«Κλειδί» για την πορεία του τουρισμού και των κρίσιμων εσόδων για την ενίσχυση του κρατικού ταμείου θα παίξει ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος. Ήδη, βέβαια, έχει καταγραφεί μια καλή πορεία κυρίως τον Αύγουστο, όμως, από τη δυναμική των επόμενων μηνών και από το βαθμό που η πανδημία θα φρενάρει ή όχι τις αφίξεις, θα φανεί εάν ο στόχος του 50% των εσόδων σε σχέση με το 2019, δηλαδή 9 δισεκ. ευρώ, θα πιαστεί.
Πάντως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του Mega χτες εξέφρασε την αισιοδοξία του. «Κάποια ενδεικτικά που έχουμε από τον τζίρο και τη βιομηχανική παραγωγή, τις εξαγωγές, είναι θετικά. Για το τρίτο τρίμηνο ο τουρισμός έχει πάει καλύτερα απ’ ότι περιμέναμε. Είμαστε καλύτερα του αναμενόμενου και θεωρώ ότι στη συνέχεια το επενδυτικό κύμα που έχει ξεκινήσει θα κουβαλήσει την οικονομία στο επόμενο διάστημα».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννη Ρέτσο η πορεία του τουρισμού, από τον Ιούνιο έως σήμερα, εξελίσσεται σύμφωνα με το πλέον θετικό σενάριο. Ωστόσο όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν λίγες μέρες «βασικό μας μέλημα τώρα, πρέπει να είναι η συνέχιση λειτουργίας Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, αλλά και μετά. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τήρηση μέτρων και αύξηση των εμβολιασμών».
Η πορεία του τουρισμού, από τον Ιούνιο έως σήμερα, εξελίσσεται σύμφωνα με το πλέον θετικό σενάριο. Βασικό μας μέλημα τώρα, πρέπει να είναι η συνέχιση λειτουργίας Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, αλλά και μετά. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τήρηση μέτρων και αύξηση των εμβολιασμών.
— Yiannis A. Retsos (@YARetsos) August 13, 2021
Σε κλίμα αισιοδοξίας είναι και η ανάρτησή στο twitter που έκανε ο επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ikos/Sani, Ανδρέας Ανδρεάδης. Ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής: «Κυρίαρχη στην φετινή σαιζόν θα είναι η υψηλή διψήφια αύξηση των ανά επισκέπτη εσόδων, λόγω αυξημένου αγοραστικού επιπέδου & μετακίνησης του κέντρου βάρους σε ακριβότερα καταλύματα & υψηλή περίοδο. Τα έσοδα θα κινηθούν ακόμη καλύτερα από την πρώτη εκτίμηση μου. Μπράβο @setegreece» τόνισε ο κ. Ανδρεάδης που στις αρχές Ιουλίου είχε διατυπώσει την πρώτη του εκτίμηση αναφέροντας ότι: «Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Αγγλίας για κατάργηση της καραντίνας των εμβολιασμένων επισκεπτών στην χώρα μας και παρά την έξαρση των κρουσμάτων σε όλη την ΕΕ, η πρώτη εκτίμηση μου για τα τουριστικά έσοδα 2021 είναι ότι θα φθάσουν στο 50% των εσόδων του 2019 δηλαδή στα 9 δισ. €».
Κυρίαρχη στην φετινή σαιζόν θα είναι η υψηλή διψήφια αύξηση των ανά επισκέπτη εσόδων, λόγω αυξημένου αγοραστικού επιπέδου & μετακίνησης του κέντρου βάρους σε ακριβότερα καταλύματα & υψηλή περίοδο. Τα έσοδα θα κινηθούν ακόμη καλύτερα από την πρώτη εκτίμηση μου. Μπράβο @setegreece https://t.co/xY3G694OZm
— Andreas Andreadis (@AAAndreadis) August 22, 2021
Οι τιμές
Όλα αυτά αποτυπώνουν ένα κλίμα που κι ένας ντόπιος επισκέπτης μπορεί να δει με «αντίστροφο» βλέμμα, ιδιαίτερα σε κάποιο νησί των Κυκλάδων.
