Εγκρίθηκε από την δημοτική επιτροπή και από την συνεδρίαση της 20/08/2024 του δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου, κατά πλειοψηφία, το Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών του Δήμου Ρόδου. Στις 177 σελίδες του Σχεδίου, αποτυπώνονται όλα τα πληθυσμιακά δεδομένα του Δήμου Ρόδου ανά Δημοτική Κοινότητα, αλλά και οι ρόλοι, οι αρμοδιότητες και οι δράσεις του Δήμου τόσο σε προπαρασκευαστικό επίπεδο όσο και στην αντιμετώπιση κινδύνων και στην άμεση/βραχεία διαχείριση συνεπειών. Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Γενικό Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας με την Κωδική Ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ 2» (έκδοση 5η), της Γ.Γ.Π.Π. με το Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών του Δήμου Ρόδου, επιδιώκεται η άμεση και συντονισμένη απόκριση των εμπλεκόμενων Φορέων σε Τοπικό επίπεδο για την υποστήριξη του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος στην καταστολή των δασικών πυρκαγιών και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών λόγω δασικών πυρκαγιών και την άμεση διαχείριση των συνεπειών τους.
Δράσεις του Τοπικού Σχεδίου
Στο Τοπικό Σχέδιο περιγράφεται η οργάνωση της αντιμετώπισης και βραχείας αποκατάστασης των φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών και λοιπών απειλών και προσδιορίζεται του σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού, υλικών και μέσων Πολιτικής Προστασίας που μπορούν να διατεθούν. Θα συνταχθούν τέσσερα επιμέρους Σχέδια Αντιμετώπισης Φυσικών και Τεχνολογικών Καταστροφών τα οποία θα είναι εναρμονισμένα με τα υποδείγματα σχεδίων που έχει εκδώσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της.
Ειδικότερα: Το σχέδιο «ΙΟΛΑΟΣ» που αφορά στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και άμεσης/ βραχείας διαχείρισης των συνεπειών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών κατά την ισχύουσα νομοθεσία και με βάση την δομή του Δήμου Ρόδου, κατά κύριο λόγο αναφέρεται στις παρακάτω δράσεις: Δράσεις αυξημένης ετοιμότητας εν όψει επαπειλούμενου κινδύνου για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών – Δράσεις υποστήριξης του πυροσβεστικού σώματος στο έργο της καταστολής δασικών πυρκαγιών – Δράσεις αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης/βραχείας διαχείρισης των συνεπειών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών.
Με το Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών επιδιώκεται η άμεση και συντονισμένη απόκριση των εμπλεκόμενων φορέων σε τοπικό επίπεδο για την υποστήριξη του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος στην καταστολή των δασικών πυρκαγιών, στην αποτελεσματική αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών λόγω δασικών πυρκαγιών και στην άμεση διαχείριση των συνεπειών τους.
Μέρος του Σχεδίου αφορά την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνσή των πολιτών σε περίπτωση που υπάρξει εισήγηση από το Πυροσβεστικό Σώμα. Με σαφήνεια καθορίζονται οι πιθανοί χώροι αρχικής συγκέντρωσης και οι χώροι καταφυγής ανά οικισμό. Επίσης περιλαμβάνονται οι πιθανοί χώροι υποδοχής, για την περίπτωση που το φαινόμενο της πυρκαγιάς δεν κατασταλεί εντός λίγων ωρών και η επιστροφή των πολιτών στις κατοικίες τους κρίνεται μη ασφαλής, όπως περιλαμβάνονται και οι εθελοντικές οργανώσεις, κατάλογος όλων των ξενοδοχειακών μονάδων και λοιπών καταλυμάτων, ονομαστική κατάσταση των υπευθύνων για την υλοποίηση των δράσεων Πολιτικής Προστασίας, κατάλογος των επιχειρησιακών μέσων που διαθέτει ο Δήμος για την υλοποίηση των δράσεων Πολιτικής Προστασίας, μητρώο εργοληπτών με στοιχεία επικοινωνίας τους και πλήρης λίστα με τα τηλέφωνα όλων των υπευθύνων.
Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Γενικό Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας με την Κωδική Ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ 2» (έκδοση 5η), της Γ.Γ.Π.Π. με το Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών του Δήμου Ρόδου, επιδιώκεται η άμεση και συντονισμένη απόκριση των εμπλεκόμενων Φορέων σε Τοπικό επίπεδο για την υποστήριξη του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος στην καταστολή των δασικών πυρκαγιών και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών λόγω δασικών πυρκαγιών και την άμεση διαχείριση των συνεπειών τους. Στο πλαίσιο αυτό, στο παρόν σχέδιο δόθηκε η κωδική ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ» χάριν συντομίας και διαφοροποίησής του από άλλα σχέδια!, αναφέρεται στο κεφάλαιο Β΄ που αφορά την εξειδίκευση του σχεδιασμού, αποτελώντας ένα από τα παράδοξα στοιχεία μιας αναμφισβήτητά θετικής εξέλιξης.