Η πρώτη δίκη με κατηγορούμενους 10 εμπλεκόμενους σε πολυδαίδαλη 67μελή εγκληματική οργάνωση, που έδρασε και στην Κω, προσδιορίστηκε για την 15η Οκτωβρίου 2018 ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων, από την Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου.
Στο εδώλιο θα καθίσουν συγκεκριμένα ένας 59χρονος ημεδαπός, κάτοικος Κω προσωρινά κρατούμενος στις φυλακές της Κω, ένας 49χρονος, προσωρινά κρατούμενος στις φυλακές της Κω, ένας 47χρονος, προσωρινά κρατούμενος στις φυλακές Ναυπλίου και ένας 67χρονος, κάτοικοι Κω, ένας 28χρονος Αλβανός, κάτοικος Κω, προσωρινά κρατούμενος στις φυλακές της Λάρισας, μια 29χρονη Βουλγάρα, κάτοικος Κω, ένας 39χρονος Αλβανός, κάτοικος Κω ενώ εμπλέκονται και 3 αλλοδαποί, αγνώστων λοιπών στοιχείων.
Οι ανωτέρω και οι υπόλοιποι συγκατηγορούμενοί τους διώκονται για εγκληματική οργάνωση (διεύθυνση, συγκρότηση, ένταξη) με επιδιωκόμενο σκοπό την διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, την διευκόλυνση παράνομης εισόδου στη χώρα πολιτών τρίτης χώρας από κερδοσκοπία αλλά και για την επιδίωξη οικονομικού οφέλους των μελών της, για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών (αγορά, κατοχή, πώληση, αποθήκευση, μεταφορά) κατ’ εξακολούθηση από κοινού, στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, κατ’ επάγγελμα με προσδοκώμενο όφελος άνω των 73.000 ευρώ, για διευκόλυνση παράνομης εισόδου στο ελληνικό έδαφος πολιτών τρίτων χωρών κατ’ επάγγελμα και από κερδοσκοπία κατά συρροή από κοινού, για παράνομη κατοχή ταξιδιωτικού εγγράφου, για παράνομη οπλοφορία, για οπλοκατοχή και για παράνομη μεταφορά από το εξωτερικό στην Ελλάδα πολιτών τρίτων χωρών από κοινού, από υπαίτιους που ενεργούν κατ’ επάγγελμα ή κατά συνήθεια κατά συρροή.
Η υπόθεση εξιχνιάστηκε τον Μάιο του 2017 σε Αθήνα και Κω, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος.
Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους 44 από τους 67 κατηγορούμενους, ενώ 7 βρίσκονται ή διαμένουν στο εξωτερικό, 8 δεν ταυτοποιήθηκαν, 4 δεν εντοπίστηκαν εντός των ορίων του αυτοφώρου, 7 άτομα συνελήφθησαν στην Αττική και 34 στην Κω.
Οι έρευνες των αστυνομικών ξεκίνησαν στις αρχές του 2017 μετά από πληροφορίες για την ύπαρξη οργανωμένου κυκλώματος στην Κω το οποίο, τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο του 2015, δραστηριοποιείται στη διευκόλυνση της παράνομης εισόδου και εξόδου αλλοδαπών υπηκόων προς και από τη χώρα.
Πιο συγκεκριμένα, η εγκληματική οργάνωση φέρεται να διευκόλυνε την παράνομη είσοδο των αλλοδαπών υπηκόων από τα παράλια της Τουρκίας στη νήσο Κω και στη συνέχεια από την Κω στην Αττική, απ’ όπου ξεκινάει η περαιτέρω διακίνησή τους προς άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
Από την άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων μεταξύ των μελών του κυκλώματος και τις παρακολουθήσεις προέκυψε, η ύπαρξη ενός «δαιδαλώδους» εγκληματικού δικτύου, αποτελούμενου από τρεις εγκληματικές οργανώσεις με κάθετη ιεραρχία, δομημένες με διαρκή δράση, αποτελούμενων από περισσότερα των τριών πρόσωπα (με έδρα στην Αττική και στην Κω).
Διακριβώθηκε ακόμη η ύπαρξη μιας διεθνικής εγκληματικής οργάνωσης τα μέλη της οποίας (ημεδαποί και αλλοδαποί), από μη επακριβώς προσδιορισμένο στην προανάκριση χρόνο και πάντως τουλάχιστον από τις αρχές του τρέχοντος έτους, διακινούσαν μετανάστες.
Η πρώτη εγκληματική ομάδα συγκροτήθηκε από 28 άτομα εκ των οποίων οι 8 διαμένουν στην Αττική και οι υπόλοιποι στην Κω.
H εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιείται στη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης και κάνναβης τόσο στην Αττική, όσο και στην Κω.
Οι ποσότητες των ναρκωτικών αρχικά τοποθετούνται σε καβάτζες στην Αττική και στη συνέχεια, είτε διακινούνται εντός Αττικής, είτε μεταφέρονται στην Κω, που τα εκεί διαμένοντα μέλη τις αποθηκεύουν προσωρινά και τις διακινούν σταδιακά στους χρήστες.
Αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, τον οποίο οι συγκατηγορούμενοί του προσφωνούν «καράφλα», «αφεντικό» ή «εργοστάσιο», είναι ένας 35χρονος Αλβανός, ο οποίος φέρεται να διαχειρίζεται το σύνολο των ποσοτήτων των ναρκωτικών (κοκαΐνης και κάνναβης).
Ενδεικτικό του ρόλου του είναι το γεγονός ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των επικοινωνιών του με τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης, χρησιμοποιεί διαδικτυακές εφαρμογές (viber, what’s up, facebook).
Βασικοί συνεργάτες του φέρονται ομοεθνείς του στην Αθήνα.
Ο ανωτέρω Αλβανός, χρησιμοποιούσε δύο διαφορετικές διαδρομές, με κεντρικά πρόσωπα έναν 32χρονο για την κοκαΐνη και έναν 41χρονο για την κάνναβη, ομοεθνείς του.
Η διακίνηση της κοκαΐνης προς τους χρήστες του νησιού ελάμβανε χώρα μέσω τριών διαφορετικών «καναλιών» που είχαν δημιουργήσει ένας 31χρονος Αλβανός, ένας 34χρονος Αλβανός και ένας 63χρονος ημεδαπός, κοινή συνισταμένη των οποίων φέρεται να ήταν ένας 32χρονος Αλβανός ο οποίος είχε και το ρόλο του προμηθευτή.
Συνολικά η εγκληματική οργάνωση, από τις 22/03/2017 έως τις 31/05/2017, φέρεται να διακίνησε στην Κω τουλάχιστον 660 γραμμάρια κοκαΐνη.
Εταιρη υποομάδα με ημεδαπούς και αλλοδαπούς είχε αναλάβει την διακίνηση της κάνναβης και συνολικά η συγκεκριμένη οργάνωση φέρεται από την 12/04/2017 έως την 29/05/2017, να διακίνησε τουλάχιστον 2.650 γραμμάρια κάνναβης.
Η δεύτερη εγκληματική οργάνωση συγκροτήθηκε από 11 άτομα εκ των οποίων οι δύο διαμένουν στην Αττική, ένας στην Ολλανδία και οι υπόλοιποι στην Κω.
Επικεφαλής φέρονται ένας 31χρονος και ένας 27χρονος, υπήκοοι Αλβανίας, που προμηθεύονταν κοκαΐνη από τρεις ομοεθνείς τους και έναν 50χρονο κάτοικο Κω και Ολλανδίας.
Η οργάνωση χρησιμοποιούσε κυρίως γυναίκες για την μεταφορά των ναρκωτικών στην Κω και της αποδίδεται ότι διακίνησε συνολικά στο διάστημα από 03/04/2017, έως 31/05/2017 600 γραμμάρια κοκαΐνη.
Η τρίτη εγκληματική οργάνωση συγκροτήθηκε από 11 άτομα εκ των οποίων οι δύο διαμένουν στην Αττική και οι υπόλοιποι στην Κω.
Επικεφαλής φέρεται ένας παλαιός γνώριμος των αρχών της Ρόδου, 35 ετών, υπήκοος Αλβανίας, η δε σπείρα διακινούσε κοκαΐνη και κάνναβη.
Του αποδίδεται ότι συντόνιζε τις πωλήσεις μέσω 8 ατόμων που ενεργούσαν ως «βαποράκια».
Η οργάνωση αυτή από την 03/04/2017 έως την 31/05/2017 φέρεται να διακίνησε (προμήθεια, αποθήκευση, κατοχή, διάθεση κ.λπ.) τουλάχιστον εξακόσια 600 γραμμάρια κοκαΐνη.
Η τρίτη οργάνωση με 11 μέλη διακινούσε μετανάστες, ενώ έχει προκύψει η μεταφορά τουλάχιστον 24 αλλοδαπών μέσω των θαλάσσιων ελληνοτουρκικών συνόρων με τη χρήση πλωτών μέσων.
Σε 13 διαφορετικές περιστάσεις έγινε εξάλλου προώθηση από την Κω προς την Αττική, τουλάχιστον 33 αλλοδαπών με τη χρήση των πλοίων της γραμμής Κως – Πειραιά.
Ηγετικό ρόλο στην συγκεκριμένη οργάνωση φέρεται να κατείχε ένας 58χρονος ημεδαπός κάτοικος Κω, ο οποίος χρησιμοποιούσε, όπως και τα υπόλοιπα μέλη, τηλεφωνικές συνδέσεις καταχωρημένες με ψευδή στοιχεία («κάρτες του κιλού») και έκαναν ευρεία χρήση διαδικτυακών εφαρμογών επικοινωνίας και ανταλλαγής γραπτών μηνυμάτων.
Τα διαμένοντα στην Τουρκία μέλη, είχαν συγκροτήσει δύο υποομάδες, στην Κωνσταντινούπολη και στο Μπόντρουμ, με κεντρικά πρόσωπα δύο Τούρκους.
Το σκάφος της οργάνωσης ήταν χωρητικότητας δέκα περίπου ατόμων και στις περιπτώσεις που οι διακινούμενοι υπερέβαιναν τους δέκα, τότε το ίδιο σκάφος πραγματοποιούσε διαδοχικά δρομολόγια από τα τουρκικά παράλια προς την Κω (και αντιστρόφως).
Οι διακινούμενοι έφταναν στην παραθαλάσσια περιοχή Ψαλίδι της Κω.
Οι Τούρκοι ενημέρωναν τον 58χρονο ημεδαπό, έναν 48χρονο ημεδαπό συνεργό του και έναν 22χρονο Παλαιστίνιο για την άφιξη και τη θέση των διακινούμενων αλλοδαπών, έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία παραλαβής τους.
Εκείνοι τους παρελάμβαναν και τους μετέφεραν σε τρία ξενοδοχεία συνήθως με ένα ταξί 46χρονου ημεδαπού, που φέρεται ως συνεργός τους.
Κάθε ολοκληρωμένο περιστατικό διακίνησης συνοδευόταν από αντίστοιχες αποστολές χρημάτων, από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, που ζουν στην Τουρκία, προς τα αντίστοιχα μέλη στην Κω.
Οι αποστολές γίνονταν μέσω της εταιρείας «Western Union» και παραλήπτης αυτών, συνήθως, ήταν ο 58χρονος. Το σύνολο των εμβασμάτων αναλήφθηκαν από συγκεκριμένο ταξιδιωτικό πρακτορείο-γραφείο.
Εκτός από την αποστολή χρηματικών εμβασμάτων, η εγκληματική οργάνωση εφάρμοζε και τη μέθοδο των «cash couriers», μεταφέροντας χρήματα μέσω των διακινούμενων.
Τα εισιτήρια για την περαιτέρω προώθηση των μεταναστών εκδίδοντο από συγκεκριμένο ταξιδιωτικό γραφείο.
Ο 58χρονος ημεδαπός από κοινού με τη σύζυγό του φέρονται παραπέρα να διακίνησαν συνολικά τουλάχιστον 2 κιλά κάνναβης.
Σημαντικές είναι εξάλλου οι ποσότητες ναρκωτικών και άλλα ευρήματα από έρευνες που διενεργήθηκαν σε οικίες, επιχειρήσεις και αποθήκες.
Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων:
Σε αποθήκη επί της οδού Ακαδημίας στο Κορωπί, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ποσότητα κάνναβης συνολικού μικτού βάρους 41,825 κιλών, 2 πιστόλια, 2 γεμιστήρες, μια ζυγαριά ακριβείας, 7 φυσίγγια αγνώστου διαμετρήματος, 66 φυσίγγια κρότου 9mm, ένα βαλιτσάκι όπλου, ένα σπρέι πιπεριού, πλαστικά γάντια, 28 σακβουαγιάζ και 42 μαύρες πλαστικές σακούλες με έντονη οσμή κάνναβης.
Σε οικία επί της οδού Ειρήνης στο Κορωπί, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ποσότητα κάνναβης συνολικού μικτού βάρους 37,941 κιλά, ποσότητα κοκαΐνης συνολικού μικτού βάρους 1,197 κιλά και μια ζυγαριά ακριβείας.
Στην οικία 64χρονου ημεδαπού στην Κω βρέθηκε ποσότητα κάνναβης συνολικού μικτού βάρους 390 γραμμαρίων και σε αποθήκη ποσότητα κάνναβης συνολικού μικτού βάρους 9,172 κιλών.
Ως συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων παρίστανται από την Κω οι δικηγόροι κ.κ. Κώστας Ασλάνης, Παναγιώτης Αβρίθης, Βάνα Περρή, Μανώλης Χατζηάμαλος, Κώστας Χόνδρος και Δημήτρης Βασιλείου Χόνδρος και από την Ρόδο ο δικηγόρος κ. Αχιλλεας Δασκαλάκης.