Ειδήσεις

Μετεγκατάσταση 50.398 προσφύγων από την Ελλάδα

Την άμεση μετεγκατάσταση επιπλέον 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία αποφάσισαν χθες το απόγευμα οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρώπης στις Βρυξέλλες. «Χωρίς αυτή την απόφαση δεν θα μπορούσαμε να κινηθούμε περαιτέρω», δήλωσε μετά τη λήξη του συμβουλίου ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φ. Τίμερμανς. Σε μια έντονη αλλά σύντομη συζήτηση η απόφαση ελήφθη με μεγάλη πλειοψηφία αλλά όχι ομοφωνία, όπως ευελπιστούσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Ρουμανία δεν ψήφισαν τη μετεγκατάσταση, αλλά παρ’ όλα αυτά θα κληθούν να εφαρμόσουν την απόφαση.

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε οι 120.000 πρόσφυγες να μοιραστούν ανάμεσα σε Ελλάδα, Ιταλία και Ουγγαρία, αλλά η τελευταία δεν δέχθηκε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Η ουγγρική κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι λανθασμένη μέθοδος η μετεγκατάσταση προσφύγων, τη στιγμή που τα σύνορα της Ευρώπης δεν είναι αρκετά ενδυναμωμένα, και συγχρόνως πιστεύει ότι μια τέτοια συμφωνία θα λειτουργήσει αντίθετα και θα φέρει περισσότερους μετανάστες στα σύνορα της Ευρώπης. Ετσι «κερδισμένη» βγαίνει η Ελλάδα, καθώς οι 50.398 που αντιστοιχούσαν στην Ουγγαρία θα μοιραστούν τώρα ανάμεσα σε αυτήν και την Ιταλία και όποια άλλη χώρα αντιμετωπίσει μεγάλα προσφυγικά κύματα στο άμεσο μέλλον. Ηδη ο Αυστριακός και ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών δήλωσαν ότι θα διεκδικήσουν και αυτοί ένα μέρος της μετεγκατάστασης που αναλογούσε στην Ουγγαρία.

Συγχρόνως και ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα είναι το γεγονός ότι για να επωφεληθεί από τα μέτρα της μετεγκατάστασης θα πρέπει με τη σειρά της να βελτιώσει την καταγραφή των μεταναστών με ταυτοποίηση, έλεγχο και φύλαξη των συνόρων της. Σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή της Κομισιόν, κλιμάκια τεχνικών συμβούλων βρίσκονται στην Ελλάδα και σε μία εβδομάδα «έπειτα από υπεράνθρωπες προσπάθειες», όπως λέει χαρακτηριστικά, αναμένεται τα κέντρα υποδοχής (hotspot) να είναι σε λειτουργία. Ενας επιπλέον λόγος που η Ουγγαρία δεν ήθελε να συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία είναι ότι δεν ήθελε έλεγχο των συνόρων της και ανάμειξη στον τρόπο καταγραφής των προσφύγων από την Κομισιόν.

Για τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, αρμόδιο επίτροπο Μετανάστευσης, «η προσφυγική κρίση δεν θα λυθεί αμέσως και αυτή τη στιγμή επηρεάζει ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μόνο. Το μέγεθος της κρίσης είναι ξεκάθαρο ότι δεν επιτρέπει η αντιμετώπιση να είναι κατακερματισμένη και απομονωμένη». Υπενθύμισε ακόμη ότι μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών είχε αποφασίσει τη μετεγκατάσταση άλλων 40.000 προσφύγων. Ετσι, πλέον, μιλάμε για ένα νούμερο 160.000 προσφύγων που θα μεταφερθούν από την Ελλάδα και την Ιταλία στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου