Αισιοδοξία αλλά και η ανάγκη συντονισμένων ενεργειών για να γίνουν βήματα μπροστά, εκφράστηκε χτες κατά τη διάρκεια της Στρογγυλής Τράπεζας με θέμα τη «Διαμόρφωση θεσμικού χαρακτήρα προτάσεων, παρεμβάσεων και πολιτικών για τον θρησκευτικό τουρισμό και τη θεσμική του ενδυνάμωση», που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Mediterranean στη Ρόδο.
Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο σεβ. μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος, η υφυπουργός Τουρισμού, κα Σοφία Ζαχαράκη, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Ρόδου κ. Θανάσης Βυρίνης, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος κ. Χρήστος Μπάρδος, ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Σπυρίδων Κατραμάδος (εκπροσωπώντας το Συνοδικό Γραφείο των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος) και ο σεβ. μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος.
Την εκδήλωση συντόνισε η κα Έλια Αποστολοπούλου, συντονίστρια του έργου για το Υπουργείο Τουρισμού.
Η Στρογγυλή Τράπεζα, πραγματοποιήθηκε με φυσικές παρουσίες αλλά και με τηλεδιάσκεψη και διαδικτυακές συνδέσεις.
Στην εκδήλωση, παρουσιάστηκε το Κοινό Στρατηγικό Σχέδιο για την ανάπτυξη και θεσμική ενίσχυση του Θρησκευτικού / Προσκυνηματικού Τουρισμού στην Νησιωτική Περιοχή της Ελλάδας και της Κύπρου που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου RE-CULT.
Ακολούθησε συζήτηση αναφορικά με την ανάπτυξη κοινών δράσεων και παρεμβάσεων για την ενίσχυση του Θρησκευτικού – Προσκυνηματικού Τουρισμού. Επίσης παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των ηλεκτρονικών διαβουλεύσεων του έργου και έγινε η παρουσίαση του σχεδίου Μνημονίου Συνεργασίας για την υλοποίηση μελλοντικών ενεργειών μεταξύ φορέων Ελλάδας και Κύπρου καθώς και του Σχεδίου Δράσης αναφορικά με τις θεσμικές δράσεις για την ανάδειξη της θρησκευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Κύριος Δικαιούχος της Πράξης είναι το υφυπουργείο Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν ως Δικαιούχοι το Υπουργείο Τουρισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, η Εκκλησία της Κύπρου, η Εκκλησία της Ελλάδος, ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου.
Η πράξη με τίτλο «Ανάδειξη και διάδοση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς μέσα από την ανάπτυξη και θεσμική ενίσχυση του θρησκευτικού τουρισμού στη νησιωτική περιοχή της Ελλάδας και της Κύπρου» και ακρωνύμιο RE-CULT υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Τ.Π.Α.) και από Εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.
ΟΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
Ο ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΡΟΔΟΥ
Στον χαιρετισμό του, ο σεβ. μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος, υπογράμμισε: «Ο Θρησκευτικός τουρισμός είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο. Το συζητάμε αρκετά χρόνια οι επιτροπές των τριών δικαιοδοσιών Ελλάδος, Κρήτης, Δωδεκανήσου με το υπουργείο Τουρισμού. Σίγουρα χρειάζεται να γίνουν και άλλα βήματα για να προχωρήσουμε μπροστά και κυρίως να γίνει κατανοητό, τι σημαίνει θρησκευτικός τουρισμός και πώς μπορεί αυτός, να προχωρήσει εποικοδομητικά. Είναι ένα κεφάλαιο το οποίο πρέπει να το αξιοποιήσουμε από όλες τις πλευρές».
Η ΥΦ/ΓΟΣ ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ
Στην τοποθέτησή της, η υφυπουργός Τουρισμού, κα Σοφία Ζαχαράκη τόνισε μεταξύ άλλων ότι πρέπει να γίνει μια σειρά παρεμβάσεων για τον θρησκευτικό τουρισμό και την ανάπτυξή του ενώ ευχήθηκε στους Κυπρίους που συμμετείχαν στην εκδήλωση ‘να βρεθεί σύντομα λύση’ με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην μαρτυρική Μεγαλόννησο.
«Είναι γνωστό πως ο θρησκευτικός τουρισμός αποτελεί μια ραγδαία αναπτυσσόμενη μορφή τουρισμού και βέβαια πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, υπολογίζεται ότι οι επισκέπτες των μεγαλύτερων θρησκευτικών μνημείων και προσκυνημάτων, ξεπέρασαν τα 300.000.000. Ένα τέταρτο δηλ. των αφίξεων διεθνώς (συνολικά) σημειώνοντας τζίρο περί τα 15δις ευρώ!» επίσης μίλησε για το προφίλ των ταξιδιωτών που περιλαμβάνουν στα ταξίδια τους θρησκευτικούς προορισμούς και όχι μόνον τους καλοκαιρινούς μήνες.
«Έχει σημασία το προφίλ του ταξιδιώτη που κυρίως είναι οικογένειες ή ομάδες και φυσικά ταξιδεύουν και μετά τους καλοκαιρινούς μήνες αιχμής» ανέφερε και πρόσθεσε πως μετά το πέρας της κρίσης που δημιούργησε η πανδημία αναμένεται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο ο ρόλος της μορφής αυτής τουρισμού αλλά και για τον ορθόδοξο τουρισμό. Η κα Ζαχαράκη επέμεινε στην ανάγκη να προχωρήσει ο εμβολιασμός στην χώρα μας ενώ επικεντρώθηκε στην αξιοποίηση της θρησκευτικής παρακαταθήκης της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου που είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πολιτιστική μας ταυτότητα.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΝ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ
Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:
«H συνάντησή μας πραγματοποιείται, μέσα στην “καρδιά” της Τουριστικής Σεζόν: Μια σεζόν απρόβλεπτη. Με πρωτοφανείς αβεβαιότητες. Εξαιτίας των συνεπειών, της πανδημίας στον τουρισμό. Και με την αγωνία, να είναι διάχυτη. Για Επιχειρήσεις και για Εργαζόμενους. Παρ’ όλα αυτά, παραμένουμε, και φιλόξενοι, και αισιόδοξοι.
Δεν υπάρχει αμφιβολία, πως η πανδημία θα αφήσει πίσω της, ανοιχτές πληγές. Στην τουριστική οικονομία, αλλά και σε όλους τους κλάδους και τα επαγγέλματα, που συνδέονται με αυτή. Ο ουρανός δεν βρέχει λύσεις, και το σύμπαν δεν μοιράζει δώρα. Εμείς πρέπει να δημιουργήσουμε, τις νέες επιτυχίες για τον τουρισμό, στην Ελλάδα και στην Κύπρο μας. Με αυτοπεποίθηση, με ιδέες και δράσεις, για την αξιοποίηση, των μεγάλων συγκριτικών πλεονεκτημάτων μας.
Ο θρησκευτικός και προσκυνηματικός τουρισμός, εντάσσεται ακριβώς σε αυτή, την προοπτική. Ελλάδα και Κύπρος, είναι γεμάτες από κειμηλιακούς Θησαυρούς, και μνημεία, του Βυζαντινού και Μετα-Βυζαντινού Πολιτισμού. Αυτό το μοναδικό πολιτιστικό απόθεμα, οφείλουμε να το αξιοποιήσουμε σωστά, με ευθύνη και σεβασμό και να το αναδείξουμε σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Προς τους ομόδοξους λαούς, αλλά όχι μόνο. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ο σύγχρονος άνθρωπος, έχει ανάγκη, ενός νοήματος στη ζωή. Και η ορθόδοξη παράδοση, μπορεί να δώσει διεξόδους, και απαντήσεις σε όλους. Θρησκευόμενους, και άθεους. Πιστούς, σε άλλα δόγματα, αλλά, και σε άλλες θρησκείες. Αποτιμώντας σωστά, τη μέχρι σήμερα εμπειρία, και χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, μπορούμε να δώσουμε πραγματικά μια Νέα ώθηση, στον Θρησκευτικό και Προσκυνηματικό τουρισμό. Την αρχαιότερη μορφή τουρισμού, στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Οι άνθρωποι πάντα ταξίδευαν, ταξιδεύουν, και θα ταξιδεύουν. Για να εκπληρώσουν ένα τάμα ψυχής, για να νιώσουν την ιερότητα των τόπων, και να ζήσουν αυτή την τόσο ξεχωριστή εμπειρία, δέους και συγκίνησης, μπροστά στο μυστήριο της ύπαρξης. Μπορούμε να πετύχουμε αυτή τη νέα ώθηση;
Πιστεύω ακράδαντα πως ναι. Είναι η σωστή στιγμή.
Ενώνουμε δυνάμεις, ενώνουμε ιδέες, ενώνουμε εμπειρίες, και το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας, είμαι βέβαιος, πως μπορεί να ανοίξει καινούργιους δρόμους, για τα νησιά μας, για την Κύπρο μας, για την πνευματική ακτινοβολία του Ελληνισμού».
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ
Μεταφέροντας το μήνυμα του μακαριωτάτου αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Σπυρίδων Κατραμάδος (εκπροσωπώντας το Συνοδικό Γραφείο των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος) τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η Εκκλησία της Ελλάδος μέσα από τα θεσμικά όργανά της και από το Συνοδικό Γραφείο των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Ιεράς Συνόδου, την διοικούσα επιτροπή και τα στελέχη μας, κληρικούς και λαϊκούς, επιτελεί την τελευταία εικοσαετία ένα πρωτόγνωρο, πολύπλευρο και πολυσήμαντο ποιμαντικό έργο στον τομέα της αναπτύξεως και προβολής των προσκυνηματικών περιηγήσεων, των εκκλησιών, Ι. Μονών και Ι. Προσκυνημάτων συμμετέχοντας με άμεσα θετικά αποτελέσματα σε τοπικό, πριφερειακό, εθνικό και διακρατικό επίπεδο σε προγράμματα και δράσεις που προάγουν τον πολιτισμό και ό,τι έχει να κάνει με τον λεγόμενο θρησκευτικό τουρισμό».
Τόνισε ακόμη πως «τώρα είναι η ώρα να εργαστούμε από κοινού όλοι οι φορείς για την οργάνωση και εφαρμογή ενός νέου στρατηγικού σχεδιασμού που θα ατενίζει το μέλλον και θα είναι απολύτως ρεαλιστικός στη βάση των σημερινών δεδομένων. Η οργάνωση των θρησκευτικών περιηγήσεων οφείλει και πρέπει να βασίζεται στον σεβασμό της προσωπικότητας και της ακεραιότητας της ζωής των επισκεπτών. Η τουριστική μονοκαλλιέργεια και η θεματική αποκλειστικότητα ανά περιοχές, ανήκουν πια, μετά την επέλαση της πανδημίας, σε έναν άλλον κόσμο. Η δικτύωση και συνέργεια μεταξύ θρησκευτικών προορισμών και πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων, είτε ενδοπεριφερειακά είτε μεταξύ Περιφερειών ή μεταξύ Κρατών και κυρίως όλων των φορέων που σχετίζονται με αυτό που ονομάζουμε θρησκευτικό και πολιτισμικό τουρισμό θα αποτελέσει πολλαπλασιαστικό παράγοντα θρησκευτικών επισκέψεων….»
Να σημειωθεί ότι μετά το πέρας των εργασιών, οι σύνεδροι ξεναγήθηκαν σε πολιτιστικούς και θρησκευτικούς χώρους της περιοχής μας.