Αυτό σημαίνει προφανώς ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει κυρώσεις στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας (1-2/10), αν παραμείνει πιστή στη συμφωνία με την Ελλάδα για διερευνητικές επαφές επίλυσης των διαφορών των δύο χωρών σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες.
Ο κοινοτικός αξιωματούχος τόνισε ακόμα ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν έχει συμφέρον από τη διατήρηση της ενταξιακής προοπτικής της χώρας του, ενώ και η ΕΕ έχει συμφέρον να κρατά την Τουρκία δεσμευμένη σε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα μέσω αυτών.
Υπενθύμισε δε τη φράση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για πολιτική “καρότου και μαστιγίου”, την οποία όπως είπε αντιλήφθηκε η Τουρκία. Σημείωσε δε ότι ο κ. Μισέλ τόνισε στον κ. Ερντογάν ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα είναι εύκολες και σε περίπτωση υπαναχώρησης υπάρχει ομοφωνία για σκλήρυνση της στάσης της ΕΕ.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για το πακέτο των κυρώσεων (νέες καταχωρήσεις ονομάτων στην υφιστάμενη λίστα) σε σχέση με τις παράνομες γεωτρήσεις, ο κοινοτικός αξιωματούχος εξήγησε ότι γίνονται παρασκηνιακές επαφές για τη μείωση της έντασης και την αποκλιμάκωση σε αυτό το επίπεδο και τόνισε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει ομοφωνία για επιπλέον καταχωρήσεις.
Η Κύπρος υπενθυμίζουμε έβαλε βέτο στις κυρώσεις έναντι της Λευκορωσίας, λέγοντας πως θα συναινέσει μόνο στην περίπτωση που υπάρξουν κυρώσεις και στην Τουρκία για τις παράνομες γεωτρήσεις. Ωστόσο, η Ευρώπη δεν έχει τέτοια διάθεση. Για την ώρα ρίχνει το βάρος της στην επίλυση των ελληνοτουρκικών κρατώντας ουδέτερη στάση και περιμένει να δει πώς θα κυλήσουν οι επαφές Αθήνας – Άγκυρας.
Πηγή: Reporter.gr