Ποιο είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων; Η λειτουργία του… υπερταμείου τους. Ο στόχος είναι να ξεκινήσει έως τα τέλη του χρόνου και το «κλειδί» θα είναι στην προκειμένη περίπτωση η επίτευξη οριστικής συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης – δανειστών για το διοικητικό συμβούλιο του φορέα, μετά την ολοκλήρωση του διορισμού του εποπτικού συμβουλίου πριν από λίγες μέρες.
Στη διοίκηση του υπερταμείου θα συμμετέχουν και οι εκπρόσωποι των πιστωτών που θα έχουν de facto δικαίωμα veto. Επίσης και παρά τα όσα περί του αντιθέτου, κατά καιρούς, ισχυρίζονται υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης και των κομμάτων που τη στηρίζουν, το υπερταμείο ή η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΠ) όπως αποκαλείται:
α) θα ιδιωτικοποιεί,
β) θα παραχωρεί και
γ) θα αναδιαρθρώνει όσες επιχειρήσεις και ακίνητα περιέλθουν στο χαρτοφυλάκιο της.
Ενδιαφέρον θα έχει επίσης να διευκρινισθεί τι θα γίνει με τα δικαιώματα παραχωρήσεων που ακόμα δεν έχει αποκαλυφθεί ποια θα είναι, αφού κατά τον ιδρυτικό νόμο του υπερταμείου θα περιγράφονται στο «παράρτημα Δ», το οποίο ακόμα δεν έχει κατατεθεί.
Αντιθέτως έχουν κατατεθεί τα παραρτήματα Α, Β και Γ, που αφορούν τα ακίνητα που κρατά στο χαρτοφυλάκιό του το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο τίθεται, ως έχει, υπό την ομπρέλα του υπερταμείου και συνεχίζει τις δικές του ιδιωτικοποιήσεις, και στα δύο «πακέτα δημοσίων επιχειρήσεων», που πέρασαν στην άλλη θυγατρική του, την υπό ίδρυση «Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών» (ΕΔΗΣ). Αυτές είναι οι ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Κτιριακές Υποδομές, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό και ΔΕΗ (το 34%, καθώς το υπόλοιπο 17% ελέγχεται από το ΤΑΙΠΕΔ) και οι ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ. Ομως, θα γίνουν και άλλες μεταφορές ΔΕΚΟ στην ΕΔΗΣ, όπως και δικαιωμάτων παραχωρήσεων, που ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα αφορούν και περιπτώσεις όπως του ορυκτού πλούτου και ειδικότερα των υδρογονανθράκων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από την ΕΔΗΣ και το ΤΑΙΠΕΔ, το υπερταμείο ελέγχει και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (επί του οποίου, όμως, έχει περιορισμένες αρμοδιότητες) αλλά και την ΕΤΑΔ, μαζί με το μεγαλύτερο μέρος της ακίνητης περιουσίας που κατέχει, μέχρι τώρα, το ελληνικό Δημόσιο, η κυριότητα της οποίας ήταν εν πολλοίς στο υπουργείο Οικονομικών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ψηφισμένες διατάξεις, το νέο υπερταμείο απορροφά ως 100% θυγατρική του την ΕΤΑΔ και μαζί της περί τα 71.500 μεγάλα και μικρότερα ακίνητά της μεταξύ των οποίων και 597 νησιά.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει μεγάλα τουριστικά ακίνητα, όπως ξενοδοχεία, μαρίνες, κάμπινγκ, γκολφ, χιονοδρομικά, ιαματικές πηγές, Ολυμπιακά Ακίνητα, δεκάδες χιλιάδες τίτλους ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου, αλλά και πολλές ακόμα εκμεταλλεύσεις και φιλέτα, όπως αυτά στη λεγόμενη Αττική Ριβιέρα.
Οι μέθοδοι
Με βάση τον νόμο για το υπερταμείο που έχει ψηφίσει από τον Μάιο (4389/2016) η κυβέρνηση, οι μέθοδοι αξιοποίησης της περιουσίας του περιλαμβάνουν ιδιωτικοποίηση μέσω πώλησης, μεταβίβαση οποιωνδήποτε εμπράγματων ή ενοχικών δικαιωμάτων, μίσθωση περιουσιακών στοιχείων, παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης ή αξιοποίησης, ανάθεση της διαχείρισης, τιτλοποίηση απαιτήσεων και ανεύρεση αγοραστών μέσω επενδυτικών τραπεζών και της διαδικασίας βιβλίου προσφορών (bookbuilding).
Η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, το υπερταμείο δηλαδή, δεν θα ανήκει στον δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά θα λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος, πλην όμως «σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας», αναφέρεται ρητά στον ν. 4389 του 2016. Τα έσοδά της συγκεντρώνονται «προκειμένου να συνεισφέρει πόρους για την υλοποίηση της επενδυτικής πολιτικής της χώρας και για την πραγματοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και να συμβάλει στην απομείωση των οικονομικών υποχρεώσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τον νόμο 4336/2015».
Καθημερινή