Με το… ρολόι στο χέρι θα είναι, όπως επιβάλει ο ΕΟΠΥΥ, οι ιδιώτες γιατροί από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Όπως αναφέρεται σε οδηγία του προέδρου του Οργανισμού Σ.Μπερσίμη προς τα ιδιωτικά ιατρεία που έχουν σύμβαση με τον Οργανισμό και δέχονται ασφαλισμένους, καθορίζεται μέγιστος ημερήσιος αριθμός επισκέψεων οι είκοσι επισκέψεις και ελάχιστος χρόνος επίσκεψης (ανά δικαιούχο μέσω ΕΟΠΥΥ) τα δεκαπέντε λεπτά.
Η οδηγία έχει τη λογική, σύμφωνα με τη διοίκηση του Οργανισμού, να περιοριστεί το φαινόμενο εξάντλησης των διαθέσιμων ραντεβού, ειδικά για ειδικότητες με μεγάλη ζήτηση όπως οι παθολόγοι και οι καρδιολόγοι, ήδη από τις πρώτες ημέρες κάθε μήνα. Σε μηνιαία βάση, οι ιδιώτες γιατροί μπορούν να εξυπηρετούν μέσω ΕΟΠΥΥ μέχρι 200 ραντεβού και σε περίπτωση που ο αριθμός αυτός συμπληρωθεί, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να αναζητήσουν άλλο γιατρό της ίδιας ειδικότητας που να μην είχε εξαντλήσει τον αριθμό των επισκέψεων ή να πληρώσουν ιδιωτική επίσκεψη.
Με ενστάσεις και έντονο προβληματισμό έχουν υποδεχθεί οι γιατροί τις νέες οδηγίες. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, το μηνιαίο ατομικό πλαφόν των 200 επισκέψεων αδυνατεί να εξυπηρετήσει την αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε πολλές περιοχές της χώρας και αυτή η ανάγκη δεν καλύπτεται όπως και να εφαρμοστεί ο επιμερισμός του.
“Το μοντέλο με τις 50 επισκέψεις την εβδομάδα ξαναδοκιμάστηκε από την αρχή, απέτυχε και αποσύρθηκε από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ, επειδή είχε σαν αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να επιβαρύνονται με έξοδα από τη πρώτη μέρα του μήνα. Δεν ξέρουμε επομένως σε τι διαφορετικό προσβλέπετε με τη νέα σας οδηγία. Ένας κλινικός ιατρός όπου υπάρχει αυξημένη ζήτηση μπορεί να εξετάσει πολλούς περισσότερους από 20 ασθενείς την ημέρα. Ο 21ος ασθενής κάθε ημέρας λοιπόν θα εξυπηρετείται ιδιωτικά;” σημειώνει σε επιστολή της προς τον πρόεδρο του Οργανισμού η Ένωση.
Σε επικοινωνία που είχε το Captial.gr με την πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ Άννα Μαστοράκου σημείωσε πως ήδη οι συμβάσεις που έχουν οι ιδιώτες γιατροί με τον Οργανισμό είναι απαξιωμένες, με τη συνεργασία να έχει μηδαμινό βιοποριστικό όφελος. “Μετά και τις αυξημένες εισφορές από τον ΕΦΚΑ, το ποσό που αποζημιώνεται κάθε ιατρική επίσκεψη είναι μικρότερο των 2 ευρώ, γεγονός που έχει οδηγήσει πολλά ιατρεία να καταγγείλουν τη σύμβασή τους με τον Οργανισμό” συμπληρώνει.
Ο όρος του χρονικού ορίου στα ραντεβού επίσης εγείρει σοβαρές αντιδράσεις, με τους ιδιώτες γιατρούς να υποστηρίζουν πως δεν μπορεί να επιβληθεί… αριθμητικό πλαίσιο στην εξέταση, τονίζοντας πως ο χρονικός περιορισμός είναι αυθαίρετος και χωρίς επιστημονικό κριτήριο. “Σε μια επίσκεψη που διαρκέσει λιγότερο από 15’ (σημειωτέον ότι στο ΠΕΔΥ τα ραντεβού είναι προγραμματισμένα ανά 10’), τι ακριβώς θα κάνει ο ασφαλισμένος στον χρόνο που υπολείπεται; Θα προσωποκρατείται στο ιατρείο, ώστε μετά τα 15’ λεπτά να εκτυπωθεί η επίσκεψη του, να την υπογράψει και να μην χρεωθεί ιδιωτικά;” αναρωτιέται η Ένωση.
Οι γιατροί που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ ζητούν έστω και στο… παρά πέντε την απόσυρση της συγκεκριμένης οδηγίας και επιφυλάσσονται για κάθε νόμιμη ενέργεια.
Βασιλική Κουρλιμπίνη-capital.gr