Τοπικές Ειδήσεις

Από εποχής δραχμής έχουμε να δούμε κυβέρνηση τετραετίας

O Ελληνας ψηφοφόρος θα κατανοήσει τι ακριβώς συμβαίνει και του συμβαίνει όταν κάποια στιγμή δεν θα ξαναγίνουν εκλογές σε ένα χρόνο, σε ενάμιση ή σε μισό και θα του «κατσικωθεί» αυτό που από αντίδραση-εκδίκηση, σε ένα τεράστιο ποσοστό κάθε φορά επιλέγει, για μια ολόκληρη τετραετία…
Την οποία κυβέρνηση τετραετίας όσο απίστευτο κι αν μοιάζει, έχουμε να δούμε από εκείνη που εξελέγη τον Απρίλιο του 2000! Επί δραχμής ακόμη.
Ήταν οι εκλογές στις οποίες η Ελλάδα «κοιμήθηκε με κυβέρνηση Καραμανλή και ξύπνησε με κυβέρνηση Σημίτη», όπως χαρακτηριστικά λεγόταν τότε καθώς όλα τα exit poll όπως και τα πρώτα αποτελέσματα έδειχναν οριακή επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας, όσο όμως οι ώρες περνούσαν και η ενσωμάτωση των ψήφων από τα μεγάλα αστικά κέντρα μεγάλωνε, το ΠΑΣΟΚ έκλεινε την ψαλίδα, μέχρι που πέρασε μπροστά τις πρώτες πρωινές ώρες.
Το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη, αναδείχτηκε πρώτο κόμμα με 3.007.596 ψήφους και 43,79% καταλαμβάνοντας 158 έδρες. Η Νέα Δημοκρατία με 2.935.196 ψήφους και ποσοστό 42,74% καταλάμβανε 125 έδρες. Ο πρόγονος του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ, ο Συνασπισμός είχε πάρει τότε 219.880 ψήφους και 3,20% εξασφαλίζοντας οριακά την είσοδό του στην Βουλή με 6 μόλις βουλευτές.
Η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, η τελευταία που έβγαλε τετραετία, περιελάμβανε μεταξύ άλλων τους: Βάσω Παπανδρέου, Άκη Τσοχατζόπουλο, Γιώργο Παπανδρέου, Γιάννο Παπαντωνίου, Νίκο Χριστοδουλάκη, Κώστα Λαλιώτη, Πέτρο Ευθυμίου, Γιώργο Ανωμερίτη, Τάσο Γιαννίτση, Αλέκο Παπαδόπουλο, Μιχάλη Σταθόπουλο, Θόδωρο Πάγκαλο, Ευάγγελο Βενιζέλο, Χρήστο Παπουτσή, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Γιώργο Φλωρίδη, Νικόλα Σηφουνάκη, Χρίστο Βερελή, Δημήτρη Ρέππα, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου. Από εκεί και έπειτα είχαμε: την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή το 2004, που αναγκάστηκε να πάει σε εκλογές ένα χρόνο πριν την λήξη της θητείας της το 2007.
Την νέα κυβέρνηση Καραμανλή που ξαναέκανε εκλογές σε 2 μόλις χρόνια το 2009. Την κυβέρνηση Παπανδρέου το 2009, που 2 χρόνια αργότερα παρέδωσε στην τρικομματική (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ) κυβέρνηση Παπαδήμου που άντεξε λίγο περισσότερο από 6 μήνες, μέχρι να περάσει την… σκυτάλη στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Πικραμμένου που πραγματοποίησε τις εκλογές του Μαΐου του 2012. Από εκείνες τις εκλογές δεν κατάφερε να σχηματιστεί κυβέρνηση, ως εκ τούτου οδηγηθήκαμε στις εκλογές του Ιούνη της ίδιας χρονιάς, έπειτα από τις οποίες σχηματίστηκε η νέα τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ). Η κυβέρνηση Σαμαρά άντεξε για σχεδόν 2,5 χρόνια μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 και τις νέες εκλογές, από τις οποίες αναδείχτηκε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που ούτε χρόνο δεν κατάφερε να βγάλει…

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου