Την καταπολέμηση της ανομίας στα πανεπιστήμια, τα οποία «έχουν παραδοθεί σε συμμορίες» έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα για την τριτοβάθμια Παιδεία ο πρόεδρος της ΝΔ, παραθέτοντας το πλάνο του κόμματός του σε ομιλία ενώπιον πανεπιστημιακών.
Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση θα καταργήσει το άσυλο στη σημερινή του μορφή, θα αλλάξει το άρθρο 16 του Συντάγματος ώστε να λειτουργήσουν μη κρατικά πανεπιστήμια, αλλά και θα προσφέρει αυτονομία στα εκπαιδευτικά ιδρύματα επιτρέποντάς τους να καθορίζουν μόνα τους τον αριθμό εισακτέων, και καταργώντας την εκλογή πρυτάνεων από ξεχωριστά ψηφοδέλτια.
Ο πρόεδρος της ΝΔ επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την αντιπαράθεση Κοτζιά – Καμμένου, λέγοντας ότι «ο συγκυβερνήτης απειλεί ότι θα ρίξει μία κυβέρνηση στην οποία δίνει χρόνο για να ολοκληρώσει το εγχείρημα για το οποίο λέει ότι θα την ρίξει».
«Αυτό παραπέμπει σε έναν κυνικό συνεταιρισμό εξουσίας» είπε.
Ανομία και άσυλο
Όσον αφορά την Παιδεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαπίστωσε πως «οι δυνάμεις που συνδέονται με αυτούς που κυβερνούν επιχειρούν ένα άτυπο, αλλά διαρκές πραξικόπημα. Και το λέω με πλήρη συνείδηση του βάρους που έχουν οι λέξεις αυτές πάνω στη νεώτερη ελληνική ιστορία. Οι δυνάμεις αυτές επιχειρούν να ελέγξουν τους χώρους του πανεπιστημίου με τη βία. Να αποτρέψουν την ελεύθερη έκφραση με τη βία. Να επιβάλλουν αποφάσεις με τη βία».
«Οι ‘Ρουβίκωνες’ έφτασαν στο σημείο να καταλαμβάνουν και να έχουν μάλιστα το θράσος και να το ανακοινώνουν, γραφεία μέσα στη Φιλοσοφική. Και κάθε τόσο, οι καθηγητές και οι φοιτητές υφίστανται επιθέσεις από τραμπούκους ή εμποδίζονται στο έργο τους από κάθε είδους παρανόμους» υπενθύμισε.
Για να διαβεβαιώσει στη συνέχεια: «Θα το ξαναπώ και σήμερα όσο πια ξεκάθαρα μπορώ: H πάταξη της πρωτοφανούς ανομίας στα πανεπιστήμια, η ασφάλεια των ακαδημαϊκών χώρων και η ποιοτική αναβάθμιση της ακαδημαϊκής καθημερινότητας αποτελεί για εμένα αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα».
Όπως ξεκαθάρισε, «σε μια ευρωπαϊκή δημοκρατία, όπου τα ατομικά δικαιώματα διασφαλίζονται πλήρως, η παρακαταθήκη του ακαδημαϊκού ασύλου δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο πολιτικής κατάχρησης και ιστορικής διαστρέβλωσης. Γι’ αυτό και το άσυλο με τη σημερινή του μορφή θα καταργηθεί. Ως εδώ!».
«Εγγυώμαι προσωπικά ότι στο δημόσιο πανεπιστήμιο δεν θα υπάρχει κανείς χώρος υπό κατάληψη. Οι συμμορίες που σήμερα τα λυμαίνονται θα εξοβελιστούν από αυτά. Αυτήν τη δουλειά θα την κάνει η οργανωμένη πολιτεία και όχι κάποιο – εντός εισαγωγικών – ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα» διαβεβαίωσε.
Για τη συγχώνευση ΑΕΙ – ΤΕΙ
Ακόμα, ο πρόεδρος της ΝΔ τάχθηκε κατά της συγχώνευσης πανεπιστημίων και ΤΕΙ κατά τον σχεδιασμό της κυβέρνησης. « Αντί της αναβάθμισης με κριτήρια ακαδημαϊκά και σοβαρή μελέτη, το Υπουργείο Παιδείας επιλέγει να συρρικνώσει τον τεχνολογικό τομέα, επιβαρύνοντας και με πρόσθετα προβλήματα τα ιδρύματα που τον υποδέχονται. Πώς; Παζαρεύοντας με συντεχνιακά και τοπικά συμφέροντα»
« Σκεφτείτε ότι με έναν νόμο αφομοιώνονται τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας σε 3 διαφορετικά Πανεπιστήμια και δημιουργούνται 4 Τμήματα στην Λαμία, 8 στα Ψαχνά Ευβοίας, που εντάσσονται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και άλλα 4 σε Θήβα, Καρπενήσι και Άμφισσα, που εντάσσονται στο Γεωπονικό Αθηνών. Συμπέρασμα; Σχεδιασμός μηδέν, αποφάσεις σπασμωδικές, και αντιεπιστημονικές. Που εργαλειοποιούν την Παιδεία στο όνομα κομματικών ρουσφετιών και ταπεινών επιδιώξεων» τόνισε.
Εκλογή πρυτάνεων και αξιολόγηση
Όσον αφορά την αυτονομία των πανεπιστημίων, ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Παιδείας, καταγγέλλοντας ότι «οι κύριοι Γαβρόγλου και Τσίπρας μάς πάνε πίσω στα χαμηλά της δεκαετίας του ’80: Η εκλογή πρυτάνεων από ξεχωριστά ψηφοδέλτια αναστατώνει τη ζωή στα Α.Ε.Ι με μόνο στόχο τον κομματικό έλεγχο του ΣΥΡΙΖΑ».
Για το θέμα της αξιολόγησης, δεσμεύτηκε να επαναφέρει τον ρόλο της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας, η οποία «υποβαθμίστηκε» από τη σημερινή κυβέρνηση.
Και για το θέμα του αριθμού των εισακτέων είπε ότι «τα Πανεπιστήμιαπρέπει τα ίδια να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο του αριθμού τους. Δεν γίνεται με αποφάσεις άλλων να διπλασιάζεται ο αριθμός των εισαχθέντων».
Διευκρίνισε τα, τέλος, ότι ως κυβέρνηση η ΝΔ θα αποφύγει τους επικίνδυνους πειραματισμούς και δεν θα αλλάξει άμεσα το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.