Τοπικές Ειδήσεις

Σερβίρουν χωριάτικη σαλάτα με καπέλο 354% στα εστιατόρια!

«Πολυτέλεια» θεωρείται πλέον για τα περισσότερα νοικοκυριά η έξοδος για φαγητό, καθώς το κόστος ακόμα και των πιο απλών πιάτων, όπως της χωριάτικης σαλάτας ή μίας χοιρινής μπριζόλας, είναι μέχρι και εννιαπλάσιο σε σχέση με αυτό που αγοράζουν οι εστιάτορες τα υλικά.
Και μπορεί τα έξοδα ενός καταστήματος εστίασης να είναι αυξημένα, λόγω του κόστους του ρεύματος, των μισθών των υπαλλήλων, του ΦΠΑ και άλλων εξόδων που έχουν οι επιχειρήσεις, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται αυτή η «ψαλίδα» των τιμών.

Εξωφρενικό

Ενδεικτικά, μία χωριάτικη σαλάτα κοστίζει στους επαγγελματίες γύρω στα 3,3 ευρώ και φτάνει στα τραπέζια των πελατών από 10 έως και 15 ευρώ, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας ή στα νησιά. Αυτό σημαίνει ότι πωλείται με «καπέλο» 354%!

Οι ντομάτες στοιχίζουν 1,7 ευρώ το κιλό, ενώ για την παρασκευή της σαλάτας απαιτείται μισό κιλό ντομάτες (3 τεμάχια), δηλαδή 0,85 ευρώ. Αντίστοιχα, ένα αγγούρι κοστίζει 0,90 ευρώ το τεμάχιο, τα κρεμμύδια 0,72 ευρώ το κιλό και οι πιπεριές 2,35 ευρώ το κιλό. Ωστόσο, θα βάλει μισό αγγούρι, οπότε το κόστος πέφτει στα 0,45 ευρώ, ενώ από τα κρεμμύδια και τις πιπεριές η αναλογία που αντιστοιχεί για μία σαλάτα είναι 50 γραμμάρια έκαστον και, έτσι, το κόστος διαμορφώνεται στα 0,036 ευρώ και 0,18 ευρώ αντίστοιχα. Δεδομένου ότι η τιμή της φέτας αγγίζει τα 12,5 ευρώ το κιλό, για τα 70 γραμμάρια που αναλογούν στη χωριάτικη το κόστος για τους εστιάτορες είναι 0,88 ευρώ το κιλό, ενώ για τις ελιές, που πωλούνται 11 ευρώ, το κόστος των 30 γραμμαρίων δεν ξεπερνά τα 0,33 ευρώ. Σε ό,τι αφορά το ελαιόλαδο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι ο μάγειρας θα βάλει 50 γραμμάρια και η τιμή του λίτρου ανέρχεται στα 12 ευρώ, η αντιστοιχία διαμορφώνεται στα 0,60 ευρώ.

Ακόμα μεγαλύτερη είναι η «ψαλίδα» μεταξύ κόστους παρασκευής και πώλησης σε μία μερίδα χοιρινή μπριζόλα, φτάνοντας μέχρι και το 360%! Οι χοιρινές μπριζόλες -ελληνικές- πωλούνται από 7,5 έως 8 ευρώ το κιλό και οι πατάτες στα 0,80-0,83 ευρώ το κιλό. Ετσι, το κόστος για μία μερίδα χοιρινή μπριζόλα με πατάτες διαμορφώνεται στα 1,9-2 ευρώ για το κρέας (250 γραμμάρια) και στα 0,17 ευρώ για τις πατάτες (150 γραμμάρια), το συνολικό κόστος δηλαδή φτάνει τα 2,17 ευρώ. Ωστόσο, στα καταστήματα εστίασης το πιάτο στοιχίζει από 8,5 έως και 10 ευρώ, με το κέρδος για τους εστιάτορες να είναι τεράστιο.