Είναι ενδεικτικό ότι σε πολλούς νησιωτικούς προορισμούς, ειδικά στις Κυκλάδες, όπως η Νάξος, η Μήλος, η Πάρος καταγράφεται μια «Μυκονοποίηση» των τιμών τόσο σε υπηρεσίες παραλίας (ξαπλώστρες, κτλ.) όσο και σε καταλύματα ή την εστίαση. Αναμφισβήτητα η εκτόξευση τιμών και η άνοδος του πήχη σε πολλές περιπτώσεις της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών βοηθά στην ανάκαμψη των εσόδων αν και καθιστά πολλούς προορισμούς απρόσιτους στον εσωτερικό τουρισμό βάζοντας τους παράλληλα και στην αιχμή του διεθνούς ανταγωνισμού.
Η σκληρή γλώσσα των αριθμών
Βέβαια οι αριθμοί του 2019 με τους οποίους μπαίνει ο πήχης είναι ακόμη μακριά αν και η καλή πορεία του Αυγούστου δημιουργεί αισιοδοξία. Με βάση και αναφορές του Υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη (που γενικά αν και είναι φειδωλός στο να δίνει νούμερα έκανε μια εξαίρεση) στο Πρώτο Θέμα κάθε μέρα τον Αύγουστο (μέχρι τις 15/8) έχουμε 100.000 αφίξεις. Με αυτό το ρυθμό θα έχουμε περίπου 3 εκατομμύρια φέτος. Βέβαια τα νούμερα για το 2019 ήταν πολύ υψηλότερα. Πιο συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2019 στα κυριότερα αεροδρόμια (με βάση τα Στατιστικά Δελτία του ΣΕΤΕ) είχαμε 3.835.581 εκ αφίξεις ενώ στον οδικό τουρισμό καταγράφηκαν 2.488.071 αφίξεις. Επίσης τον Ιούλιο του 2019 είχαμε το ρεκόρ των 3.881.988 αφίξεων στα κυριότερα διεθνή αεροδρόμια πάντα με βάση τα Στατιστικά Δελτία του ΣΕΤΕ.
Φέτος, επίσης, το διάστημα Μαΐου-Ιουλίου, έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα 3,7 εκατ. τουρίστες.
Τα στοιχεία της ΥΠΑ
Με βάση τα αεροπορικά δεδομένα και συγκρίνοντας τα στατιστικά στοιχεία για τον Ιούλιο του 2021 σε σχέση με τα στοιχεία του Ιουλίου 2019, που δεν υπήρχε η νόσος Covid-19 και οι περιορισμοί στις πτήσεις, οι αφίξεις των επιβατών εξωτερικού παρουσιάζουν μείωση 31% (ήταν τον Ιούλιο του 2019 στα 4.096.657 επιβάτες εξωτερικού) και η συνολική επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια πτώση 33,1% (ήταν 9.930.332 διακινούμενοι επιβάτες).
Συνολικά 2,82 εκατ. ταξιδιώτες ήλθαν στην Ελλάδα τον Ιούλιο, σημειώνοντας άλμα 146% σε σχέση, όμως, με την περυσινή κακή χρονιά.
Παράλληλα, τα συνολικά στατιστικά στοιχεία επταμήνου 2021, από όλα τα αεροδρόμια της χώρας μας, για πρώτη φορά μετά την πανδημία της νόσου Covid-19 καταγράφουν άνοδο (+) 41,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή σεζόν, ενώ σε σχέση με το πρώτο επτάμηνο του 2019 όπου δεν είχαν τεθεί σε ισχύ απαγορεύσεις και περιορισμοί πτήσεων λόγω της πανδημίας η πτώση φτάνει το (-) 63,5%.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά στις αφίξεις επιβατών εξωτερικού φέτος τον Ιούλιο ήρθαν 2.825.115 ταξιδιώτες, ενώ τον Ιούλιο του 2020 είχαν αφιχθεί 1.144.681 επιβάτες, ποσοστό αύξησης 146,8%. Ο συνολικός αριθμός των πτήσεων (εσωτερικού και εξωτερικού) φέτος ανήλθε στις 60.941 καταγράφοντας επίσης άνοδο 70,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 όπου είχαν πραγματοποιηθεί 35.809 πτήσεις. Ο συνολικός αριθμός διακινηθέντων επιβατών (αφίξεις/αναχωρήσεις) φέτος τον Ιούλιο έφτασε τους 6.640.981 επιβάτες παρουσιάζοντας άνοδο 140,6% σε σχέση με την διακίνηση επιβατών του Ιουλίου του ΄20 που ήταν 2.760.261 διακινούμενοι επιβάτες.
Γιώργος Αλεξάκης
Πηγή: Reporter.gr