Τοπικές Ειδήσεις

Δωδεκανησιακή Μέλισσα: Εκδήλωση για τους απόρους Δωδεκανήσιους φοιτητές

Η “Δωδεκανησιακή Μέλισσα- Επιτροπή Ρόδου” διοργανώνει μια ξεχωριστή εκδήλωση αφιερωμένη στο «κόσμημα στην Αρχαία Ελλάδα». Η συμβολή του κοσμήματος στον ελληνικό πολιτισμό είναι σημαντική καθώς πάνω τους αποτυπώνεται το πνεύμα, τα κοινωνικά-πολιτικά-θρησκευτικά πρότυπα, τα ιδανικά, οι ηθικές αξίες, οι ιδέες και οι νοοτροπίες που χαρακτήριζαν τους Αρχαίους Έλληνες. Ο σκοπός της Δωδεκανησιακής Μέλισσας, η στήριξη άπορων Δωδεκανήσιων φοιτητών, προκύπτει από μια πολιτιστική εκδήλωση υψηλής αξίας που προσελκύει πολύ κόσμο στη Ρόδο που διακρίνεται για το υψηλό επίπεδο αργυροχρυσοχοϊας από την αρχαιότητα\

.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019, ώρα 18.00, στο κατάλυμα της Γλώσσας της Ισπανίας, στην οδό Ιπποτών στην Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου. Τελεί υπό την αιγίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και έχει την υποστήριξη του ΔΟΠΑΡ Δήμου Ρόδου.

Ομιλήτρια είναι η κυρία Ιωάννα Λαλαούνη από το Μουσείο Κοσμήματος “Ηλίας Λαλαούνης” με θέμα: “Ελληνική Ομορφιά: Από την Αρχαιότητα στο Σήμερα”. Ένα Μουσείο-Κόσμημα στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, το ΜΚΗΛ είναι συνώνυμο της πρωτοποριακής πολιτιστικής ψυχαγωγίας. Παρόλη την εξοικείωση με τα κοσμήματα Λαλαούνη από χιλιάδες γυναίκες από όλο τον κόσμο, το Μουσείο αποτελεί ένα μνημείο αφιερωμένο στον τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας και το έργο που άφησαν ταλαντούχοι καλλιτέχνες από τα αρχαία χρόνια μετουσιωμένο στις δημιουργίες από τη σύγχρονη Ελλάδα. Εδώ το κόσμημα εξετάζεται στην προέκταση του με άλλες διακοσμητικές και παραδοσιακές τέχνες. Παράλληλα με ιστορικά και σύγχρονα έργα, το έργο των καλλιτεχνών παρουσιάζει τη ζωντανή ανάγκη των ανθρώπων για δημιουργία, αλλά κυρίως την παραγωγή αντικειμένων βαστώντας ζωντανές τις μνήμες των ανθρώπων που χρησιμοποιήσαν ή/και φόρεσαν.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνει ειδική ξενάγηση στην προθήκη των αρχαίων κοσμημάτων της Έκθεσης “Ρόδος, 2400 χρόνια”, στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, από την αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου κ. Εριφύλη Κανίνια. «Τα κοσμήματα, τα οποία εκτίθενται στην προθήκη της έκθεσης «Ρόδος 2400 χρόνια», στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, προέρχονται από σωστικές ανασκαφές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου στη σύγχρονη πόλη της Ρόδου με την ευκαιρία της συνεχούς οικοδόμησης. Αν και τα κοσμήματα προέρχονται από τάφους της αρχαίας ροδιακής νεκρόπολης, τα περισσότερα από αυτά δεν είχαν κατασκευαστεί αποκλειστικά για τον στολισμό των νεκρών αλλά ήταν κοσμήματα ζωής, δηλαδή κοσμήματα που χρησιμοποιήθηκαν, που φορέθηκαν κατά τη διάρκεια της ζωής των κατόχων τους και που στη συνέχεια αποτέθηκαν ως κτερίσματα στον τάφο. Τα κοσμήματα που εκτίθενται χρονολογούνται κυρίως στην ελληνιστική περίοδο και εκφράζουν την υπερώριμη και πληθωρική αισθητική της εποχής τους και, πέρα από το επίπεδο της τέχνης, την ακμάζουσα και δυναμική παρουσία της αστικής τάξης των ελληνιστικών χρόνων που διεκδικεί δυναμικά, μέσω του πλούτου, την κοινωνική ανέλιξη», αναφέρει η κα Κανίνια.

Την εκδήλωση και το σκοπό που υπηρετεί τιμούν χορηγοί και υποστηρικτές: το μαγευτικό, πολυτελές και φιλόξενο Rodos Park Suites & Spa Hotel, το Μεσαιωνικό Ρόδο ανταποκρίθηκε με παρουσία που βασίζεται στους θρύλους και τις παραδόσεις, ο κύριος Βαγιανάκης Βασίλης – ΜΕΤΑΞΟΤΥΠΙΚΗ ΡΟΔΟΥ- σταθερά στο πλευρό της «Μέλισσας», το Pane di Capo – Ποντικάκης Γιώργος- με γλυκιά φροντίδα σε κάθε εκδήλωση, η Verano Consultancy For Hotels με ευαισθησία στο σκοπό και άλλοι που θα ανακοινωθούν στη συνέχεια.

Θα πραγματοποιηθεί κλήρωση κοσμήματος του Οίκου Λαλαούνη από την πώληση λαχνών, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν στις υποτροφίες για δύο ακόμη οικονομικά αδύναμους Δωδεκανήσιους φοιτητές.

Η εκδήλωση απευθύνεται στο κοινό της Ρόδου γιατί είναι ενδιαφέρον για το σύνολο της τοπικής κοινωνίας και η είσοδος είναι ελεύθερη. Σίγουρα θα εμπνεύσει επί πλέον τους νέους σχεδιαστές κοσμημάτων, κατασκευαστές, αργυροχρυσοχόους, γραφίστες, αρχιτέκτονες και πολλούς άλλους που θα βρουν ιδέες, πληροφόρηση και γνώση από τις παρουσιάσεις και τους ειδικούς. Το σωματείο «Δωδεκανησιακή Μέλισσσα» χορηγεί υποτροφίες για την τριτοβάθμια εκπαίδευση φοιτητών, δωδεκανησιακής καταγωγής. Η υποτροφία ανέρχεται σε 1.800 € το χρόνο. Ανάμεσα στους υποτρόφους πολλοί είναι διάσημα ονόματα της χώρας, στις Τέχνες και τα Γράμματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε το διάσημο και αείμνηστο Συμιακό γλύπτη Κώστα Βαλσάμη-μέλος της ακαδημίας Τεχνών των Παρισίων- ο οποίος όταν ζούσε αναφερότανε δημόσια πάντα με αγάπη για τη «Δωδεκανησιακή Μέλισσα» που τον σπούδασε. Για το έργο της η «Δωδεκανησιακή Μέλισσα» έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών και από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου