Ειδήσεις

Στο Airbnb και σπίτια υπό κατάσχεση! Οι ιδιοκτήτες δεν πληρώνουν τις τράπεζες αλλά τα μισθώνουν σε τουρίστες

Και χρωστούν και δεν πληρώνουν και… θησαυρίζουν! Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγραφεί η “πατέντα” που ακολουθούν πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων και στη Ρόδο, οι οποίοι πίνουν εις υγείαν των κορόιδων (που πληρώνουν).

Με βάση πληροφορίες της “δημοκρατικής”, πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων που αγόρασαν δεύτερες και τρίτες κατοικίες (σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και πρώτες) με στεγαστικά δάνεια και είτε αδυνατούν είτε από επιλογή δεν τα αποπληρώνουν, διαθέτουν τα σπίτια τους προς ενοικίαση μέσω διαφόρων πλατφορμών βραχυπρόθεσμων μισθώσεων κατοικιών -όπως η Airbnb- και θησαυρίζουν.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ δεν πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις αλλά για τακτική που ακολουθούν όλο και περισσότεροι σε μια προσπάθεια να βγάλουν όσο το δυνατόν πιο πολλά χρήματα μέχρι την κατάσχεση των ακινήτων από τις τράπεζες.
Μάλιστα, όπως δήλωσε στην “δ” ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Δωδεκανήσου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων και αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Παναγιώτης Τοκούζης, πρόκειται για ένα φαινόμενο που ειδικά στο τελευταίο διάστημα, έχει προσλάβει τεράστιες διαστάσεις, διογκώνοντας ακόμα περισσότερο το πρόβλημα του αθέμιτου ανταγωνισμού που αντιμετωπίζουν τα μέλη του κλάδου που εκπροσωπεί.
«Πρόκειται για ένα φαινόμενο που έχει ενταθεί στο τελευταίο διάστημα και στη Ρόδο. Πολλοί ιδιοκτήτες είτε Ρόδιοι είτε όσοι επένδυσαν σε ακίνητα στη Ρόδο, που σήμερα αδυνατούν να αποπληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια και απειλούνται με κατασχέσεις, διαθέτουν τα σπίτια αυτά παρανόμως προς ενοικίαση στις πλατφόρμες βραχυπρόθεσμων μισθώσεων κατοικιών εισπράττοντας χρήματα χωρίς να αποδίδουν φόρους με αποτέλεσμα και να θησαυρίζουν με χρεωμένα στις τράπεζες ακίνητα και να λειτουργούν εις βάρος ημών», δήλωσε στην “δ” ο κ. Π. Τοκούζης.
Όπως έχει γράψει η “δ”, περίπου 1.000 καταλύματα εκτιμάται ότι ενοικιάζονται στη Ρόδο μέσω του Airbnb. Ο αριθμός τους σε σύγκριση με πέρυσι το καλοκαίρι έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, με αποτέλεσμα να έχει οξυνθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός. Σύμφωνα πάντα με εκτιμήσεις των εκπροσώπων του τουρισμού, αυτά τα καταλύματα είναι παράνομα σε ποσοστό που φθάνει ακόμη και το 50%!
«Το 40% με 50% όλων αυτών των καταλυμάτων που νοικιάζονται στη Ρόδο είναι παράνομα, καθώς δεν είναι καταχωρημένα στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων, όπως προβλέπεται από το σχετικό νόμο. Από τη στιγμή που δεν έχει προχωρήσει η καταγραφή τους στο Μητρώο, δεν μπορούν να διατίθενται προς ενοικίαση. Γενικά αυτός ο νόμος για τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις τύπου Airbnb δίνει τη δυνατότητα να… βαπτίζονται οι κατοικίες τουριστικά καταλύματα χωρίς να πληρούνται οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων και όσων τελούν υπό κατάσχεση. Βλέπουμε να σφραγίζονται εμπορικά καταστήματα που δεν έκοψαν αποδείξεις για ένα-δυο καφέδες και μπροστά σε μία καραμπινάτη περίπτωση φοροδιαφυγής, το κράτος κάνει τα στραβά μάτια…», επεσήμανε ο κ. Τοκούζης.
Στη Ρόδο υπολογίζεται ότι περισσότερες από 1000 οικίες διατίθενται προς ενοικίαση με αυτό τον τρόπο, ενώ εκπρόσωποι του κτηματομεσιτικού κλάδου αναφέρουν ότι τουλάχιστον 1300 σπίτια έχουν “απορροφήσει” από την αγορά οι βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Ο απολογισμός στο τέλος του 2018 αναμένεται να καταδείξει επιπλέον διεύρυνση του φαινομένου. Διαπιστώνεται ότι οι ιδιοκτήτες προβαίνουν με πυρετώδεις ρυθμούς σε αναπροσαρμογές και ανακαινίσεις των σπιτιών τους, ακόμη και αυτών που έχουν σε χωριά αρκετά μακριά από πόλη και μπορεί να μη χρησιμοποιούσαν, ώστε να τα εκμεταλλευτούν με αυτό τον τρόπο. Μάλιστα κάποιες κατασκευές που είχαν μείνει για χρόνια ημιτελείς λόγω της κρίσης, πλέον ολοκληρώνονται ώστε οι ιδιοκτήτες να εκμεταλλευτούν το “ευνοϊκό” καθεστώς των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου