Την διαβεβαίωση ότι τα κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (και γενικότερα) από την ημέρα έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς είναι ελάχιστα, έδωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της δευτεροβάθμιας σχολικής επιτροπής του Δήμου Ρόδου, κ. Σάββας Χριστοδούλου.
Αίσθηση προκάλεσε πάντως, η αποκάλυψη ότι οι διευθυντές –αλλά και γονείς- των σχολείων, τόσο της δευτεροβάθμιας όσο και της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, απαιτούν πλέον να υπάρχει φύλαξη με κάποιον τρόπο, καθώς είναι πολλά τα περιστατικά με εξωσχολικούς ή και γονείς που δημιουργούν εντάσεις…
ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Ξεκινώντας την ενημέρωση, ο κ. Χριστοδούλου αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έχει κάνει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ο Δήμος Ρόδου στα σχολεία, σε όλα τα επίπεδα:
«Στις 13 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά τόσο για την πρωτοβάθμια όσο και για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στην Ρόδο. Από την δική μας πλευρά, είχαμε προνοήσει καθ’ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού να κάνουμε διάφορες παρεμβάσεις και εργασίες: επιχρίσματα, χρωματισμούς αιθουσών, καθαρισμό αύλειων χώρων, μικροπαρεμβάσεις κ.λπ. Το πρόβλημα και φέτος παραμένει ωστόσο, η πανδημία του κορωνοϊού. Όπως όλοι καταλαβαίνουμε με τα δεδομένα της πανδημίας, αυξάνονται και οι υποχρεώσεις των φορέων. Εμείς ως δευτεροβάθμια σχολική επιτροπή, ζητήσαμε έγκαιρα να γίνουν προσλήψεις καθαριστριών και καθαριστών σε όλα τα σχολεία για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες.
Όπως είναι γνωστό, 160 καθαρίστριες είναι πλήρους απασχόλησης, 19 μερικής απασχόλησης και 17 καθαρίστριες αορίστου χρόνου (σύνολο 206 άτομα). Εδώ πρέπει όμως να αναφερθώ στην έγκαιρη παρέμβαση της δημοτικής αρχής Ρόδου που μερίμνησε με δικό της προϋπολογισμό ύψους 2,5εκ. ευρώ για την καθαριότητα των σχολείων μας.
»Όσον αφορά στην κατανομή της πρώτης δόσης, διατέθηκαν 111.000 ευρώ για να μπορέσουν οι διευθύνσεις των σχολείων να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες. (Είναι κονδύλι που προέρχεται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους). Θα ακολουθήσει και άλλη μία δόση.
Επίσης, σχετικά με την λειτουργία των κυλικείων, δόθηκε παράταση των μισθώσεων κατά δύο έτη λόγω της κατάστασης με την πανδημία».
Ο κ. Χριστοδούλου αναφέρθηκε και στην μεγάλη εργολαβία που είναι στον ‘αέρα’ για τις μονώσεις και συντηρήσεις σχολικών μονάδων δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, της τάξης των 1.650.000 ευρώ σε όλο το νησί της Ρόδου ανά δημοτική ενότητα. «Σαν δημοτική αρχή, θέλουμε να είμαστε κοντά στα σχολεία και να λύνουμε τα προβλήματα που υπάρχουν. Το πρόβλημα αυτό αφορά όλη την κοινωνία και ο αγώνας είναι καθημερινός. Προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω και τους προέδρους των χωριών και δημοτικών κοινοτήτων, που είναι σε καθημερινή επαφή με τα προβλήματα των σχολείων και μας μεταφέρουν τα παράπονα, βοηθώντας την συνεργασία μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Είπε ακόμη πως θα ξεκινήσει επαφές με όλα τα σχολεία για να καταγράψει τις ανάγκες που υπάρχουν σε όλα τα επίπεδα ώστε να προωθηθούν τα αιτήματα προς ικανοποίηση, ενώ δεν αποκλείεται να δοθούν πάλι tablets, laptops κ.λπ.
ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΦΥΛΑΞΗΣ
Ερωτηθείς σχετικά με το αν έχουν εντοπιστεί κρούσματα κορωνοϊού σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο νησί της Ρόδου, ο κ. Χριστοδούλου ήταν κατηγορηματικός:
«Τα κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς μέχρι σήμερα, ήταν ελάχιστα και μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού τα οποία και αντιμετωπίστηκαν επαρκώς σε συνεργασία με τους διευθυντές των σχολείων.
Όσον αφορά στα προβλήματα με γονείς, μέχρι σήμερα δεν υπήρξαν σοβαρές περιπτώσεις με εντάσεις και επιθέσεις στους εκπαιδευτικούς. Ωστόσο, πολλοί διευθυντές και γονείς, ζητούν μετ’ επιτάσεως να υπάρχει φύλαξη στα σχολεία. Δυστυχώς, αυτό δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες των δήμων και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Εκτιμούμε πάντως πως είναι δίκαιο και αναγκαίο, αυτήν την περίοδο να δει το υπουργείο Παιδείας αυτό το αίτημα με σοβαρότητα. Υπάρχουν πολλά προβλήματα στα σχολεία και τόσο οι διευθυντές όσο και οι γονείς, ζητούν να γίνει δεκτό το αίτημα αυτό. Κατά την άποψή μου, είναι επιτακτική ανάγκη να δοθεί λύση σε αυτό».
Να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατικής» σε κάποια σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (μέσα στην πόλη της Ρόδου) καθημερινά σημειώνονται περιστατικά και εντάσεις όπου γονείς-αρνητές του κορωνοϊού και του εμβολιασμού- απειλούν τους διευθυντές να αφήσουν τα παιδιά τους να μπουν στις τάξεις χωρίς μάσκες (!) αλλά προς το παρόν το θέμα δεν έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.