Ρεπορτάζ

Δεν καλύφθηκαν όλα τα κενά στα σχολεία της Δωδ/νήσου

Συνολικά 25 θέσεις εκπαιδευτικών παραμένουν κενές στα σχολεία της Δωδεκανήσου μετά την ολοκλήρωση της Γ’ φάσης πρόσληψης αναπληρωτών, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θεόδωρος Τσούχλος σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες με τον πρόεδρο της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, Ανδρέα Μαρίνο.

«Δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί μάχονται σε δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές με πενιχρούς μισθούς και πολλά προβλήματα. Μας προβληματίζει πολύ η κατάσταση που αντιμετωπίζουν κάθε φορά οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί. Η προηγούμενη κυβέρνηση κατάργησε τη διπλή μοριοδότηση και οδηγηθήκαμε σε πολλές αρνήσεις τοποθετήσεων. Υπάρχουν κενά σε Κάσο, Νίσυρο, Τήλο και στην Αστυπάλαια. Συνολικά, 25 θέσεις εκπαιδευτικών στο νομό δεν έχουν ακόμη πληρωθεί. Επίσης υπάρχουν ελλείψεις μουσικών στο μουσικό σχολείο Ρόδου και γενικότερα στα μουσικά σχολεία. Ελπίζουμε στην επόμενη φάση προσλήψεων, στις αρχές Νοεμβρίου, αυτά τα κενά να καλυφθούν», είπε ο κ. Τσούχλος και πρόσθεσε ότι η μόνη λύση στο πρόβλημα είναι οι μόνιμοι διορισμοί. Συγκεκριμένα δήλωσε τα εξής:
«Η μόνη λύση είναι οι μαζικοί διορισμοί. Απαιτούμε από το Υπουργείο να ξεκινήσουν οι μόνιμοι διορισμοί από το 2020. Εφόσον υπάρχει έλλειμμα 20.000 εκπαιδευτικών και 10.000 αναπληρωτές όλα αυτά τα χρόνια καλύπτουν τα κενά, θα ήταν απαράδεκτο να μη γίνουν μόνιμοι διορισμοί και οι συνάδελφοι να περιφέρονται κάθε χρόνο σε κάθε δυσπρόσιτο μέρος στην Ελλάδα.
Επίσης πρέπει να προχωρήσουν οι διορισμοί 4500 στην ειδική αγωγή που είχαν ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και είχαν καθυστερήσει. Πρέπει να υλοποιηθεί στην πράξη η δέσμευση της υπουργού ότι μέχρι το τέλος του 2019 θα έχουμε τους 4.500 διορισμούς». Τέλος, ο κ. Τσούχλος είπε ότι το κράτος θα έπρεπε να εφαρμόζει ένα αυτόματο μηχανισμό αναπλήρωσης σε κάθε φάση προσλήψεων ώστε εάν κάποιος αρνηθεί το διορισμό, να καλύπτονται οι θέσεις από τους επιλαχόντες.
Ο κ. Μαρίνος δήλωσε ότι πρώτη φορά στα χρονικά υπήρξαν τόσες πολλές αρνήσεις διορισμού από αναπληρωτές, γεγονός που οφείλεται στην έλλειψη κινήτρων από τη μία και στις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης από την άλλη. Κάλεσε τις τοπικές κοινωνίες να στηρίζουν τους αναπληρωτές, επισημαίνοντας ότι οι φορείς θα μπορούσαν να επιδοτήσουν τη στέγη των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε δυσπρόσιτα μέρη.
«Τα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή μας φέτος, διαφέρουν από τα προηγούμενα χρόνια. Είχαμε πολλές αρνήσεις πρόσληψης από αναπληρωτές, καθώς καταργήθηκε η διπλή μοριοδότηση οπότε δεν είχαν κίνητρο οι συνάδελφοι να μεταβούν σε δυσπρόσιτα μέρη. Επίσης καταργήθηκε το penalty για όσους δεν αποδέχονταν διορισμό.
Εμείς θα καλέσουμε τις τοπικές κοινωνίες να λάβουν κάποια μέτρα για τη στελέχωση των σχολείων, αναφέρομαι στην επιδότηση ενοικίου ενδεχομένως από τους τοπικούς φορείς. Οι αναπληρωτές που λαμβάνουν 800 ευρώ και θα πρέπει να το μισό τους μισθό στο ενοίκιο», είπε ο κ. Μαρίνος, ο οποίος συμπλήρωσε ότι τα σχολεία αντιμετωπίζουν γενικότερες δυσκολίες και πιέσεις που απορρέουν από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε οικογένεια λόγω της κρίσης.
Μεταξύ άλλων ο κ. Μαρίνος ανέφερε τα εξής: «Το σχολείο αποτελεί μέρος της κοινωνίας και μέσα σε αυτό μεταφέρονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες, που έχουν να κάνουν με την ανεργία, τη φτώχεια κοκ. Οι γονείς πολλές φορές ασκούν μεγάλες πιέσεις στους καθηγητές. Είναι επίπονη η κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα σχολεία και χρήζει της στήριξης του κράτους».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου