Τοπικές Ειδήσεις

Γ. Xότζολου: «Πάσχει» στην Ελλάδα η εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων εργασίας

Τον κώδωνα του κινδύνου για την εφαρμογή των συμβάσεων εργασίας και την εφαρμογή της νομοθεσίας ανά την χώρα, κρούει σήμερα με δηλώσεις του στην «δημοκρατική» ο νέος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισιτισμού – Τουρισμού κ. Γιώργος Χότζογλου.
Ωστόσο, η Ρόδος, βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο όσον αφορά την εφαρμογή της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα ξενοδοχεία, όπως επισημαίνει, ενώ τα ‘αγκάθια’ στην εργασία, είναι συγκεκριμένα.
Σε ερώτηση σχετικά με την φετινή πορεία του τουρισμού και την κίνηση, ο κ. Χότζογλου δήλωσε:
«Εμείς περιμένουμε ακόμη, για να κάνουμε ‘ταμείο’. Σε πολλές περιοχές η τουριστική κίνηση διατηρείται έως και τον Οκτώβριο. Ξέρουμε ότι φέτος παρατηρήθηκε μείωση της τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα.
Άλλωστε δεν θα μπορούσαμε κάθε χρόνο να κάνουμε ρεκόρ –δεν έχουμε ούτε τις κατάλληλες υποδομές για κάτι τέτοιο. Επιπλέον, υπάρχουν αρκετές παράμετροι που παίζουν ρόλο, όπως π.χ. οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η κατάσταση που διαμορφώνεται στις κοντινές χώρες που θεωρούνται ανταγωνιστικοί προορισμοί που συγκυριακά, ευνοούν κατά καιρούς την Ελλάδα.
Όμως αυτό, δεν γίνεται συνεχώς. Εμείς, από την πλευρά των εργαζομένων, παρατηρούμε ότι ήταν αρκετά καλή η χρονιά καθώς, μια πτώση της τάξης του 5% δεν κρίνεται καταστροφική για τα έσοδα. Υπάρχει πάντα το κίνητρο για την επόμενη σεζόν».
Οι έλεγχοι πάντως, αν και βρίσκονται σε εξέλιξη στις τουριστικές περιοχές από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς με τα τοπικά σωματεία και τα εκάστοτε εργατικά κέντρα, δεν επαρκούν:
«Δυστυχώς, είναι μια χρονιά την οποία αλλιώς περιμέναμε. Ήταν η πρώτη χρονιά που θα είχαμε ρυθμισμένη την αγορά εργασίας, με την εφαρμογή της Εθνικής Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας ως υποχρεωτική –όπως και μια σειρά από τις τοπικές Κλαδικές Συμβάσεις που είναι εξίσου υποχρεωτικές- αλλά δεν γίνεται πράξη.
Μετά από μια μεγάλη περιοδεία που έκανα στην Βόρεια Ελλάδα, μπορώ να σας πω με σιγουριά ότι η Σύμβαση εφαρμόζεται μόνον στο 10%. Υπάρχει μια έκρηξη εργοδοτικής παραβατικότητας και αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους. Π.χ. η έλλειψη επαρκώς στελεχωμένων εργοδοτικών μηχανισμών όπως οι Επιθεωρήσεις Εργασίας.
Για να καταλάβετε το πρόβλημα, ένας εργαζόμενος που δουλεύει στην Μύκονο εάν θέλει να κάνει καταγγελία, θα πρέπει να πάει στην Σύρο.
Δεν υπάρχει στελεχωμένη Επιθεώρηση Εργασίας και κυρίως στους μεγάλους και δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Σαντορίνη, Χαλκιδική κ.λπ. έχουν από έναν επιθεωρητή. Γι αυτό ακούμε περισσότερες… ειδήσεις για φορολογικούς ελέγχους και όχι για ελέγχους από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Επιθεώρησης Εργασίας» όπως τόνισε.
Στην Ρόδο, ωστόσο, τα πράγματα είναι καλύτερα σε ό,τι αφορά την συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου. Όπως είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισιτισμού – Τουρισμού βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία και παρακολουθούν τις εξελίξεις, προσπαθώντας να δίνουν λύσεις στα προβλήματα.
«Είναι πράγματι σημαντικό το γεγονός πως ο κλάδος μας, εκπροσωπεί το 80% των εργαζομένων της Ρόδου. Εάν το Σωματείο εδώ δεν ήταν τόσο δυνατό και ενεργό, δεν θα μπορούσε να παρακολουθήσει τις εξελίξεις.
Μπορώ να πω ότι η Ρόδος βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο όσον αφορά την εφαρμογή της Τοπικής Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας στα ξενοδοχεία.
Στην Ρόδο οι ξενοδόχοι έχουν σεβαστεί την υπογραφή τους, εφαρμόζουν την Τοπική Σύμβαση και δεν υπάρχουν πολλά προβλήματα. Δεν είναι μόνον η τουριστική σεζόν που τα σωματεία πρέπει να είναι κοντά στους εργαζόμενους. Όσοι εργάζονται σε αυτό τον κλάδο, θέλουν στήριξη και όταν είναι στην ανεργία –ειδικά κατά την χειμερινή περίοδο όπου διογκώνονται τα προβλήματά τους».
Ο κ. Χότζογλου, αναφέρθηκε στα θέματα των ‘ρεπό’ καθώς και σε μερικές περιπτώσεις που κάποιοι εργάζονται 7 ημέρες την εβδομάδα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις σε ξενοδοχεία, εντόπισαν εισαγωγή εργαζομένων μέσω ‘γραφείου ενοικιάσεως εργαζομένων’ τα λεγόμενα… δουλεμπορικά.
«Έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην Αθήνα, όπου το 80% του προσωπικού είναι από τέτοια γραφεία.
Στη Ρόδο το εντοπίσαμε μόνον σε μία περίπτωση. Με αυτό τον τρόπο, δημιουργούμε ‘εργαζόμενους δύο ταχυτήτων’. Δηλαδή, σε μία θέση συγκεκριμένη, ο ένας υπάλληλος αμείβεται με την Τοπική Σύμβαση και ο άλλος αμείβεται με τα 60 ευρώ μικτά της ΓΣΕΕ! Κάποιοι επικαλούνται έλλειψη προσωπικού. Να το δεχτούμε σε κάποιες περιπτώσεις. Όμως όταν αρχίζουμε και βλέπουμε ότι επεκτείνεται σε πολλές περιπτώσεις ανά την χώρα… πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Ευτυχώς, στην Ρόδο δεν το είδαμε».
Ωστόσο, τα ‘αγκάθια’ παραμένουν: η ψευδώς δηλωμένη εργασία (δηλώνονται 4ωρη απασχόληση ενώ οι υπάλληλοι εργάζονται 8ωρα ή παραπάνω), τα ‘δουλεμπορικά’ γραφεία με ενοικιαζόμενους εργαζόμενους και το επίδομα ανεργίας.
«Τα έχουμε βάλει στην ατζέντα για τις συναντήσεις που θα έχουμε με τον υπουργό Εργασίας. Θέλω να πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα καταφέρουμε να βελτιώσουμε την κατάσταση –ειδικά όσον αφορά το επίδομα εργασίας που θα πρέπει να γίνει πιο αναλογικό. Δηλαδή, να επιδοτείται ο εργαζόμενος, για όσες μέρες εργάζεται» όπως ανέφερε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου