Ειδήσεις

Τουρισμός: Ο πληθωρισμός κουρεύει τις δαπάνες

Σημαντική άνοδο σημείωσαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις και η ταξιδιωτική κίνηση στο εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιούνιου, πιστοποιώντας την καλή εικόνα του ελληνικού τουρισμού. Ωστόσο τα καμπανάκια ηχούν, καθώς η άνοδος εσόδων προέρχεται από την ποσότητα και όχι από την ποιότητα, δεδομένο που οδηγεί σε ζητήματα προβληματισμού για τη βιωσιμότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, του μέλλοντος των προορισμών vis a vis της καταπόνησης υποδομών και φθοράς κοινωνιών ένεκα ανυπαρξίας σχεδιασμού κτλ.

Ειδικότερα, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδας, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 12,2% την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου και η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση κατά 15,5%, ενώ μόνο για τον Ιούνιο η αύξηση ήταν 7,7% και 8,8% αντίστοιχα.

Τα στοιχεία της ΤτΕ επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα αντλεί τα περισσότερα τουριστικά έσοδα από τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο) και τις ΗΠΑ, ενώ οι εισπράξεις από τη Ρωσία εμφανίζουν βουτιά 60,2%.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε, τον Ιούνιο, κατά 3,1%, κλείνοντας μεν την ψαλίδα σε σχέση με τον Μάιο, όπου η πτώση έφτασε το 12,2%, αλλά παραμένοντας σε αρνητικό έδαφος.

Υπενθυμίζεται ότι το 2023 έκλεισε με αύξηση της μέσης δαπάνης των τουριστών κατά 6,3% και παρότι ο Ιανουάριος του τρέχοντος έτους ξεκίνησε θετικά  -η μέση δαπάνη αυξήθηκε κατά 9,7%- μόνο τον Μάρτιο και τον Απρίλιο η μέση δαπάνη συνέχισε να αυξάνει κατά 3,2% και 2,1% έναντι των αντίστοιχων περσινών μηνών.

Απότοκο του πληθωρισμού αλλά και της συστολής για δαπάνες, ειδικά ερχόμενων οδικά Βαλκάνιων τουριστών, που επηρεάζουν καταλυτικά το τελικό αποτέλεσμα, η πτώση της μέσης δαπάνης, με το ζήτημα να προβληματίζει. Ειδικά, όταν πατά την αύξηση των τιμών, η per capita κατανάλωση πέφτει.

Σημειωνεται ότι τον Φεβρουάριο έπεσε κατά 2,9%, τον Μάιο η πτώση ήταν κατακόρυφη (-12,2%) με τον Ιούνιο να συνεχίζει, όπως προαναφέρθηκε, την πτωτική πορεία. Τα δεδομένα  αυτά είχαν ως αποτέλεσμα, και σε επίπεδο εξαμήνου, η μέση δαπάνη να εμφανίζει αρνητικό πρόσημο, με την πτώση να υπολογίζεται σε -3,1%.

Το μήνυμα της υπουργού

«‘Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει η αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας με κανόνες και σύστημα ελέγχων, είναι μια σύγχρονη αναγκαιότητα και σε αυτήν την κατεύθυνση είναι προσανατολισμένη η εθνική στρατηγική για τον τουρισμό».

Τα παραπάνω επισήμανε η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη σε άρθρο της στον Οικονομικό Ταχυδρόμο με τίτλο ‘«Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και διαχείριση προορισμών», στο οποίο παραθέτει την στρατηγική και τις πολιτικές για μια ποιοτική ανάπτυξη του τουρισμού.

Η κα Όλγα Κεφαλογιάννη, αφού αναφέρει τη μεγάλη προσφορά του τουρισμού στην εθνική οικονομία, παραθέτει τα στοιχεία από τους πρώτους μήνες του 2024 που δείχνουν αύξηση έως και 16% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο που αποτελεί σημείο αναφοράς για επισκέπτες και έσοδα.

Η αύξηση των τουριστικών ροών, προσθέτει η Υπουργός Τουρισμού, συνοδεύεται από προκλήσεις, όπως οι επιπτώσεις στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον αλλά και στον κορεσμό που παρατηρείται σε δημοφιλείς προορισμούς, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία δυσλειτουργιών και τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων και η κρουαζιέρα έχουν εντείνει τα ζητήματα που εγείρονται από τις τοπικές κοινωνίες.

Όπως υπογράμμισε, «απαιτείται, λοιπόν, επανασχεδιασμός προκειμένου να προσαρμοστούν οι δραστηριότητες αυτές στο μέτρο της χώρας των τοπικών κοινωνιών και των υποδομών των προορισμών μας. Η βούληση της Κυβέρνησης να τεθούν πρόσθετοι κανόνες λειτουργίας είναι δεδομένη προκειμένου να υπάρχει επιπλέον και αντιστοίχιση του οικονομικού οφέλους που προκύπτει για τις τοπικές κοινωνίες, και το οποίο σήμερα είναι δυσανάλογο σε σχέση με την επιβάρυνση».

Προσδιορίζοντας τις πολιτικές και τις δράσεις για το μέλλον του τουρισμού, η κα Όλγα Κεφαλογιάννη τονίζει ότι «είναι στρατηγική επιλογή η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στη διαχείριση της τουριστικής δραστηριότητας ώστε να διασφαλιστεί ότι τα οφέλη από τον τουρισμό κατανέμονται δίκαια και ανταποδοτικά».

Πηγή: Reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου