Ειδήσεις

Λ. Μενδώνη: ‘Η τιμολογιακή πολιτική σε αρχαιολογικούς χώρους-μουσεία δεν μπορεί να είναι μόνο εισπρακτική’

Σε συνέντευξη Τύπου εφ’όλης της ύλης που έδωσε χθες η υπουργός Πολτισμού κα Λίνα Μενδώνη, αναφέρθηκε και στο ζήτημα του καθορισμού αντιτίμου για τις επισκέψεις οργανωμένων αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών τόπων, μνημείων και μουσείων και την απαλλαγή ή όχι από την υποχρέωση καταβολής αντιτίμου.

Σχετικά με τη διάταξη του ΚΑΣ, την οποία έχει υπογράψει ήδη ο γενικός γραμματέας, ο κ. Διδασκάλου, υπάρχει ως θέμα η τροποποίηση της ΚΥΑ που αφορά στον καθορισμό αντιτίμου επίσκεψης οργανωμένων αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών τόπων, μνημείων και μουσείων, απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής αντιτίμου.

”Αυτή είναι μία απόφαση, μία ΚΥΑ, η οποία έχει δημοσιευθεί την 1η Ιουλίου του 2019, 7 μέρες δηλαδή πριν τις εκλογές, βάσει γνωμοδότησης του ΚΑΣ στις 13-3-2019. Μεσολάβησαν αρκετοί μήνες και εντωμεταξύ εξαγγέλθηκαν εκλογές προκειμένου να υπογραφεί αυτή η απόφαση, η οποία δεν εφαρμόστηκε αμέσως, αλλά προέβλεπε χρόνο εφαρμογής την 1η Νοεμβρίου του 2019. Όποτε και αν γινόντουσαν οι εκλογές, Ιούλιο ή Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, την 1η Νοεμβρίου θα είχαν γίνει. Επομένως, η προηγούμενη Κυβέρνηση κληροδότησε στην όποια νέα Κυβέρνηση μία βραδυφλεγή βόμβα, η οποία ήταν δεδομένο ότι θα δημιουργούσε πλήθος διαμαρτυριών, όπως και προκάλεσε. Ομολογώ ότι δεν μπόρεσα να βρω διαμαρτυρίες τον Μάρτιο ή τον Ιούλιο. Οι διαμαρτυρίες διατυπώθηκαν τώρα, ενόψει της εφαρμογής”, διευκρίνισε η υπουργός.

”Η ΚΥΑ αυτή έθετε μία σειρά περιορισμών. Δε θα σας πω τους περιορισμούς. Θα σας πω αυτά τα οποία εμείς προτείνουμε και τα οποία αύριο (σ.σ. σήμερα) ο κ. Διδασκάλου θα θέσει υπόψη του ΚΑΣ για την κατά νόμον γνωμοδότηση. Καταρχήν θεωρούμε ότι άτομα τα οποία έχουν προβλήματα αναπηρίας, ανεξαρτήτως του βαθμού αναπηρίας, θα πρέπει να έχουν δικαίωμα πρόσβασης στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία. Ελεύθερης πρόσβασης, εννοείται. Σας έχω ξαναπεί ότι θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά υποτιμητικό, το έχω πει και στις προγραμματικές δηλώσεις, να ζητάμε στην είσοδο αρχαιολογικών χώρων και μουσείων πιστοποιητικά αναπηρίας. Γι’αυτό και η νέα αυτή πρόβλεψη εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό, σας το έχω ξαναπεί, ο στόχος μας είναι μέσα στο 2020 να υπάρξει μία ψηφιακή κάρτα πολιτισμού, η οποία θα αντικαταστήσει και την παλιά κάρτα πολιτισμού, αυτή η οποία είχε θεσπιστεί επί Ευάγγελου Βενιζέλου και καταργήθηκε 3 χρόνια πριν, το 2016 καταργήθηκε, προκειμένου όσοι δικαιούνται, επομένως και τα άτομα με αναπηρία, να μπορούν με την απλή αυτή κάρτα, χωρίς προσβλητικές διαδικασίες, να μπαίνουν ελευθέρας στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία”.

Η κα Μενδώνη ανέφερε ακόμη ότι διευρύνεται το δικαίωμα δωρεάν πρόσβασης, το οποίο έχουν τα μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, και στα αντίστοιχα επιμελητήρια των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ενιαίου οικονομικού χώρου. ”Επαναφέρουμε δηλαδή μία διάταξη την οποία είχαμε στην ΚΥΑ την αντίστοιχη το 2011, η οποία στην ουσία καταργείται με την ΚΥΑ του 2019. Αυτό συμβαίνει για ένα πολύ απλό λόγο. Οι Έλληνες πολίτες είναι Ευρωπαίοι πολίτες, επομένως δεν μπορεί να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση των Ελλήνων Ευρωπαίων από τους λοιπούς Ευρωπαίους.

Επίσης, διευρύνεται το δικαίωμα δωρεάν πρόσβασης, το οποίο έχουν τα μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, και στα αντίστοιχα επιμελητήρια των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ενιαίου οικονομικού χώρου. Επαναφέρουμε δηλαδή μία διάταξη, την οποία είχαμε στην ΚΥΑ την αντίστοιχη το 2011, η οποία στην ουσία καταργείται με την ΚΥΑ του 2019. Αυτό συμβαίνει για ένα πολύ απλό λόγο. Οι Έλληνες πολίτες είναι Ευρωπαίοι πολίτες, επομένως δεν μπορεί να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση των Ελλήνων Ευρωπαίων από τους λοιπούς Ευρωπαίους.

