Ο διάλογος Μεϊμαράκη – Γεωργιάδη και οι… διαφορετικές πτήσεις. Ο ρόλος του γερμανικού χριστιανοδημοκρατικού κόμματος και η Άνγκελα Μέρκελ. Ποια η στάση των υποψήφιων αρχηγών απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά, που εξυμνήθηκε από τους συνέδρους.
Πολλοί ήταν αυτοί που πίστευαν ότι η πρόσκληση Μεϊμαράκη στους τρεις συνυποψηφίους του να επισκεφθούν μαζί τη Μαδρίτη, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, θα λειτουργούσε καταπραϋντικά και θα εκτόνωνε το βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί έναν μήνα πριν από τις εσωκομματικές κάλπες.
Ωστόσο, η πραγματικότητα τους διέψευσε και η επιστροφή στην Αθήνα των τριών (ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μετέβη τελικά στην Ισπανία λόγω ίωσης) βρίσκει την παράταξη «βαριά τραυματισμένη», με νωπές τις μνήμες των αλλεπάλληλων εκλογικών ηττών και με έντονο τον φόβο ορισμένων ακόμα και για πιθανή διάσπαση την επόμενη μέρα των εσωκομματικών εκλογών.
Η Μαδρίτη τελικά δεν τους έφερε πιο κοντά, όπως φάνηκε τόσο κατά την παραμονή τους εκεί όσο και από το γεγονός ότι ο καθένας επέστρεψε με διαφορετική πτήση, ο Άδωνις Γεωργιάδης χθες το μεσημέρι, ο Απόστολος Τζιτζικώστας χθες το βράδυ και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με την υπόλοιπη αντιπροσωπεία της ΝΔ σήμερα.
Ουσιαστικά έχει δημιουργηθεί ένα άτυπο πεδίο αντιπαράθεσης, μεταξύ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη από τη μία και των τριών άλλων υποψηφίων από την άλλη, ο καθένας από τους οποίους πάντως ακολουθεί διαφορετική στρατηγική. Και μπορεί οι Απόστολος Τζιτζικώστας και Κυριάκος Μητσοτάκης δημοσίως να μη διατυπώνουν τη δυσφορία τους για τις «κινήσεις προσωπικής προβολής» του νυν προέδρου, όμως δεν έπραξε το ίδιο και ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος έκανε γνωστή την ενόχλησή του.
«Επιστρέφω από Μαδρίτη, όπου έκανα τη δουλειά που έπρεπε. Δυστυχώς η πρόσκληση να είμαστε όλοι κ.λπ. ήταν προσχηματική», έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο twitter, λίγο μετά τη διαφωνία που είχε με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη στο εστιατόριο του ξενοδοχείου όπου διέμεναν:
– Γεωργιάδης: «Αυτό το ταξίδι δεν ήταν όπως το φανταζόμουν. Δεν είχαμε καμία κοινή δραστηριότητα. Δεν μας μάζεψες καν γύρω από ένα τραπέζι να συζητήσουμε την κοινή γραμμή που θα έπρεπε να ακολουθήσουμε».
– Μεϊμαράκης: «Το πρόγραμμά μου στο ΕΛΚ ήταν βαρύ. Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος του ταξιδιού δεν ήταν οι κοινές δράσεις, αλλά να ενημερωθείτε για τα τρέχοντα ευρωπαϊκά θέματα».
Ήταν η αφορμή για τον κ. Γεωργιάδη, ώστε να πάρει γρηγορότερα του αναμενομένου τον δρόμο της επιστροφής, την ίδια ώρα που ο Απόστολος Τζιτζικώστας συναντούσε τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον Επίτροπο Διεύρυνσης της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν.
Από την πλευρά του, ο κ. Μεϊμαράκης, επιμένοντας απόλυτα θεσμικά, με τοποθέτησή του στο ΕΛΚ εστίασε στο μεταναστευτικό, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη ίδρυσης ευρωπαϊκής ακτοφυλακής, ενώ, ανάμεσα στις άλλες σύντομες συναντήσεις που είχε, ξεχωρίζουν αυτές με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί.
Το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα πάντως της Γερμανίδας καγκελαρίου επέδειξε την πιο σκληρή στάση προς τη χώρα μας απ’ όλα τα υπόλοιπα κόμματα-μέλη του ΕΛΚ, όσον αφορά στο μεταναστευτικό και στην «αδυναμία φύλαξης των συνόρων μας».
Σενάρια αποδίδουν αυτή τη στάση ως ένα αυστηρό μήνυμα της Καγκελαρίας προς την ελληνική κεντροδεξιά, ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί τη νέα «αντιμνημονιακή» γραμμή της, καταψηφίζοντας νομοσχέδια που περιέχονται στο τρίτο μνημόνιο, το οποίο όμως η ΝΔ έχει ψηφίσει.
Αιχμές και εντυπώσεις
Πιο ευχάριστα απ’ όλους στην ισπανική πρωτεύουσα θα πρέπει να αισθάνθηκε ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ήταν επίσημος ομιλητής προσκεκλημένος του ΕΛΚ, στελέχη του οποίου εκθείασαν την πολιτική του. Πιο κοντά στον πρώην πρωθυπουργό είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος είχε τετ α τετ μαζί του και σε δημόσιες παρεμβάσεις του χαρακτήρισε «αδιανόητο» να μην υπερασπίζεται η ΝΔ την πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά. Αιχμή που απευθυνόταν πρώτιστα στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και δευτερευόντως στον Απόστολο Τζιτζικώστα.
Και οι δύο τελευταίοι, πάντως, επιδίωξαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις και τις φήμες για τις σχέσεις τους με τον πρώην πρωθυπουργό. Έτσι, ο κ. Μεϊμαράκης είχε σύντομο διάλογο με τον κ. Σαμαρά, με τους φωτογραφικούς φακούς να αποτυπώνουν τη σκηνή, ενώ ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας παρακολούθησε την ομιλία Σαμαρά, τον οποίο μάλιστα αμέσως μετά συνεχάρη.
Η μάχη πλέον μεταφέρεται και πάλι σε ελληνικό έδαφος, με τους τέσσερις υποψηφίους να ετοιμάζονται για νέες περιοδείες και άλλες κινήσεις που θεωρούν ότι θα τους δώσουν πόντους. Το απόγευμα αναμένεται να συνεδριάσει και πάλι η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, η οποία, μεταξύ άλλων, θα ασχοληθεί με το θέμα της εταιρίας που θα αναλάβει τις εκλογές.
euro2day.gr