Αντίστοιχα μία μερίδα μπιφτέκι μοσχαρίσιο των 200 γραμμαρίων με πατάτες, για την οποία οι πελάτες θα πρέπει να πληρώσουν από 8 έως 10 ευρώ, το πραγματικό κόστος για τους εστιάτορες δεν ξεπερνά τα 3 ευρώ. Κι αυτό γιατί η τιμή του μοσχαρίσιου κιμά κυμαίνεται στα 12 ευρώ το κιλό και για ένα μπιφτέκι των 200 γραμμαρίων θα χρειαστεί να ξοδέψουν μόλις 2,5 ευρώ. Θα κοστίσουν επιπλέον 0,17 ευρώ οι πατάτες (170 γραμμάρια) και άλλα 0,40 λεπτά σχεδόν το κρεμμύδι, το σκόρδο και το ψωμί που αντιστοιχεί στον κιμά για την παρασκευή του μπιφτεκιού. Ετσι, το καπέλο στην τιμή της μερίδας φτάνει το 233%.

Εως και 9 φορές πάνω από το πραγματικό κόστος παρασκευής διατίθενται στα καταστήματα εστίασης οι μακαρονάδες. Ενδεικτικά, μία μερίδα μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας (ναπολιτάνα) σερβίρεται σε ένα εύρος τιμών από 7 έως 9 ευρώ, ενώ για την παρασκευή της δεν απαιτείται πάνω από 1 ευρώ. Ενα πακέτο μακαρόνια πωλείται στα σούπερ μάρκετ στα 1,07-1,18 ευρώ (500 γραμμάρια), ενώ σε μία μερίδα αντιστοιχούν 120 γραμμάρια, που κοστολογικά μεταφράζεται από 0,26 έως 0,29 ευρώ. Παράλληλα, για τη σάλτσα απαιτούνται δύο ντομάτες (μισό κιλό), δηλαδή 0,85 ευρώ, ένα κρεμμύδι, που κοστίζει περίπου 0,10 ευρώ, λίγα γραμμάρια φρέσκος βασιλικός, που το κόστος του δεν ξεπερνά τα 0,50 ευρώ, και 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο, δηλαδή περίπου 0,60 ευρώ. Η σάλτσα δηλαδή για 3 μερίδες στοιχίζει στους εστιάτορες 2,05 ευρώ, δηλαδή 0,68 ευρώ ανά μερίδα.

Ορεκτικά

Μεγάλο κέρδος, όμως, αποκομίζουν οι επιχειρήσεις εστίασης και από τα ορεκτικά, καθώς μία μερίδα τηγανητές πατάτες των 250 γραμμαρίων κοστίζει ακόμα και 5 ευρώ, όταν το κιλό στη λιανική πωλείται μόλις 0,83 ευρώ. Δηλαδή, το κόστος για το πιάτο είναι μόλις 0,20 ευρώ συν το κόστος για τα έλαια που χρησιμοποιούν, που δεν ξεπερνά τα 0,50 ευρώ.

Αυτό που αναρωτιούνται, βέβαια, όλοι οι καταναλωτές είναι αν μπορεί να μπει ένα φρένο στα φαινόμενα κερδοσκοπίας στα καταστήματα εστίασης, με ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης. Στελέχη, πάντως, της αγοράς επισημαίνουν ότι είναι δύσκολος ο έλεγχος στις τιμές, καθώς η αγορά είναι ελεύθερη και δεν υπάρχει και κάποια ηλεκτρονική πλατφόρμα δήλωσης των τιμών, όπως για παράδειγμα στα σούπερ μάρκετ.

Πηγή: eleftherostypos..gr

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Ηλίας    24.09.2024 12:20

    Υπολογίζεις με τιμές Αθηνών και μεγάλων σούπερ μάρκετ. Έλα και σε κανένα νησί να δεις τιμή σε μαρούλι με το κιλό 5.40 να φριξεις. Ξεχνάς βέβαια ότι είμαστε ανοιχτά έξι μήνες με φουλ σεζόν ενα ενάμιση μήνα, και τα ενοίκια να τρέχουν όλο το χρόνο. κάτσε μετά να βγάλεις τα ποσοστά σου.

  • Γεωργιος    23.09.2024 17:00

    Εν το μεταξύ φιλε αρθρογραφεί δεν υπολογίζεις τα λειτουργικά έξοδα ενοίκιο,ρεύμα υπαλλήλους ασφάλεια άδειες και δώρα υπαλλήλων προμήθειες σε τράπεζα για το pos και αλλά πολλα

  • Argirios Padelis    23.09.2024 17:00

    Afou bgazoune today pola Kane estiatorio na ginhs plousios

Σχολιασμός άρθρου