Επίσης, με την απόφαση της 1ης Ιουλίου του 2019, της απόφασης Ζορμπά, καταργείται το δικαίωμα ελεύθερης εισόδου στους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Το επαναφέρουμε αυτό και το επαναφέρουμε όχι τυχαία, αλλά διότι θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο κοινό πρέπει να έχει επαφή με αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία και αυτό εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό του Υπουργείου για την ενίσχυση της πρόσβασης στην πολιτιστική κληρονομιά ατόμων της τρίτης ηλικίας. Μετά από λίγο καιρό θα σας ανακοινώσουμε κάποιες δράσεις που αφορούν στην ψυχική υγεία. Ένα από τα βασικά αντικείμενα θεραπευτικά σε πρόσωπα και ηλικίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχολογικά, η μοναξιά, η απομόνωση, είναι ο πολιτισμός. Επομένως, το να επαναφέρουμε τη δωρεάν πρόσβαση στους συνταξιούχους, ανταποκρίνεται σε μία συγκεκριμένη πολιτική.

Η απόφαση Ζορμπά κατήργησε το δικαίωμα ελεύθερης εισόδου στους πτυχιούχους των ιστορικών και αρχαιολογικών τμημάτων των φιλοσοφικών σχολών, των σχολών αρχιτεκτονικής, των σχολών καλών τεχνών, των σχολών συντήρησης αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, συμπεριλαμβανομένων και των τεχνικών συντήρησης αρχαιοτήτων και έργων τέχνης της ημεδαπής ή ισοτίμων σχολών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στους κατόχους μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων των σχολών αυτών, των πτυχιούχων μουσειακών σπουδών των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ημεδαπής και αλλοδαπής, Ευρωπαϊκής Ένωσης εννοώ αλλοδαπής, καθώς και τους κατόχους των μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων των σχολών αυτών. Επαναφέρουμε αυτές τις δύο διατάξεις. Υπήρχαν, καταργήθηκαν, τις επαναφέρουμε, γιατί για μας είναι αυτονόητο να καταργηθεί, καθώς οι συγκεκριμένοι άνθρωποι σχετίζονται απολύτως με το αντικείμενο του Υπουργείου Πολιτισμού και για μας οι άνθρωποι αυτοί είναι οι φυσικοί μας σύμμαχοι.

Επειδή κάπου υπάρχει μία πρόβλεψη η κάρτα αυτή να αλλάζει κάθε 3 χρόνια, θέλουμε μέσα στη ψηφιακή κάρτα που σας είπα αυτό τον όρο να τον καταργήσουμε. Δεν υπάρχει λόγος να ταλαιπωρούμε ανθρώπους κάθε 3 χρόνια να προσκομίζουν πτυχίο.

Οι φοιτητές και οι σπουδαστές των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ενιαίου Οικονομικού Χώρου περιλαμβάνονται πλέον στην κατηγορία των νέων έως 25 ετών, οι οποίοι δικαιούνται δωρεάν είσοδο. Η προσέγγιση αυτή διευρύνει τους δικαιούχους, καθώς δεν περιορίζεται μόνο στους φοιτητές των πανεπιστημίων ή των στρατιωτικών σχολών, αλλά απευθύνεται γενικά σε Έλληνες και Ευρωπαίους πολίτες οι οποίοι είναι νέοι. Και το κοινό αυτό, το νεανικό κοινό, το θέλουμε.

Κάποιος βέβαια θα έρθει να πει: Μα όλο αυτό αποβαίνει εις βάρος των δημοσίων οικονομικών, διότι το Υπουργείο Πολιτισμού και το Ταμείο Αρχαιολογικών Χώρων χάνουν κάποια σημαντικά χρήματα. Καταρχήν να τονίσω για άλλη μία φορά και το λέω εγώ που υποστηρίζω σταθερά ότι ο πολιτισμός είναι οικονομικό μέγεθος, είναι αναπτυξιακό εργαλείο, είναι ανάπτυξη, ότι η τιμολογιακή πολιτική στα μνημεία, τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία δεν μπορεί να είναι μόνο εισπρακτική πολιτική. Πρέπει να αφορά σε ευρύτερες κοινωνικές, αναπτυξιακές και περιφερειακές πολιτικές.

Και να σας δώσω ένα παράδειγμα, έναν αριθμό, να σας πω ότι την Ημέρα Τουρισμού, πριν από μερικές μέρες που ήταν η Ημέρα Τουρισμού, στην Ακρόπολη οι επισκέπτες έφτασαν περίπου τις 21.000. Αυτό χοντρικά σημαίνει περίπου 190.000-195.000 έσοδα. Σας βεβαιώ ότι όταν υπήρχε το δικαίωμα πρόσβασης σε αυτές όλες τις κατηγορίες σε καμία περίπτωση ο αριθμός αυτών των ομάδων που θέλουμε να εντάξουμε και μας ενδιαφέρουν να εντάξουμε στην πολιτική του πολιτισμού δεν έφτασε το νούμερο αυτό. Σας το λέω απλώς για να έχουμε μία τάξη μεγέθους όταν λέμε δωρεάν εισιτήρια και όταν αποφασίζουμε κάποιες μέρες του χρόνου να είναι χωρίς εισιτήριο η επίσκεψη”.

ΠΗΓΗ traveldailynews.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου