«Ασφαλής τρίτη χώρα» κρίνεται η Τουρκία για τους δύο Σύρους (23 και 27 ετών) οι οποίοι είχαν προσφύγει στο ΣτΕ προκειμένου να μην επιστραφούν στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης Ελλάδας Τουρκίας . Πρόκειται για μια απόφαση – σταθμό καθώς ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή στην Τουρκία όχι μόνο μεταναστών αλλά και προσφύγων, γεγονός που βέβαια ήδη έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στις οργανώσεις κοινωνικών δικαιωμάτων και προσφύγων, οι οποίοι καλούν τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αλλά και την ελληνική να μην προχωρήσουν σε μαζικές επιστροφές.
Η απόφαση του δικαστηρίου η οποία εκδόθηκε αλλά επισήμως δεν έχει φτάσει ακόμα στα χέρια της αστυνομίας, αναμενόταν εδώ και πολλούς μήνες. Στο μεταξύ οι δευτεροβάθμιες Επιτροπές εξέτασης των αιτημάτων ασύλου είχαν σταματήσει να εκδίδουν αποφάσεις που αφορούσαν Σύρους αναμένοντας να αποφανθεί το ανώτατο δικαστήριο σχετικά. Πάνω από 1000 Σύροι παραμένουν στα νησιά περιμένοντας αυτές ακριβώς τις δευτεροβάθμιες αποφάσεις. Είναι φανερό πως το επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει και πάλι η διαδικασία έκδοσης αποφάσεων οπότε και η ελληνική πλευρά μπορεί να προχωρήσει σε επιστροφές κάτι που βέβαια θα δημιουργήσει τριβές και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Η απόφαση του ΣτΕ δημιουργεί δεδικασμένο για παρόμοιες περιπτώσεις και ανοίγει το δρόμο στις δευτεροβάθμιες επιτροπές εξέτασης αιτημάτων ασύλου να απορρίψουν αντίστοιχα αιτήματα.
Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι η Τουρκία χαρακτηρίζεται ασφαλής τρίτη χώρα για όλους τους αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στην Ελλάδα ή την Ευρώπη εφόσον κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά.
Καθημερινή