Ρεπορτάζ

Αγωγή για θανατηφόρο εργατικό ατύχημα εις βάρος ξενοδοχειακής εταιρείας

Την 19η Σεπτεμβρίου 2023 θα συζητηθεί ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου αγωγή που άσκησε ένας Αλβανός κάτοικος Ρόδου για ψυχική οδύνη από εργατικό ατύχημα που στοίχισε τη ζωή του 58χρονου πεθερού του εργάτη οικοδομών κατά ανώνυμης ξενοδοχειακής εταιρείας, του προέδρου το Δ.Σ. αυτής, της εργολήπτριας εταιρείας, του διαχειριστή αυτής, του επιβλέποντος αρχιτέκτονος μηχανικού και του συντονιστή τεχνικού ασφαλείας και με την οποία ζητά αποζημίωση ύψους 50.000 ευρώ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την αγωγή, την 16η Νοεμβρίου 2018 ο πεθερός του ενάγοντος 58 ετών τότε, προσελήφθη ως εργάτης οικοδομών με άτυπη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου από την τρίτη εναγόμενη όπου θα εργαζόταν ως εργάτης οικοδόμος. Την ημέρα του ατυχήματος είχε εντολή να προβεί μαζί με έτερο ομοεθνή του σε εργασίες μόνωσης της ταράτσας με επίστρωση υλικού ασφαλτόπανου ως μονωτικού υλικού σε πτέρυγα του υπό κατασκευή ξενοδοχείου ιδιοκτησίας της πρώτης εναγόμενης. Λίγα λεπτά μετά την ανάληψη της εργασίας αυτής την πρώτη ημέρα δουλειάς, κατά την προσπάθειά τους οι δύο εργάτες να μεταφέρουν μία παλέτα από την μία ταράτσα στην άλλη, έπεσε εντός αφύλακτης οπής από τον τρίτο όροφο στο ισόγειο της οικοδομής. Αποτέλεσμα της πτώσης ήταν να υποστεί πολλαπλές και σοβαρές κακώσεις σε όλο του το σώμα εκτός της κεφαλής του, να νοσηλευτεί ως πολυτραυματίας στην ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου για 108 ημέρες ώσπου απεβίωσε στις 03-03-2019.
Όπως επισημαίνει ο ενάγων, όλες οι ταράτσες των κτηρίων μεταξύ τους συνδέονταν με τσιμεντένιους βραχίονες επί των οποίων υπήρχαν εγκάρσιες τομές ορθογωνικής κάτοψης διαστάσεων 1,20×0,45 και σε καμία από αυτές τις οπές δεν υπήρχε προστατευτική διάταξη έναντι πτώσεως εντός τους, αλλά και σε κανένα τσιμεντένιο βραχίονα δεν υπήρχαν προστατευτικά κυγκλιδώματα αποτρεπτικά των πτώσεων εργαζομένων και εργαλείων. Ο θανών σε άμεση συνεργασία με τον έτερο εργάτη λίγο μετά την άφιξή τους στον τόπο εργασίας τους και περί ώρα 8.00π.μ., κατόπιν εντολής του εργολάβου ο οποίος ήταν προστηθείς της εργοδότριας εταιρείας, ξεκίνησαν να μεταφέρουν χειρωνακτικά μία ξύλινη παλέτα περίπου δύο μέτρων από τη μία ταράτσα στην άλλη ώστε να μπορέσουν να κυλήσουν πάνω στην παλέτα τα ασφαλτόπανα τα οποία ήταν περίπου πενήντα κιλά το καθένα. Κινούμενοι επάνω στον τσιμεντένιο βραχίονα ο οποίος συνέδεε τις δύο ταράτσες και από την ταράτσα στην οποία βρισκόντουσαν προς την άλλη και μεταφέροντας την ξύλινη παλέτα, υποχρεώθηκαν να προσπελάσουν άνοιγμα φωταγωγού. Κατά την ενέργεια αυτή αμφοτέρων, ο έτερος εργάτης κινούμενος πρώτος κατά την τροχιά κίνησης και έχοντας ελεύθερο πεδίο οπτικού ελέγχου επί του δαπέδου κίνησης, προσπέρασε το άνοιγμα του φωταγωγού επί του τσιμεντένιου βραχίονα που συνέδεε τις οικοδομικές πτέρυγες μεταξύ τους, ενώ ο θανών και ακολουθών κατά τη διάταξη κίνησης τους και δεσμευόμενος ως προς τον οπτικό έλεγχο του δαπέδου κίνησης, λόγω της παλέτας που κρατούσε με τα χέρια του, η επιφάνεια αυτής εμπόδιζε τον άμεσο οπτικό έλεγχο του υποκειμένου δαπέδου κίνησης υπ’ αυτού, με αποτέλεσμα να πέσει αυτός αιφνιδίως εντός του ακάλυπτου ανοίγματος του φωταγωγού και σε απόσταση 14 μέτρων από τον τρίτο όροφο που βρισκόταν η ταράτσα μέχρι το ισόγειο. Το σώμα του θανόντος διέσχισε άλλες δύο τέτοιες αφύλακτες οπές οι οποίες βρίσκονταν ακριβώς με την ίδια διάταξη κάτωθεν αυτής από την οποία βρέθηκε εντός της. Αμέσως ο έτερος εργάτης μαζί με άλλους εργάτες που αντιλήφθηκαν την πτώση έτρεξαν στο σημείο της πτώσης όπου είδαν τον πεθερό του ενάγοντος κουλουριασμένο να παρουσιάζει αιμορραγία από το στόμα. Από εκεί τον μετέφεραν με αυτοκίνητο στο κέντρο υγείας Αρχαγγέλου και στη συνέχεια διεκομίσθη με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου. Εκεί εισήχθη στη Β’ Χειρουργική κλινική με πολλαπλούς τραυματισμούς στο σώμα ήτοι κάταγμα οσφυϊκού σπονδύλου, κάταγμα λαγονίου οστού, κάταγμα στέρνου, πολλαπλά κατάγματα πλευρών, κάταγμα του κάτω άκρου του οστού κνήμης, ανοιχτό κάταγμα δεξιάς κνήμης, κάταγμα δεξιού ηβοιοχιακού κλάδου λεκάνης, κάταγμα σώματος στέρνου με μικρή οπίσθια παρεκτόπιση και συνοδό αιμάτωμα μεσοθωρακίου, κάταγμα πλευρών δεξιά και πνευμονικές θλάσεις. Σύμφωνα με την νεκροψία-νεκροτομή ο θάνατος επήλθε συνεπεία σηψαιμίας-πολυοργανικής ανεπάρκειας.
Ετσι ο ενάγων ζητά να υποχρεωθούν οι εναγόμενοι να του καταβάλουν για την ικανοποίηση της ψυχικής του οδύνης που υπέστη λόγω του εργατικού ατυχήματος του πεθερού του το ποσό των 50.000 ευρώ.

Tην υπόθεση χειρίζονται οι δικηγόοι κ.κ. Κώστας Χαλκιάς και Μαρία Κρικοπούλου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου