό της τραπεζικής του κάρτας ενώ του απέστειλε κι ένα έγγραφο για να υπογράψει ωστε να συμβληθεί με την εταιρεία επενδύσεων και να αρχίσει να επενδύει μέσω της πλατφόρμας της.
Λίγες μέρες μετά δέχτηκε τηλεφώνημα από άλλο αλλοδαπό, που του ζήτησε να φτιάξουν από κοινού τον ηλεκτρονικό του λογαριασμό.
Εφτιαξαν μαζί λογαριασμό και όταν εισήλθε εκ νέου διαπίστωσε ότι ήταν ανενεργός.
Αντιλήφθηκε ότι έπεσε θύμα απάτης και σταμάτησε να ασχολείται αφού κατέστη αδύνατον να βρεί κάποιον από τα άτομα που είχε μιλήσει.
Την 13η Ιουλίου 2021 δέχτηκε τηλεφώνημα από άλλο αλλοδαπό, τα στοιχεία του οποίου έδωσε στις αρχές, ο οποίος τον πληροφόρησε ότι ο ηλεκτρονικός του λογαριασμός στην πλατφόρμα είχε απόθεμα 24.471 δολαρίων ΗΠΑ και ότι έπρεπε να προβεί σε ανάληψη!
Του έστειλε μια ηλεκτρονική διεύθυνση στην οποία πράγματι εμφανιζόταν να έχει απόθεμα το προαναφερόμενο ποσό.
Οταν επιχείρησε να το αναλάβει του ζητούσε να καταθέσει 1000 ευρώ για κάθε 3.000 ευρώ που ανελάμβανε!!
Ο 66χρονος φυσικά οχι μόνο δεν το έπραξε αλλά προχώρησε και σε υποβολή μηνύσεως.
Θυμίζουμε ότι έτερος Ροδίτης επενδυτής την 9η Απριλίου 2021 έλαβε μήνυμα στο Twitter από λογαριασμό με στοιχεία «Instance @v_peterz» ο οποίος τον προέτρεπε να προβεί σε αναβάθμιση του πορτοφολιού του TRUST WALLET στο οποίο είχε αποταμιευμένα κρυπτονομίσματα αξίας 3.600 ευρώ ως εκείνη την ημέρα (20.698 one harmony και 849.686.000.000 Safemoon) στέλνοντάς του τον σύνδεσμο databasetrust.co ο οποίος παρέπεμπε σε ιστοσελίδα πανομοιότυπη με την σελίδα του πορτοφολιού του.
Ο Ροδίτης επενδυτής που πείσθηκε για την γνησιότητα της ιστοσελίδας κλώνου, ακολούθησε την διαδικασία ανάκτησης του πορτοφολιού του βάζοντας τις λέξεις κλειδιά στα αντίστοιχα πεδία και στη συνέχεια διαπίστωσε ότι ο απατεώνας είχε εισβάλει στο πορτοφόλι του αδειάζοντάς το και αποστέλλοντας τα κρυπτονομίσματά του σε άλλες διευθύνσεις.
Αναζήτησε εκείνη την στιγμή βοήθεια από ομάδες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και βρήκε στοιχεία για την ιδιοκτησία της σελίδας εξαπάτησης ενώ προέβη σε αναφορά της απάτης στην ιστοσελίδα https://reportfraud.ftc.gov/.
Επίσης απευθύνθηκε και σε ιστοσελίδα ανάκτησης κρυπτονομισμάτων.
Υπέβαλε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για κλοπή και απάτη η οποία θα διαβιβαστεί από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου για τα περαιτέρω στην Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.