Η πρώτη συζήτηση για τη συμπλήρωση των κενών που δημιουργούνται στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποχώρηση βουλευτών και πολιτευτών που προσχώρησαν στην “Λαϊκή Ενότητα” έγινε ήδη. Συμφωνήθηκε ότι θα είναι υποψήφιοι κάποιοι από τους βουλευτές που ψήφισαν «παρών» στην ψηφοφορία για το τρίτο μνημόνιο και ότι θα επιχειρηθεί κάποια διεύρυνση χωρίς όμως να δημιουργηθούν εντυπώσεις ΠΑΣΟΚοποίησης ή ανακύκλωσης παλιού υλικού.
Θα είναι υποψήφιοι υπουργοί όπως ο Γ.Κατρούγκαλος, ο Χρ. Σπίρτζης, ο Δ. Μάρδας, ενώ ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς μπορεί να αξιοποιηθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ο Γ. Πανούσης φαίνεται πως δεν ενδιαφέρεται να πολιτευτεί, ενώ δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του ο Ν.Παρασκευόπουλος. Ενα κομμάτι της ΔΗΜΑΡ κοιτάζει προς τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν έχει ριφθεί ο κύβος σχετικά με ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Φ. Κουβέλη. Αντίθετα, φαίνεται πιο πιθανό να συνεργαστεί η Μ. Γιαννακάκη (ενώ ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλος βρίσκεται σε συζητήσεις με το ΠΑΣΟΚ). Για πρώην υπουργούς που έχουν αποστασιοποιηθεί εδω και χρόνια από το ΠΑΣΟΚ, όπως η Μιλένα Αποστολάκη, έχουν γίνει θετικές και αρνητικές εισηγήσεις και μάλλον επικρατούν οι αρνητικές, ενώ πιο εύκολη είναι η περίπτωση του Μάρκου Μπόλαρη που έχει ισχυρές συμπάθειες μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Το πώς θα δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα μετά την αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας και άλλων διαφωνούντων συνιστωσών αντιμετωπίζεται ως εξαιρετικά σοβαρή πρόκληση από το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα. Αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να αναζητηθούν νέα πρόσωπα που ενδεχομένως θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και στην επόμενη κυβέρνηση αλλά αναγνωρίζουν ότι αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στην σύντομη προεκλογική προθεσμία ούτε να καθοριστεί από το εκλογικό άγχος. Αυτό σημαίνει ότι η προσπάθεια ανασύνταξης θα κρατήσει καιρό, αφού άλλωστε το τραύμα της διάσπασης είναι βαθύ και ακόμη υπάρχει μεγάλη συναισθηματική φόρτιση που δεν διευκολύνει τέτοιου είδους στρατηγικές.
Μετά τις εκλογές
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει στους συνεργάτες του ότι θα δώσει τη μάχη με στόχο την αυτοδυναμία. Δείχνει να πιστεύει ότι αυτός ο στόχος είναι εφικτός παρά την εσωκομματική δοκιμασία και παρά το γεγονός ότι η συμφωνία με τους πιστωτές δεν ήταν αυτή που ο ίδιος θα ήθελε. Η αισιοδοξία του στηρίζεται στην υψηλή δημοτικότητά του -που υπερβαίνει τα όρια του εκλογικού ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ- αλλά και στο νέο ακροατήριο στο οποίο μπορεί να απευθυνθεί μετά τη ρήξη με την Αριστερή Πλατφόρμα. Ακόμη, όμως, και αν πετύχει την αυτοδυναμία (που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ποσοστό που θα αθροίσουν όλα μαζί τα εκτος βουλής κόμματα) θα επιδιώξει ευρεία πολιτική συναίνεση λόγω των δυσκολιών που θα έχει η εφαρμογή του νέου προγράμματος. «Οι 151 έδρες δεν φτάνουν» σχολίασε χαρακτηριστικά ανώτατη κυβερνητική πηγή μετά τη χθεσινή σύσκεψη υπό τον Α. Τσίπρα χωρίς να εξηγήσει περισσότερο τους μετεκλογικούς σχεδιασμούς που αποτελούν ήδη αντικείμενο σοβαρών συζητήσεων.
Είναι πάντως σαφές ότι δεν πρόκειται να γίνει πρόταση συνεργασίας στη “Λαϊκή Ενότητα” εφόσον εκπροσωπηθεί στη Βουλή γιατί θεωρείται ότι υπάρχει στρατηγική απόκκλιση στα θεμελιώδη, όπως είναι η συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη. Παρόλο που υπάρχουν τέτοιες σκέψεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, για τον Α. Τσίπρα φαίνεται πως αυτό το κεφάλαιο έκλεισε οριστικά και ο χωρισμός από τους πρώην συντρόφους του θεωρείται οριστικός.
tvxs.gr