Ειδήσεις

Πώς θα επιδοτηθούν τα τιμολόγια ρεύματος

Στόχος να συγκρατηθούν οι τιμές για τις οικιακές καταναλώσεις του Αυγούστου γύρω στα 15 με 16 λεπτά/κιλοβατώρα

Την πορεία των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος μέρα με την ημέρα και ανά ώρα παρακολουθεί το επιτελείο του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος για να ολοκληρώσει τη διπλή άσκηση επιδοτήσεων της λιανικής τιμής και επιβολής φόρου στην παραγωγή των μονάδων φυσικού αερίου και να καταφέρει να μετριάσει τις επιπτώσεις από τις υψηλές διακυμάνσεις των δύο τελευταίων εβδομάδων.

Η σημερινή υποχώρηση της τιμής της μεγαβατώρας στα 140,5 ευρώ, από τα υψηλά των 219,3 ευρώ χθες, έχει δημιουργήσει προσδοκίες για αποσυμπίεση το κρίσιμο οκταήμερο που απομένει για τη διαμόρφωση της μέσης χονδρεμπορικής τιμής του Ιουλίου, η οποία μέχρι και χθες έκλεινε στα 142,27 ευρώ/MWh, από τα 98,9 ευρώ/MWh του Ιουνίου.

Η πίεση που ασκήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης φαίνεται να χαλαρώνει μετά την αποκατάσταση της διασύνδεσης Αυστρίας – Ουγγαρίας και τη ροή φθηνής ενέργειας από τη Δυτική Ευρώπη, αποσυμπιέζοντας τις τιμές σε ολόκληρη την περιοχή και στην Ελλάδα. Εξέλιξη, που σε συνδυασμό με την ελαφρά υποχώρηση της ζήτησης και του καύσωνα καθώς και την παράλληλη ενίσχυση της παραγωγής των ΑΠΕ εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σταδιακά σε εξομάλυνση τις τιμές στις χονδρεμπορικές αγορές, περιορίζοντας τις επιβαρύνσεις για τα νοικοκυριά, που δεν θα αποφευχθούν ακόμη και με τις επιδοτήσεις.

Στις προθέσεις του ΥΠΕΝ είναι να συγκρατηθούν οι τιμές για τις οικιακές καταναλώσεις του Αυγούστου γύρω στα 15 με 16 λεπτά/κιλοβατώρα στα πράσινα και κίτρινα κυμαινόμενα τιμολόγια, παίρνοντας ως βάση το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ που είναι και ο μεγαλύτερος πάροχος (70%).

Το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ για καταναλώσεις έως και 500 κιλοβατώρες διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στα 13,557 λεπτά/κιλοβατώρα, από 11,898 ευρώ/κιλοβατώρα τον Ιούνιο. Η ΔΕΗ συγκράτησε τις τιμές σε αυτά τα επίπεδα ύστερα από μια έκπτωση της τάξεως του 38% τον Ιούνιο και του 25% τον Ιούλιο. Το τιμολόγιο της ΔΕΗ θα αποτελέσει ουσιαστικά το εργαλείο του ΥΠΕΝ για τη συγκράτηση των τιμών κατά το μοντέλο που ακολουθήθηκε και την περίοδο της ενεργειακής κρίσης.

Το συνολικό κόστος των επιδοτήσεων για τις καταναλώσεις του Αυγούστου εκτιμάται στα 30-35 εκατ. ευρώ.

Το σκεπτικό του υπουργείου λέει πάνω κάτω ότι οι ιδιώτες πάροχοι δεν θα ρισκάρουν να χάσουν πελάτες δίνοντας υψηλές τιμές που δεν θα καλυφθούν από την επιδότηση και άρα θα προσαρμόσουν τα τιμολόγιά τους αντιστοίχως.

Σε μια πρώτη εκτίμηση, αρμόδια στελέχη του ΥΠΕΝ υπολογίζουν ότι το συνολικό κόστος των επιδοτήσεων για τις καταναλώσεις του Αυγούστου είναι γύρω στα 30-35 εκατ. ευρώ και η επιδότηση ανά κιλοβατώρα γύρω στα 3-4 λεπτά, που μεταφράζεται σε αύξηση του πράσινου τιμολογίου της ΔΕΗ στα 16,557 με 17,557 λεπτά, από τα 13,557 του Ιουλίου.

Από τις απαιτήσεις χρηματοδότησης των επιδοτήσεων θα εξαρτηθεί και το ύψος του έκτακτου φόρου στα υπερκέρδη των μονάδων φυσικού αερίου. Το αρμόδιο επιτελείο του ΥΠΕΝ πάντως καταγράφει καθημερινά τις προσφορές που υποβάλλουν οι παραγωγοί φυσικού αερίου ανά ώρα στο Χρηματιστήριο Ενέργειας για να υπολογίσει τα υπερκέρδη από τις 7 Ιουλίου που οι τιμές άρχισαν να ανεβαίνουν και οι προσφορές έφταναν για πολλές ημέρες τις βραδινές ώρες πάνω από τα 500 ευρώ/μεγαβατώρα, καταγράφοντας την υψηλότερη τιμή χθες, στα 850 ευρώ. Με βάση τους μέχρι τώρα υπολογισμούς, που έλαβαν υπόψη ως ένα εύλογο κέρδος τα 200 ευρώ/μεγαβατώρα, οι μονάδες φυσικού αερίου παρήγαγαν «ουρανοκατέβατα κέρδη» περί τα 40 εκατ. ευρώ.

«Περιμένουμε να δούμε τις εταιρείες προμήθειας, τις εκπτώσεις που θα δώσουν, και μετά να έρθει η πολιτεία να δει σε τι ποσοστό θα επιδοτήσει τα τιμολόγια», είπε χθες μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ η υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου. Διευκρίνισε ότι η επιδότηση θα είναι οριζόντια και θα αφορά τα κυμαινόμενα τιμολόγια του Αυγούστου (πράσινα και κίτρινα), ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιδοτήσεις και τους επόμενους μήνες, εάν χρειαστεί. «Παρακολουθούμε τις τιμές μήνα με τον μήνα, όπως κάναμε και μέσα στην ενεργειακή κρίση, και όταν χρειάζεται θα παρεμβαίνουμε», είπε η υφυπουργός. Η εκτίμηση πάντως που επικρατεί στην αγορά είναι ότι οι τιμές τον Αύγουστο θα υποχωρήσουν, όπως συμβαίνει παραδοσιακά, αφού πολλές επιχειρήσεις κλείνουν και η ζήτηση μειώνεται.

Οι επιδοτήσεις θα περιορίσουν τις επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές των πράσινων και κίτρινων ex ante τιμολογίων (δηλαδή με τιμή που γνωστοποιείται εκ των προτέρων, όπως και στα πράσινα τιμολόγια). Η τιμή της κιλοβατώρας σε αυτή την κατηγορία των τιμολογίων τον Αύγουστο θα καθοριστεί με βάση τον μέσο όρο της χονδρεμπορικής τιμής των δύο προηγούμενων μηνών και θα έρθει η επιδότηση να μετριάσει την αύξηση που προκύπτει.

Οι καταναλωτές με κίτρινο ex post τιμολόγιο, αντιθέτως, θα είναι αυτοί που δεν θα αποφύγουν τις επιπτώσεις από την υψηλή διακύμανση της χονδρεμπορικής τιμής του Ιουλίου. Η τιμή σε αυτή την κατηγορία τιμολογίου «κλειδώνει» στο τέλος του μηνός βάσει της χονδρεμπορικής τιμής, με αποτέλεσμα όσοι το έχουν επιλέξει να επιβαρυνθούν με αυξήσεις πάνω από 30% για τις καταναλώσεις του Ιουλίου, που έχουν μείνει εκτός επιδοτήσεων.

Πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου