Η Τουρκία εργαλειοποιεί για πολιτικούς λόγους το μεταναστευτικό, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν από λίγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNN.
«Αυτός είναι ένας εντελώς παράλογος ισχυρισμός. H Ελλάδα έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα. Μόλις σήμερα, είχαμε δύο ναυάγια. Σώσαμε περισσότερα από 100 άτομα, ανάμεσά τους πολλά παιδιά. Επομένως, το να κατηγορεί κάποιος την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας – και αυτή η κατηγορία προέρχεται στην πραγματικότητα από μια χώρα που έχει ιστορικό εργαλειοποίησης μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς- είναι εντελώς παράλογο. Θα πρέπει να υπενθυμίσω σε εσάς και στους τηλεθεατές σας τι συνέβη πριν από ενάμιση χρόνο, τον Μάρτιο του 2020, όταν ο Πρόεδρος Ερντογάν ενθάρρυνε ανοιχτά, δεκάδες χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους να περάσουν στην Ευρώπη, στην Ελλάδα και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη, προκειμένου να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επομένως, δεν είμαστε εμείς που εργαλειοποιούμε τους μετανάστες για πολιτικούς σκοπούς. Έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας. Αλλά με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Και κάθε φορά που υπάρχει έστω και ένα άτομο που χρειάζεται να διασωθεί στη θάλασσα, η ακτοφυλακή μας έχει παρέμβει. Και όπως σάς είπα, μόλις σήμερα διασώσαμε περισσότερους από 100 ανθρώπους στη θάλασσα. Άρα πρόκειται για πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας. Και είμαι πραγματικά απογοητευμένος από αυτού του είδους τον διαρκή πόλεμο ψευδών ειδήσεων.
Θα πρέπει να μπορούμε να καθίσουμε στο τραπέζι με την Τουρκία και να συζητήσουμε ως πολιτισμένοι γείτονες και να συνεργαστούμε πάνω στο ζήτημα της μετανάστευσης. Ήμουν ο πρώτος που είπε ότι η Τουρκία έχει να παίξει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης. Αλλά αυτός σίγουρα δεν είναι ο τρόπος, από την πλευρά της Τουρκίας, να διαχειρίζεται τις διεθνείς υποθέσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Απαντώντας σε ερώτηση γιατί το κάνει αυτό ο Ερντογάν, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως δεν είναι σε θέση να ξέρει τι σκέφτεται ο Τούρκος πρόεδρος. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «αυτό το μοτίβο ρητορικής είναι απαράδεκτο [και ότι] υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο για την επίλυση διαφορών μεταξύ των κρατών, και αυτό είναι η αυστηρή τήρηση του Διεθνούς Δικαίου, και στην περίπτωσή μας, η τήρηση του Δίκαιου της Θάλασσας».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην ενεργειακή κρίση και στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Όσον αφορά τις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να ενισχύσει τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και ότι υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο για να γίνει αυτό, ενώ όσον αφορά τις κυρώσεις σημείωσε ότι λειτουργούν αλλά ότι θα πάρουν καιρό για να δούμε τις επιπτώσεις τους.
Επεσήμανε τέλος την ανάγκη να συνεχιστεί η στήριξη στην Ουκρανία προκειμένου να σταλεί ένα μήνυμα «σε κάθε αυταρχικό ηγέτη που πιστεύει ότι τα σύνορα μπορούν να αλλάξουν με τη βία».