«Ξέφραγο αμπέλι» θυμίζει εκ νέου η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου μετά την λήξη της σύμβασης με εταιρεία security που είχε αναλάβει τη φύλαξη των πυλών εισόδου, με υπαιτιότητα της δημοτικής αρχής, που δεν υπολόγισε στην οικεία μελέτη, σωστά τις ώρες φύλαξης, που απαιτούντο για την παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας.
Το τελευταίο 4ήμερο συγκεκριμένα διεκόπη η παροχή υπηρεσιών από την ιδιωτική εταιρεία, που ανέλαβε το συγκεκριμένο έργο και στη δημοτική αρχή αναζητούν πλέον φόρμουλα για την παράταση της σύμβασης, παρότι υπεγράφη μετά από μειοδοτικό διαγωνισμό. Εξετάζεται ακόμη και η απευθείας ανάθεση του έργου λόγω κατεπείγοντος αν και θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Η εταιρεία είχε συμμετάσχει συγκεκριμένα σε δημόσιο διαγωνισμό για τη φύλαξη της Παλιάς Πόλης αλλά και της κοιλάδας των Πεταλούδων, μετά από προκήρυξη του Δήμου Ρόδου.
Ο συνολικός ενδεικτικός προϋπολογισμός της δαπάνης των πιο πάνω υπηρεσιών ανήλθε στο ποσό των 69.000 ευρώ.
Στο ποσό αυτό αντιστοιχούν σε 1.485 ημερομίσθια, και 8 ώρες ημερησίως, και επτά με οκτώ άτομα ημερησίως για έξι με οκτώ μήνες και ανάλογα με τις ανάγκες της υπηρεσίας.
Συνολικά δε, σύμφωνα με την προκήρυξη το έργο δεν επιτρεπόταν να ξεπεράσει τις 11.880 ώρες.
Καλα θα κανει ο δημος να ελεγξει τους μαγαζατορες και τους παρατρεχάμενους τους που εχει ο καθενας τους 3,4,5 σηματα εισοδου στη παλια πολη, τι να την κανω την φυλαξη οταν ο καθενας με το καταλληλο βυσμα βγαζει σημα οχι μονο γι αυτον αλλα για ολη του την οικογενεια χωρις να ειναι καν κατοικος? Η φυλαξη ερχεται μετα…
Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει ο Δήμος να ξεκινήσει καμπάνια για την αλλαγή νοοτροπίας των πολιτών. Είναι απαράδεχτο αυτό το στολίδι Παγκόσμιας Κληρονομιάς να βιάζεται καθημερινά από μηχανοκίνητα, υπερβολικές μουσικές, κράχτες κ.λ.π.
Έτσι ούτε φύλακες θα χρειαζόμαστε και τα χρήματα μπορούν να πάνε κάπου αλλού (καθαριότητα, κοινωνικό έργο κ.λ.π.).
Αλλά σ’ αυτό πρέπει να συμβάλλουμε όλοι (Ροδίτες, μαγαζάτορες, μόνιμοι κάτοικοι…..)