Συνεχίζεται για τρίτη ημέρα η μάχη με τις φλόγες στη Δαδιά Έβρου, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να περιοριστεί το πύρινο μέτωπο.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, νωρίς το πρωί, το ανατολικό μέτωπο της πυρκαγιάς είχε ελεγχθεί. Στα βόρεια, τα βορειοδυτικά και στο δυτικό τμήμα της πυρκαγιάς, υπάρχουν μικρές και διάσπαρτες ενεργές εστίες, με τις δυνάμεις πυρόσβεσης να επιχειρούν με στόχο να τις περιορίσουν.
Η κύρια προσπάθεια κατάσβεσης επικεντρώνεται στη νοτιοδυτική πλευρά της πυρκαγιάς, όπου υπάρχει ενεργό μέτωπο. Στο σημείο επιχειρούν τόσο επίγειες, όσο και εναέριες δυνάμεις.
Μαζί με τις πυροσβεστικές δυνάμεις, στα μέτωπα βρίσκονται και 32 υλοτόμοι -καθώς και μηχανήματα- από τους Δασικούς Συνεταιρισμούς της περιοχής, προσπαθώντας να δημιουργήσουν μια αντιπυρική ζώνη, μέσω της διαπλάτυνσης ενός μονοπατιού από την περιοχή «Ταΐστρες» προς τον δρόμο Δαδιάς – Λευκίμμης. Επίσης σχεδιάζεται να διαπλατυνθεί η περιμετρική οδός έξω από το χωριό Δαδιά, για κάθε ενδεχόμενο. Ακόμη 10 υλοτόμοι δούλευαν όλο το βράδυ στην περιοχή, μέχρι τις 5 το πρωί.
Σημειώνεται πως το πρωί είχε κοπάσει η ένταση των ανέμων στην περιοχή, με την πυρκαγιά να έχει αργή εξάπλωση.
Αγώνας για να σωθούν οι θησαυροί της Δαδιάς
Το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου βρίσκεται στο μέσον του νομού Εβρου σε έκταση 428.000 στρεμμάτων από τα οποία τα 72.900 είναι αυστηρά προστατευόμενη ζώνη και εντάσσονται στη ζώνη προστασίας Α.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκταση Natura 2000 στην Ελλάδα και το συγκεκριμένο δάσος αποτελεί φωλιά για πολλά είδη άγριων πουλιών. Το μεγαλύτερο ποσοστό των αρπακτικών πουλιών που ζουν στην Ευρώπη φωλιάζουν στο δάσος της Δαδιάς, με προεξάρχοντα τον μαυρόγυπα, ο οποίος διατηρεί τη μοναδική αναπαραγωγική του αποικία στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια σε αυτό το δάσος. Πολλά θηλαστικά επίσης όπως αγριόγατες, βίδρες, αλεπούδες, σκαντζόχοιροι, σκίουροι, νυφίτσες, δεντροκούναβα, ασβοί, αγριόχοιροι, δασομυωξοί, δεντρομυωξοί και νανοποντικοί ζουν στο συγκεκριμένο πάρκο. Επίσης, έχει εκατοντάδες είδη φυτών συμπεριλαμβανομένων 25 ειδών ορχιδέας.
Η οικολογική σημασία του δάσους της Δαδιάς είναι τεράστια, όντας πατρίδα των 36 από τα 38 αρπακτικά πουλιά της Ευρώπης, ενώ προστατεύτηκε νομικά το 1981 λόγω ακριβώς της προσπάθειας της οργάνωσης WWF Ελλάς που εδώ και τριάντα χρόνια δραστηριοποιείται στην περιοχή.
Στη διάρκεια αυτών των ετών αλλά και νωρίτερα δεν έχει καταγραφεί μεγάλη σε έκταση φωτιά σε αυτό το δάσος, ενώ περιστατικά που έχουν συμβεί καταστέλλονται άμεσα λόγω της ισχυρής φύλαξης και επιτήρησης.
Στάχτη 4.384 στρέμματα δάσους
Με βάση εικόνα πολύ υψηλής ανάλυσης που ελήφθη από το δορυφόρο Landsat 8 την Παρασκευή 22.07.2022 στις 11:50 τοπική ώρα, την οποία ανέκτησε και επεξεργάστηκε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, η πρώτη, προσεγγιστική εκτίμηση για την έκταση που έχει επηρεαστεί από η δασική πυρκαγιά στη Δαδιά Έβρου είναι περίπου 4.384 στρέμματα. Στη δορυφορική εικόνα αποτυπώνονται επίσης οι ενεργές εστίες κατά τη χρονική στιγμή του περάσματος του δορυφόρου, ενώ σημειώνονται επίσης η θέση του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου και τα όρια της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000.
Επισημαίνεται ότι η παραπάνω έκταση έχει υπολογιστεί κατά προσέγγιση, καθώς οι περιοχές εντός της περιμέτρου δεν έχουν πληγεί όλες το ίδιο, ενώ αναμένεται και ο περισσότερο ακριβής υπολογισμός από την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Rapid Mapping του Ευρωπαϊκού Συστήματος Copernicus.
Ενεργοποίηση της Υπηρεσίας Copernicus
Κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Copernicus Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή Δαδιά της Π.Ε. Έβρου, η οποία επλήγη από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Πέμπτη 21 Ιουλίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.
Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.
Πηγή kathimerini.gr