Έληξε χτες το μεσημέρι η προθεσμία για την υποβολή τυχόν ενστάσεων από ενδιαφερόμενους γονείς, κατά των προσωρινών πινάκων που αναρτήθηκαν στην διαδικτυακή πύλη του Δήμου Ρόδου, για την εγγραφή και επανεγγραφή νηπίων στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Ρόδου.
Οι προσωρινοί πίνακες καταρτίστηκαν από την αρμόδια τριμελή Ειδική Επιτροπή που συγκροτήθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου μέσω ηλεκτρονικού συστήματος μοριοδότησης, λαμβάνοντας υπόψη τα προβλεπόμενα κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια για την υποχρεωτική μοριοδότηση των αιτήσεων και την επιλογή των φιλοξενούμενων παιδιών με σειρά προτεραιότητας βάσει των συνολικών μορίων.
Με αφορμή και την καταληκτική ημερομηνία, ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης, Προσχολικής Αγωγής & Δημιουργικής Απασχόλησης κ. Γιάννης Κορωναίος έδωσε χτες συνέντευξη Τύπου πλαισιωμένος από τους υπηρεσιακούς συνεργάτες του, όπου παρέθεσαν αναλυτικά τα στοιχεία για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τον αριθμό των νηπίων που θα δεχτούν φέτος και τα τροφεία.
«Προς το τέλος του 2017 άλλαξε το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τις προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών ενώ το Προεδρικό Διάταγμα του 99/2017 ήρθε να καλύψει ένα νομοθετικό κενό που υπήρχε επί 15ετίας.
Οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί λειτουργούσαν έχοντας ως άδεια λειτουργίας, την συστατική τους πράξη ή τον Οργανισμό του Δήμου Ρόδου. Μετά από αυτό το Π.Δ. εκδόθηκε μια ΚΥΑ το Νοέμβριο του 2017 η οποία αναφερόταν στον πρότυπο κανονισμό λειτουργίας των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών. Είναι ένας κανονισμός βάσει του οποίου θα πρέπει να λειτουργούν όλοι οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί ανά την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, όσον αφορά το νομοθετικό πλαίσιο (σύμφωνα με τις διατάξεις του αρ.33 του Ν.4521/2018, και με τίτλο ‘Ίδρυση Πανεπιστημίου και άλλες διατάξεις Δυτικής Αττικής’) καθιερώνεται για πρώτη φορά η υποχρεωτική εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, σταδιακά από το σχολικό έτος 2018 – 2019 και σε κάθε περίπτωση, εντός τριετίας –κατά Δήμους. Για την εφαρμογή αυτού του νόμου, εκδόθηκε η ΚΥΑ των υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών σύμφωνα με την οποία ορίστηκαν οι πρώτοι 194 δήμοι της χώρας, όπου εφαρμόζεται η νέα νομοθεσία για την υποχρεωτική εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης. Ο Δήμος Ρόδου ΔΕΝ περιλαμβάνεται στους 184 αυτούς Δήμους –και κατά συνέπεια δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα για φέτος για την δίχρονη προσχολική αγωγή. Θεωρώ πάντως ότι το έτος 2018, είναι ένα έτος – ορόσημο για όλους μας. Με εισήγηση της Διεύθυνσης Προσχολικής Αγωγής το Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου, ψήφισε τον πρώτο κανονισμό που αφορά όλες τις Δομές Προσχολικής Αγωγής του Δήμου Ρόδου (και τις ΑΜΚΕ και του ΔΟΠ)» είπε ο κ. Κορωναίος.
Όπως διευκρίνισε, είναι η πρώτη φορά που καθιερώνεται η υποχρεωτική μοριοδότηση των αιτήσεων εγγραφής με βάση κοινωνικο – οικονομικά κριτήρια, διασφαλίζοντας την αρχή της αντικειμενικότητας. Από το σύστημα μοριοδότησης, εξαιρείται η δημοτικότητα, καθώς και οποιαδήποτε άλλη σχέση εργασίας των αιτούντων με τον β/ν σταθμό ή άλλες υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου. «Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από τους συνδημότες μας, για την ταλαιπωρία που υπέστησαν όλο αυτό το διάστημα, αλλά η διαδικασία ήταν απαραίτητη. Καταλαβαίνετε ότι θα έπρεπε να μοριοδοτήσουμε εκατοντάδες αιτήσεις και να ελέγξουμε χιλιάδες δικαιολογητικά. Επειδή τα αποτελέσματα είναι προσωρινά, παρακαλώ τους συνδημότες μας, να μπαίνουν στην ιστοσελίδα του Δήμου Ρόδου, να εξετάσουν τα αποτελέσματα, να καταθέσουν τυχόν ενστάσεις και από εκεί και πέρα, θα περιμένουμε την ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων. Μετά την έγκρισή τους από το Δημοτικό Συμβούλιο θα γίνει η οριστικοποίηση των εγγραφών στους β/ν σταθμούς» όπως ανέφερε.
Ο αντιδήμαρχος είπε πως με τα νέα δεδομένα, αν και απαιτείται μία πενταετία προσαρμογής, εκδόθηκαν κανονικά οι άδειες αφού υπήρξε ‘παράθυρο’ για παρατάσεις.
«Προσωπικά πιστεύω ότι θα πρέπει να ανοιχτεί ένας διάλογος για το μέλλον της προσχολικής αγωγής στην Ρόδο. Κι αυτό επειδή θα αναγκαστούμε να κατεβάσουμε ηλικιακά τον πήχη για τους ενδιαφερόμενους, αφού υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην πόλη. Θα χρειαστεί ανάλυση των δημογραφικών στοιχείων».
Τι θα γίνει στους β/ν
σταθμούς της Ρόδου
Η κα Μαρία Παπαχριστοδούλου, προϊσταμένη του Τμήματος Διοικητικής Υποστήριξης της Διεύθυνσης Προσχολικής Αγωγής, είπε τα εξής: «Από την στιγμή που είχαμε νέο πρότυπο Κανονισμό Λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών, οφείλαμε να εναρμονιστούμε με αυτόν. Βγάλαμε μια πρόσκληση ενδιαφέροντος με την οποία καλούσαμε τους γονείς να καταθέσουν αιτήσεις μέχρι το τέλος Μαΐου. Κατόπιν τούτου, ακολούθησε η διαδικασία αξιολόγησής τους.
Στην πρόσκληση που βγάλαμε είχαμε καθορίσει μια σειρά κριτηρίων με βάση τα οποία θα γινόταν η μοριοδότηση των αιτήσεων –κυρίως εισοδηματικά, κοινωνικά, κριτήρια που σχετίζονται με την εργασιακή σχέση των γονέων ενώ μοριοδοτήσαμε τα επανεγγραφόμενα νήπια, καθώς και τα αδελφάκια που θα έρχονταν. Κατόπιν τούτων, η επιτροπή ήλεγξε τις αιτήσεις και τις πέρασε στο σύστημα. Σήμερα έχουμε τα προσωρινά αποτελέσματα της μοριοδότησης».
Όσον αφορά τα στοιχεία:
Η Διεύθυνση Προσχολικής Αγωγής έχει 16 Παιδικούς Σταθμούς ενώ 2 ανήκουν στην ΑΜΚΕ και 2 στον ΔΟΠ (συνολικά για το νησί της Ρόδου, είναι 20 Παιδικοί Σταθμοί).
Κατατέθηκαν 818 αιτήσεις από τις οποίες, οι 776 ήταν εμπρόθεσμες, οι 35 ήταν εκπρόθεσμες και 7 αιτήσεις δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις.
Από τις 776 αιτήσεις που μπήκαν στο σύστημα αξιολόγησης, προέκυψαν 719 επιτυχόντες και 57 επιλαχόντες.
«Στην οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων, μπορεί να έχουμε διαφοροποιήσεις. Επιπλέον, ο Δήμος Ρόδου συμμετέχει στο ΕΣΠΑ με συνέπεια να πρέπει να λάβουμε υπόψη και όσους έκαναν αίτηση μέσω ΕΣΠΑ και δεν μπορούσαν να έρθουν από τον Μάιο και δεν εντάχθηκαν στο σύστημα αξιολόγησης» είπε η κα Παπαχριστοδούλου.
Οι αιτήσεις φέτος είναι περισσότερες κατά 60 – 70 σε σχέση με πέρσι ενώ όσον αφορά την δυναμικότητα, από 922 πέρσι (συνολικά) φέτος θα φιλοξενηθούν 857 νήπια. «Υπήρξε αύξηση στον Αρχάγγελο από 70 αυξήθηκαν στις 100 οι διαθέσιμες θέσεις, ενώ στην πόλη της Ρόδου σημειώθηκε μείωση» όπως ανέφερε.
Σχετικά με τα τροφεία, η κλίμακα εξαρτάται από το συνολικό οικογενειακό εισόδημα. Εάν είναι έως 15.000 ευρώ ετησίως, πληρώνουν 70 ευρώ το μήνα ακολούθως εάν είναι μέχρι 30.000 ετησίως είναι 90 ευρώ το μήνα, εάν είναι έως 110.000 είναι 130 ευρώ το μήνα.
Διαβεβαίωσε ωστόσο, ότι δεν θα μείνουν εκτός τα περισσότερα νήπια.
Οι αιτήσεις ΕΣΠΑ
Ο υπεύθυνος διαχειριστής για το πρόγραμμα εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής για τους β/ν σταθμούς του Δήμου Ρόδου κ. Νικήτας Τσαβαρής, είπε τα εξής:
«Όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για τους β/ν σταθμούς για το νησί της Ρόδου, κατατέθηκαν 1.796 αιτήσεις –από τις οποίες οι 220 απορρίφθηκαν και οι υπόλοιπες 1.576 είχαν πλήρη φάκελο. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, Voucher μπορούν να λάβουν όσοι είχαν εισόδημα έως 13.000 ευρώ.
Δηλαδή, 490 πήραν Voucher για παιδιά ηλικίας από 2,5 ετών έως την υποχρεωτική εκπαίδευση, οι 191 αιτήσεις ήταν για παιδιά κάτω των 2,5 ετών, 81 αιτήσεις ήταν για ΑΜΕΑ και μένουν 662 επιλαχόντες. Επειδή το ΕΣΠΑ έχει δύο φάσεις, αυτό σημαίνει πως στην δεύτερη φάση μετά τις 10 Σεπτεμβρίου ίσως να μπορέσει να βρεθεί θέση εάν έχουν μείνει θέσεις».
Ειδικά για τα βρέφη ενώ έχουν δοθεί 191 Voucher η δυναμικότητα στο νησί είναι 105.
Συνεπώς 86 γονείς θα μείνουν εκτός.