Δεν υπόκειται σε capital controls ή πληθωριστικές πιέσεις. Δεν είναι ένα τυπικό νόμισμα, αλλά μπορεί να σου «αγοράσει» τυπικά αγαθά και υπηρεσίες σε δεκάδες (εάν όχι εκατοντάδες) χώρες της υφηλίου. Δεν είναι χειροπιαστό, αλλά αξίζει όσο 236 χειροπιαστά δολάρια (ισοτιμία Παρασκευής).
Αποκεντρωμένο, αφορολόγητο και ελεύθερο από περιορισμούς (κρατικούς, εθνικούς, τραπεζικούς ή άλλους), το ψηφιακό νόμισμα bitcoin θα μπορούσε, σύμφωνα με τους οπαδούς του, να προσφέρει καταφύγιο απέναντι στους κλυδωνισμούς των αγορών.
Θα μπορούσε ακόμη και να αλλάξει τον τρόπο που λειτουργεί η παγκόσμια οικονομία. Εν τω μεταξύ ωστόσο, και μέχρι να έρθουν οι μεγάλες αλλαγές (εάν έρθουν), το bitcoin θα έχει έρθει στην Ελλάδα της κρίσης με στόχο να απαλλάξει τους Ελληνες από κάποιους εκ των περιορισμών που έφερε η κρίση, προσφέροντας μια εναλλακτική οδό συναλλαγών όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και με το εξωτερικό.
Η εταιρεία BTCGreece ετοιμάζεται, σε συνεργασία με τη βρετανική πλατφόρμα διεκπεραίωσης συναλλαγών Cubits, να εγκαταστήσει το πρώτο «δίκτυο» ATM για bitcoin στη χώρα μας. «Το πλάνο είναι να τοποθετηθούν περισσότερα από 1.000 τέτοια ATM σε ολόκληρη την Ελλάδα» δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Θάνος Μαρίνος, ιδρυτής της BTCGreece.
«Η τοποθέτηση θα γίνει σταδιακά μέσα σε διάστημα εννέα μηνών, ενώ η αρχή θα γίνει τον ερχόμενο Οκτώβριο με τα πρώτα 50 με 60 μηχανήματα, τα οποία πρόκειται να τοποθετηθούν σε πανεπιστήμια, αεροδρόμια και κομβικά σημεία όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε νησιά, καθώς και σε άλλες πόλεις στη Βόρεια και την Κεντρική Ελλάδα».
Η πλατφόρμα BTCGreece, το πρώτο ελληνικό ανταλλακτήριο Bitcoin, λειτουργεί από τον Ιούνιο του 2014. Οσο για το ενδιαφέρον του ελληνικού κοινού, αυτό έχει αυξηθεί σημαντικά μέσα στην κρίση. «Είδαμε πολύ μεγάλη ζήτηση από τον κόσμο, ειδικά τους τελευταίους μήνες, ακόμη και πριν από τα capital controls» σημειώνει ο κ. Μαρίνος μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής». «Το 30% με 40% των πελατών μας είναι μικρές επιχειρήσεις που θέλουν να διευκολύνουν τις συναλλαγές τους με προμηθευτές και πελάτες στο εξωτερικό» συνεχίζει. Και είναι ακριβώς αυτές οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται στον πυρήνα των σχεδίων της BTCGreece.
«Ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε σταδιακά στην Ελλάδα ένα ολόκληρο οικοσύστημα που θα επιτρέπει σε Ελληνες επιχειρηματίες και καταναλωτές να πραγματοποιούν οικονομικές συναλλαγές σε bitcoin» υπογραμμίζει ο κ. Μαρίνος. Η βρετανική Cubits, με την οποία συνεργάζεται η BTCGreece, προσφέρει άλλωστε ακριβώς αυτό: πλατφόρμες και εφαρμογές συναλλαγής σε bitcoin για επιχειρήσεις που επιλέγοντας το ψηφιακό νόμισμα μπορούν μάλιστα να γλιτώνουν και μέρος των χρημάτων που δίνουν σε τραπεζικές προμήθειες, προμήθειες πιστωτικών καρτών κ.α.
Το πλάνο
«Εχουμε ένα συνολικό πλάνο που εστιάζει κυρίως σε μικρές και μεσαίες εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως είναι ο τουρισμός, το ηλεκτρονικό εμπόριο και ένα κομμάτι των υπηρεσιών» συνεχίζει ο κ. Μαρίνος. Μπαίνοντας στο εν λόγω σύστημα οι ελληνικές επιχειρήσεις θα μπορούν να δέχονται αλλά και να κάνουν πληρωμές σε bitcoin.
«Το πιο σημαντικό είναι μάλιστα», όπως τονίζει ο ιδρυτής της BTCGreece, «ότι υπάρχει, για παράδειγμα, η δυνατότητα ο πελάτης να πληρώνει σε bitcoin και ο Ελληνας επιχειρηματίας να τα δέχεται αυτομάτως σε ευρώ, κι αυτό μάλιστα χωρίς το ποσό να επηρεάζεται από τις μετέπειτα διακυμάνσεις στις ισοτιμίες». «Η συναλλαγή με bitcoin είναι κάτι που γίνεται άμεσα, και ως εκ τούτου ανταποκρίνεται κάθε φορά στην ισοτιμία που ισχύει τη στιγμή που γίνεται η πληρωμή, όχι τη στιγμή που γίνεται η ”ανάληψη”».
Αναφορικά τώρα με τα ATM και τον ρόλο τους στο υπό διαμόρφωση «οικοσύστημα», ο κ. Μαρίνος διευκρινίζει: «Δεν μιλάμε για παραδοσιακά ATM. Μιλάμε για μηχανήματα που εκτός από το να ”δίνουν” ψηφιακά νομίσματα, θα έχουν πάνω τους και υπηρεσίες για πληρωμές σε bitcoin. Θα δίνουν, για παράδειγμα, τη δυνατότητα σε κάποιον να κλείσει ένα δωμάτιο σε ένα ξενοδοχείο στην Ελλάδα βάζοντας ευρώ και πληρώνοντας σε bitcoin, ή να κάνει δωρεές σε φιλανθρωπικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.
Οσο για την ”ανάληψη” των ψηφιακών νομισμάτων, αυτή θα γίνεται υπό μορφήν παροχής ηλεκτρονικών κωδικών. Να σημειωθεί επίσης ότι τα χρηματικά ποσά που θα δέχονται τα μηχανήματα θα είναι μικρά, 20, 40, 50 ευρώ… Δεν θα μπορεί, για παράδειγμα, κάποιος να πάει και να βάλει 5.000 ευρώ».
«Το Bitcoin είναι ένα αποκεντρωμένο ψηφιακό νόμισμα, που μπορεί να βοηθήσει την καθημερινότητα» συνεχίζει ο κ. Μαρίνος, ο οποίος αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι ακόμη πολύ πίσω σε σχέση με άλλες χώρες ως προς την αποδοχή του εν λόγω νομίσματος. «Οι επιχειρήσεις που δέχονται πληρωμές σε bitcoin στην Ελλάδα είναι επί του παρόντος πάρα πολύ λίγες». Αυτό ωστόσο ίσως να αλλάξει στο μέλλον. Η οικονομική κρίση έχει άλλωστε προετοιμάσει, άθελά της, το έδαφος για αλλαγές.
Δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2009
Επτά χρόνια πορεία με limit up και limit down
«Για μένα το Bitcoin είναι κάτι παραπάνω από ένα αποκεντρωμένο ψηφιακό νόμισμα. Eίναι μια τεχνολογία που μεταφράστηκε και σε νόμισμα. Ως τεχνολογία μάλιστα, θεωρώ ότι είναι συγκρίσιμη σε σπουδαιότητα ακόμη και με το Internet», δηλώνει ο ιδρυτής της BTCGreece, Θάνος Μαρίνος, μιλώντας στο «Eθνος της Κυριακής».
Το bitcoin ήρθε στον κόσμο τον Ιανουάριο του 2009 ως αποτέλεσμα της «έμπνευσης» του Σατόσι Νακαμότο (πρόκειται για ψευδώνυμο πίσω από το οποίο κρύβονται ένα ή περισσότερα άτομα). Το νέο αυτό «κρυπτονόμισμα» που δεν ελέγχεται από καμία κεντρική τράπεζα, κατάφερε να εδραιωθεί και άρχισε να αποκτά αξία. Εφτασε μάλιστα στο σημείο το φθινόπωρο του 2013 να αξίζει έως και 1.000 δολ.
Τα bitcoin αποκτώνται κατά τρεις τρόπους: είτε τα δημιουργεί κανείς (μέσω μιας περίπλοκης και χρονοβόρας επίλυσης αλγοριθμικών γρίφων στο Διαδίκτυο που ονομάζεται «mining»), είτε του τα στέλνει κάποιος άλλος ηλεκτρονικά (μέσω ειδικού λογισμικού), είτε τα ανταλλάσσει με άλλα νομίσματα (δολάρια, ευρώ κ.ά.) μέσω εξειδικευμένων ιστοχώρων.
Τα ανταλλακτήρια διεκπεραιώνουν τη μετατροπή των χρημάτων του κάθε trader σε ψηφιακά νομίσματα τα οποία εν συνεχεία μπορούν να αποθηκεύουν, να διαχειρίζονται και να εξαργυρώνουν όταν τους ζητηθεί. Τα bitcoin (ουσιαστικά οι κωδικοί-κλειδιά για την πρόσβαση στα bitcoin) «φυλάσσονται» είτε online σε κάποιον πάροχο, είτε σε ειδικά «πορτοφόλια» χάρτινα ή ηλεκτρονικά. Η αποστολή bitcoin γίνεται ηλεκτρονικά και θα μπορούσε να παρομοιαστεί με την αποστολή ενός e-mail. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, αξίζει να σημειωθεί ότι το bitcoin δεν αποτελεί, προς το παρόν τουλάχιστον, ασφαλές μέσο αποταμίευσης. «Εάν κάποιος έχει για παράδειγμα 100 ευρώ στην άκρη, θα του έλεγα να κάνει bitcoin τα 10, όχι παραπάνω», μας λέει ο κ. Μαρίνος.
Εχει ρίσκο
Το bitcoin είναι ακόμη κάτι νέο και πρωτοποριακό, κάτι που μεταλλάσσεται, και υπό αυτήν την έννοια θα ήταν κίνηση υψηλού ρίσκου για κάποιον να «ψηφιοποιήσει» όλες τις αποταμιεύσεις του.
Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι κάποια από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια στον κόσμο (μεταξύ αυτών και το γιγαντιαίο Mt.Gox) κατέρρευσαν το 2014. Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο να υπάρξουν στο μέλλον και νομικά κωλύματα ή περιορισμοί στη χρήση του. «Ολα είναι πιθανά και προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα», σημειώνει ο ιδρυτής της BTCGreece, για τον οποίο ωστόσο «θα ήταν μεγάλο λάθος εάν το ελληνικό κράτος έμπαινε σε μια διαδικασία απαγόρευσης του bitcoin». «Το ευρωπαϊκό πλαίσιο δεν απαγορεύει το bitcoin», συνεχίζει ο κ. Μαρίνος. «Αντιθέτως, είναι πολλές οι ευρωπαϊκές χώρες, όπως για παράδειγμα η Ολλανδία, η Βρετανία, η Γαλλία κ.ά. που κινούνται προς την κατεύθυνση της σταδιακής αναγνώρισης ή υιοθέτησής του».
3.500 είναι σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως μας ενημερώνει ο ιδρυτής της BTCGreece κ. Μαρίνος, τα σημεία πώλησης bitcoin (ΑΤΜ αλλά και «περίπτερα» που επιτρέπουν την ηλεκτρονική σύνδεση με ανταλλακτήρια)
236 δολάρια ήταν η ισοτιμία του bitcoin την Παρασκευή, όμως το φθινόπωρο του 2013 μία μονάδα του ψηφιακού νομίσματος είχε φτάσει να αγοράζει έως και 1.000 δολάρια
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ ΕΘΝΟΣ