Λύση και για τα δικά μας αδέσποτα κατσίκια που βλέπεις όπου γυρίσεις το μάτι σου παντού πάνω στο νησί.
Όχι μόνο ανεβασμένα πάνω σε ελιές και στους επαρχιακούς δρόμους της Ρόδου, αλλά ακόμη και κατά μήκος της Ρόδου-Λίνδου, να περνούν από την μια πλευρά στην άλλη ή ακόμη χειρότερα να πετιούνται ξαφνικά μπροστά σου με κίνδυνο να βρεθείς στην καλύτερη περίπτωση είτε στο συνεργείο (εξ ιδίας πείρας, όταν για να αποφύγω το αδέσποτο έριξα στο χαντάκι το αυτοκίνητο), με κολάρο ( φίλος είχε “συνάντηση” με κατσίκα που πετάχτηκε από το πουθενά, με αποτέλεσμα να βρεθεί με κολάρο στον αυχένα), ας μην σκεφτόμαστε καθόλου την χειρότερη περίπτωση, λες και δεν μας φτάνουν τα υπόλοιπα τροχαία.
Δεν μελετούν λίγο εκεί στον Δήμο, που όλο συσκέψεις κάνουν, όλο μαζεύουν τα κατσίκια κι όλο αμάζευτα είναι, την πρακτική-«παραθυράκι» του νόμου που εφάρμοσαν στην Κρήτη;
Μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια, λέει ο θυμόσοφος λαός μας για μία κίνηση που δίνει λύσεις σε δύο διαφορετικά προβλήματα. Η Δημοτική Αρχή Σητείας είχε την έξυπνη ιδέα, αφενός να προστατεύσει τις καλλιέργειες από τις «επιθέσεις» των αδέσποτων αιγοπροβάτων και αφετέρου να δώσει τροφή σε άπορες οικογένειες της περιοχής. Χρησιμοποιώντας λοιπόν το νομικό «παραθυράκι» που υπάρχει στο ελληνικό δίκαιο, προχωρά στο μέτρο της σφαγής των λεγόμενων «ανεπιτήρητων» ζώων και τη διανομή του κρέατός τους, μέσω του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου, σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Οπως δήλωσε ο δήμαρχος Σητείας κ.Θεόδωρος Πατεράκης: «Μόνο την περασμένη εβδομάδα 37 κατσικάκια και τράγοι έγιναν τροφή για άπορους δημότες της Σητείας, οι οποίοι μοιράστηκαν περισσότερα από 500 κιλά κρέας!» «Το πρόβλημα στον δήμο μας, αλλά και σε πολλές ακόμη περιοχές του Λασιθίου, από τις καταστροφές που προκαλούν τα αιγοπρόβατα τα οποία αφήνονται από τους ιδιοκτήτες τους να βόσκουν ανεξέλεγκτα είναι πολύ μεγάλο», δήλωσε ο κ. Πατεράκης. «Τα τρία τελευταία χρόνια συνεργεία της Δημοτικής Αρχής έχουν περισυλλέξει περισσότερα από 300 ανεπιτήρητα ζωντανά. Πρόκειται κυρίως για κατσίκες και τράγους, που προκαλούν καταστροφές στις περιουσίες των ντόπιων, φτάνοντας πολλές φορές μέχρι και τις αυλές των σπιτιών», λέει στην «Νέα Κρήτη», που ανέδειξε το θέμα, ο δήμαρχος Σητείας. Ετσι η Δημοτική Αρχή Σητείας αποφάσισε να αναλάβει δράση, εφαρμόζοντας τη διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 17 του Νόμου 4056/12. Δηλαδή, εάν διαπιστωθεί ότι τα ζώα που έχουν περισυλλεγεί δεν έχουν ιδιοκτήτη, μετά την παρέλευση δέκα ημερών, αυτά περιέρχονται στην ιδιοκτησία του δήμου.
«Ο δήμος δύναται να διαθέτει δωρεάν σε φορείς με φιλανθρωπική στόχευση τα προϊόντα», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο σχετικό νομοθέτημα. Με βάση αυτόν το νόμο, συνεργεία του δήμου, που απαρτίζονται από εθελοντές, ανάμεσά τους και βοσκοί που γνωρίζουν καλά την περιοχή, εντοπίζουν τα ζώα και τα παγιδεύουν. Παράλληλα, στον ιδιοκτήτη τους, που ταυτοποιείται από τη σήμανση του ζώου, επιβάλλεται πρόστιμο που ανέρχεται σε 50 ευρώ για αιγοπρόβατα και σε 150 ευρώ για βοοειδή. Αν βέβαια ο ιδιοκτήτης ζητήσει την επιστροφή του ζώου του μέσα σε διάστημα δέκα ημερών από την περισυλλογή του από τα συνεργεία του δήμου, μπορεί να το πάρει πίσω, αφού πρώτα καταβάλει το χρηματικό ποσό των 10 ευρώ για κάθε ημέρα που το ζωντανό του παρέμεινε στην εκάστοτε δημοτική κτηνοτροφική εγκατάσταση.
Οπως λέει όμως ο κ. Πατεράκης, οι ιδιοκτήτες των ανεπιτήρητων ζώων σχεδόν ποτέ δεν εμφανίζονται για να τα ζητήσουν πίσω…
Ο κ. Πατεράκης επισημαίνει ότι «η πολιτεία θα πρέπει να σκύψει πάνω στα προβλήματα αυτά και όταν μεταφέρει αρμοδιότητες, να τις συνοδεύει με ανάλογες χρηματοδοτήσεις, ώστε οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης να ενθαρρύνονται σε τέτοιου είδους δράσεις. Ειδικά όταν οι δράσεις αυτές έχουν κοινωνικό χαρακτήρα και στηρίζονται στον εθελοντισμό».
(Με πληροφορίες από δημοσίευμα της «Καθημερινής»)