Μας πρόλαβε σε επικαιρότητα ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας με την ενημερωτική έκθεση που ανακοίνωσε στις 20 Οκτωβρίου 2014 για την επέκταση και εφαρμογή της προστασίας της μητρότητας στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (www.ilo.org). Και ύστερα από το περιεχόμενο αυτής της έκθεσης νιώσαμε βαθύτερη ντροπή από την πρόσφατη δημόσια καταγγελία εργαζόμενης εγκύου, ότι απειλήθηκε από τον εργοδότη της με απόλυση, εάν δεν απαλλασσόταν από τη νέα ζωή που μεγάλωνε στα σπλάχνα της – κάτι που προφανώς θα έβγαζε από τη μέση αυτή την… άθλια, «αντεργατική» μητρότητα, που στέκει πάντα εμπόδιο στην επαγγελματική ζωή των γυναικών.
Ευτυχώς, σαν ελπιδοφόρος και παρηγορητικός συνειρμός, ήρθε η θύμηση ότι πριν από λίγους μήνες, η «Κ» είχε δημοσιεύσει την εξής πληροφορία: «Στις 7 Μαρτίου 2014 στα κεντρικά γραφεία της στην Κηφισιά Αττικής, η ΕΛΑΪΣ – Unilever Hellas εγκαινίασε έναν ιδιωτικό χώρο ειδικά διαμορφωμένο και εξοπλισμένο που εξασφαλίζει στις εργαζόμενες μητέρες τις απαραίτητες συνθήκες για τη συλλογή και αποθήκευση του μητρικού γάλακτος. Είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που δημιουργεί το σχετικό πρόγραμμα με το οποίο στοχεύει στη συνέχιση του μητρικού θηλασμού και μετά την επιστροφή των μητέρων στην εργασία τους.
Παράλληλα, τους παρέχει τη σχετική συμβουλευτική υποστήριξη σε συνεργασία με ειδικούς συμβούλους, αλλά και επιπλέον ημέρες άδειας από αυτές που ορίζει ο νόμος. Το πρόγραμμα αυτό, η ΕΛΑΪΣ – Unilever Hellas το πραγματοποιεί με την ευγενή στήριξη του mitrikosthilasmos.com».
Αυτό που αναφέρει ωστόσο η επίκαιρη έκθεση του ΔΟΕ, είναι ότι επικρατεί η λανθασμένη εντύπωση ότι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το κόστος για τα μέτρα και τις πολιτικές για την προστασία της μητρότητας υπερβαίνει τα οφέλη που η εφαρμογή τους αποδίδει στον εργοδότη. Επιβεβαιώνει επίσης, ότι η εφαρμογή τους στις ΜμΕ όχι μόνο είναι εφικτή, αλλά και ανταποδοτική. Εφόσον βέβαια υιοθετούνται σαν μια «καθημερινή υπόθεση για την επιχείρηση». Προσαρμόζονται δηλαδή τόσο στις πρακτικές, όσο και στα συμφέροντα της επιχείρησης. Και όχι μόνο η προστασία της μητρότητας, αλλά και τα υπόλοιπα μέτρα που διευκολύνουν την εξισορρόπηση της εργασίας με την υπόλοιπη ζωή των εργαζομένων.
Οπως επισημαίνει, ωστόσο, αρμόδιο στέλεχος του ILΟ –σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει ο Οργανισμός– απαιτείται η επαύξηση των προσπαθειών για να πεισθούν οι κυβερνήσεις, οι εργοδότες, «μερικές φορές ακόμη και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι», ότι το θέμα δεν αφορά μόνο γονείς και παιδιά, αλλά κυρίως τις ίδιες τις επιχειρήσεις και την κοινωνία στο σύνολό της».
Καθημερινή