Στην απόφαση της υπ. Πολιτισμού Λίνας Μενδωνη, που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια, αίρονται οι ενστάσεις του ΚΑΣ, εγκρίνονται τα επιχειρήματα του αρμόδιου υπ. Ενέργειας (είχε υποβάλει αίτηση θεραπείας)
και ανοίγει ο δρόμος για να μπει ξανά σε τροχιά το φιλόδοξο πρόγραμμα των offshore αιολικών, που παραμένει παγωμένο εδώ και κοντά ένα χρόνο.
Στην απόφαση Μενδώνη προβλέπεται ότι με βάση και τα φωτορρεαλιστικά σχέδια που προσκομίστηκαν στην περίπτωση της χωροθέτησης της περιοχής “Κρήτη 1”, βορείως του όρμου Ζάκρου, δεν προκύπτει άμεση ή έμμεση βλάβη επί του αρχαιολογικού χώρου. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση της Κέας-Γυάρου δυτικά της νήσου Γυάρου, όπου δεν προκύπτει άμεση ή έμμεση βλάβη επί του συγκεκριμένου ιστορικού τόπου.
Η έγκριση δίδεται με τους εξής όρους:
Στην περίπτωση του “Κρήτη 1”, η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών να ακολουθεί όσο το δυνατόν πιο πιστά την προτεινόμενη από την ΕΔΕΥΕΠ πρόταση χωροθέτησης προς τον Κάβο Πλάκο και σε απόσταση 9 χλμ. από τα όρια του αρχαιολογικού χώρου Ζάκρου, προκειμένου να μην υπάρχει ορατότητα από το ανακτορικό συγκρότημα.
Στην περίπτωση του οικοπέδου μεταξύ Κέας-Γυάρου, η χωροθέτηση να γίνει δυτικά της Γυάρου.
Στην ουσία, η παραπάνω εξέλιξη σημαίνει ότι το υπ. Πολιτισμού εγκρίνει ολόκληρη τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, δηλαδή και τις 19 περιοχές που είχαν προβλεφθεί σε αυτό, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη θεσμοθέτησή του από το αρμόδιο υπουργείο, την επίσημη ανακοίνωση των περιοχών της πρώτης φάσης του προγράμματος και γενικά την επανεκκίνησή του.
Οι ενστάσεις των αρχαιολόγων μπορεί να κάμφθηκαν έπειτα από τα επιχειρήματα, τα εμπεριστατωμένα στοιχεία και τις μελέτες που τους προσκόμισε η ΕΔΕΥΕΠ, ωστόσο τώρα πρέπει να ανοίξει ταχύτητα και το αρμόδιο υπουργείο Ενέργειας, καθώς το πρόγραμμα κλείνει ένα χρόνο από τις αρχικές εξαγγελίες και ουδείς ακόμη γνωρίζει τι θα γίνει και πού.
Πηγή: euro2day.gr