Την κατάργηση 50 περιφερειακών Ειρηνοδικείων, με την μεταφορά των υπηρετούντων εκεί σε πολυδύναμα δικαστήρια που θα σχηματιστούν στις έδρες των Πρωτοδικείων και μεταφορά δικαστηριακής ύλης (υποθέσεων) από τα Πρωτοδικεία σε αυτά, προτείνει η Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων.
Με βάση μελέτη η οποία συντάχθηκε έχοντας ως υπόστρωμα τα στατιστικά στοιχεία που απέστειλαν τα ίδια τα Ειρηνοδικεία στην Ένωση, η μεγαλύτερη δικαστική συνδικαλιστική ένωση, υπό την εφέτη Μαργαρίτα Στενιώτη, ενόψει των επερχόμενων αλλαγών στο δικαστικό χάρτη που ετοιμάζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης προτείνει ουσιαστικά μείωση των ειρηνοδικείων με χαμηλή πλέον απασχόληση σε υποθέσεις και δημιουργία ενισχυμένων δικαστικών δομών με περισσότερους ειρηνοδίκες και υποθέσεις που θα αφαιρεθούν και από τα Πρωτοδικεία. Ζητεί δε και τη δημιουργία νέου μισθολογίου για τους Ειρηνοδίκες.
Να καταργηθούν
Η πρόταση των δικαστών είναι να καταργηθούν 50 περίπου περιφερειακά Ειρηνοδικεία ως αυτοτελείς δικαστικοί σχηματισμοί και να μεταφερθούν οι οργανικές θέσεις των περιφερειακών ειρηνοδικείων στο Ειρηνοδικείο της έδρας του Πρωτοδικείου, “με συνέπεια τη δημιουργία Πολυδύναμων Ειρηνοδικείων, τα οποία θα διαθέτουν Διοικητική Αυτοτέλεια και με περαιτέρω αποτέλεσμα το διαχωρισμό των καθηκόντων και την πλήρη οριοθέτηση της ύλης των Δικαστηρίων του Πρώτου Βαθμού”.
Επισημαίνουν δε πως κατά το τρέχον έτος προσδιορίζονται σε αυτά από 7 υποθέσεις έως 50 υποθέσεις. Σημειώνουν όμως ότι προς ισοκατανομή των υποθέσεων οι Ειρηνοδίκες των άνω Ειρηνοδικείων χρεώνονταν και σε άλλα Ειρηνοδικεία της Περιφέρειας του Πρωτοδικείου π.χ. Ειρηνοδίκης που χρεώθηκε στο Ειρηνοδικείο, όπου υφίσταται η οργανική του θέση μόνο 19 πολιτικές υποθέσεις, στο πλαίσιο της ισοκατανομής εν τέλει χρεώθηκε 135 πολιτικές υποθέσεις.
Προτείνουν όμως από την κατάργηση πρέπει να εξαιρεθούν Ειρηνοδικεία με μικρό μεν αριθμό υποθέσεων, η ύπαρξη, όμως, των οποίων δικαιολογείται για εθνικούς, συγκοινωνιακούς, ιστορικούς κλπ. λόγους.
Παράλληλα ζητούν μεταφορά ύλης στα νέα πολυδύναμα Ειρηνοδικεία με ταυτόχρονη ελάφρυνση των Πρωτοδικείων π.χ.
– μία λελογισμένη αύξηση της καθ’ ύλην αρμοδιότητας των Ειρηνοδικείων κατά το ποσό των 10.000 ευρώ, ήτοι αύξηση στο ποσό των 30.000 ευρώ,
– τη μεταφορά της αρμοδιότητας των υποθέσεων του κτηματολογίου (εκουσία δικαιοδοσία) από τα Πρωτοδικεία στα Ειρηνοδικεία.
Όχι, στην ενοποίηση
Παράλληλα οι δικαστές λένε όχι στην ενοποποίηση ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων, πρόταση που διατύπωσε πρόσφατα ο υπουργός Δικαιοσύνης.
“Η τύχη των Ειρηνοδικείων στη χώρα μας γνώρισε ποικίλη νομοθετική αντιμετώπιση. Είναι γνωστό ότι τα έτη 1998 – 1999 ξεκίνησε διάλογος για την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας των πολιτικών και ποινικών Δικαστηρίων και μάλιστα την 10-5-1999 συντάχθηκε από τη Διεύθυνση Επιστημονικών Μελετών της Βουλής των Ελλήνων σχετική έκθεση επί σχεδίου νόμου που προέβλεπε την κατάργηση των Ειρηνοδικείων και τη λειτουργική αντικατάστασή τους από τα μονομελή Πρωτοδικεία.
Η προσπάθεια αυτή απέτυχε για πολλούς λόγους. Με την ερμηνευτική δήλωση στο άρθρο 88 του Συντάγματος επιτρέπεται η ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της πολιτικής και μόνο δικαιοσύνης.
Η διατυπωθείσα, εκ νέου, άποψη περί ενοποίησης των Ειρηνοδικείων με τα Πρωτοδικεία μας βρίσκει κάθετα αντίθετους, διότι θα επιφέρει σημαντικές καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης ενώ, ταυτόχρονα, θα προκληθούν προβλήματα στην υπηρεσιακή κατάσταση των ήδη υπηρετούντων Δικαστών Πρώτου βαθμού (π.χ. επετηρίδα, Δικαστές πρώτου βαθμού δύο κατηγοριών κλπ.).
Θεωρούμε αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία της Δικαιοσύνης τη διατήρηση των Ειρηνοδικείων, ώστε να εξακολουθήσουν να εκδικάζουν αποτελεσματικά τις υποθέσεις που εισάγονται σ’ αυτά, συμβάλλοντας, όπως άλλωστε συμβαίνει διαχρονικά, στην ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης”.
Πηγή capital.gr