Από 46 συνολικά πρόσωπα (πρωθυπουργός, αντιπρόεδρος, υπουργοί, αναπληρωτές και υφυπουργοί) αποτελείται το νέο κυβερνητικό σχήμα το οποίο ανακοινώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα.
Η νέα κυβέρνηση έχει ως βάση το σχήμα του ανασχηματισμού που έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση τον Ιούλιο, με αλλαγές στη δομή των υπουργείων – βασικά υπερυπουργεία της προηγούμενης περιόδου πλέον «σπάνε» σε αυτόνομα υπουργεία.
Το κρίσιμο υπουργείο Οικονομικών παραμένει στα χέρια του Ευκλείδη Τσακαλώτου με υφυπουργούς τον Τρύφων Αλεξιάδη(έσοδα) και τον Γιώργο Χουλιαράκη (θέματα Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους)ο οποίος προέρχεται από την ομάδα διαπραγμάτευσης και αποτελεί νέα είσοδο στο κυβερνητικό σχήμα.
Επίσης, νέες είσοδοι στην κυβέρνηση – κάποιες εκ των οποίων αποτελούν έκπληξη καθώς δεν είχαν ακουστεί καθόλου ή ακούστηκαν τις τελευταίες ώρες πριν την ανακοίνωση – είναι ο Νίκος Φίλης ο οποίος αναλαμβάνει το υπουργείο Παιδείας, ο Γιάννης Μπαλάφας, πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, ο οποίος αναλαμβάνει υφυπουργός Εσωτερικών, η Θεοδώρα Τζάκρη η οποία τοποθετείται στο υπουργείο Ανάπτυξης υφυπουργός Βιομηχανίας, ο Αλέξης Χαρίτσης, πρώην γ.γ. Ανάπτυξης με αρμοδιότητα το ΕΣΠΑ, ο οποίος αναβαθμίζεται σε υφυπουργό στο υπουργείο Οικονομικών με την ίδια αρμοδιότητα, ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης, ο οποίος αναλαμβάνει υφυπουργός Παιδείας και ο Τάσος Πετρόπουλος, υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ακόμα ο Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος ορίσθηκε αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Στο κυβερνητικό σχήμα παραμένει ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας .
Από τους ΑΝΕΛΛ, τον κυβερνητικό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ, χαρτοφυλάκια αναλαμβάνουν πέντε πρόσωπα, αρχής γενομένης από τον Πάνο Καμμένο (υπουργός Άμυνας), Μαρία Κόλλια Τσαρουχά (Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης), Έλενα Κουντουρά (υφυπουργός Τουρισμού), Δημήτρης Καμμένος (υφυπουργός Υποδομών), Τέρενς Κουικ (υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ).
Εκτός κυβερνητικού σχήματος μένουν ο Γιάννης Πανούσης και ο Παναγιώτης Νικολούδης. Το χαρτοφυλάκιο που κατείχε ο πρώτος (προστασίας του Πολίτη) αναλαμβάνει ο Νίκος Τόσκας μετακινούμενος από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας όπου ήταν υφυπουργός, ενώ η αρμοδιότητα της Καταπολέμησης της Διαφθοράς περνάει στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στα χέρια του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.
Βασικές μετακινήσεις αποτελούν αυτή του Παναγιώτη Κουρουμπλή ο οποίος αν και δεν επιθυμούσε να αφήσει το υπουργείο Υγείας, αναλαμβάνει υπουργός Εσωτερικών, με τον Ανδρέα Ξανθό να αναβαθμίζεται σε υπουργό Υγείας, ενώ και ο Δημήτρης Μάρδας μετακινείται από το υπουργείο Οικονομικών στο υπουργείο Εξωτερικών. Στο τελευταίο μετακινείται και ο Νίκος Ξυδάκης (αναπληρωτής για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων) παραδίδοντας τη σκυτάλη του αυτόνομου πλέον υπουργείου Πολιτισμού στον Αριστείδη Μπαλτά (πρώην υπουργό Παιδείας).