Ειδήσεις

Οι κίνδυνοι για εφήβους από τα social media

Αποτιμώντας τα αποτελέσματα της μελέτης, μάλιστα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι μικρές ατασθαλίες στις οποίες προέβαιναν οι προηγούμενες γενιές στα νιάτα τους, όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ακόμη και ο μικρός πειραματισμός με ναρκωτικές ουσίες, ίσως διευκόλυναν τους τότε εφήβους να ξεδώσουν και να μην παρουσιάζουν τόσα ψυχολογικά προβλήματα.

Η έρευνα δείχνει ότι τουλάχιστον στη Βρετανία, η κατάσταση τείνει να λάβει διαστάσεις επιδημίας, καθώς το άγχος και η κατάθλιψη έχουν αυξηθεί κατά 10% μέσα σε μια δεκαετία, ενώ ο αριθμός των εφήβων ηλικίας 14-15 ετών, που περνούν κάποιο διάστημα σε ψυχιατρικά ιδρύματα, αυξήθηκε κατά 52%.

Ανάμεσα στα ευρήματα της έρευνας είναι ότι το 37% των κοριτσιών και το 15% των αγοριών έχουν παρουσιάσει προβλήματα όπως άγχος, δυστυχία και το αίσθημα ότι δεν αξίζει να ζουν, ενώ τα πιο έντονα συμπτώματα εμφανίζονται στους εφήβους από οικογένειες ευκατάστατες και καλύτερο μορφωτικό επίπεδο.

 Ο ρόλος των social media, όπως σχολιάζουν ορισμένοι ειδικοί, είναι ίσως σημαντικός, επειδή κρατούν τα παιδιά σε μια διαρκή υπερδιέγερση και δεν τους επιτρέπουν να «μπλοκάρουν» την πίεση από το σχολείο.

Επιπλέον, η αίσθηση πως ό,τι κάνουν καταγράφεται και θα βρίσκεται για πάντα σε κοινή θέα στον κόσμο του Διαδικτύου δημιουργεί επιπλέον πιέσεις στους σημερινούς εφήβους, οι οποίοι έχουν ήδη σημαντικές επιβαρύνσεις με τα πολλά μαθήματα και τις δραστηριότητες που κάνουν.

Ρόλο, αν και σε μικρότερο βαθμό, φαίνεται ότι παίζει και η οικονομική κρίση, που στερεί από τους εφήβους την αίσθηση ότι μεγαλώνοντας θα μπορούν να ρυθμίσουν τη ζωή τους όπως το επιθυμούν.

ΕΘΝΟΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου