Ειδήσεις

Τίμησε συνολικά το Νότιο Αιγαίο ο νεαρός Ροδίτης σεφ Σταμ. Μισομικές

Τον βραβευμένο με τον τίτλο του Ευρωπαίου Νεαρού Σεφ (European Young Chef) για το 2016, Ροδίτη Σταμάτη Μισομικέ, υποδέχτηκε χτες στο γραφείο του, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
Ο Σ. Μισομικές συμμετείχε στον διαγωνισμό, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο της υποψηφιότητάς της για τον τίτλο της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης το 2019».
Στο γραφείο του κ. Χατζημάρκου ήταν ακόμη, ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων Δωδεκανήσου κ. Νίκος Χριστοφόρου καθώς και ο δάσκαλος και συνοδός του Σ. Μισομικέ, διάσημος Ροδίτης σεφ κ. Γιώργος Τρουμούχης.
Σε δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ, ο κ. Χατζημάρκος, τόνισε τα εξής:
«Ο Σταμάτης Μισομικές είναι κάτοχος του τίτλου ‘European Young Chef’ για το 2016, τον οποίο κέρδισε πριν από λίγες ημέρες στην Βαρκελώνη στον σχετικό διαγωνισμό, που έγινε εκεί. Αυτό αποτελεί μια πολύ μεγάλη επιτυχία για την χώρα, για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αλλά και για τον ίδιο.
Είναι και επιτυχία της Λέσχης Αρχιμαγείρων και νομίζω πως είναι από τις περιπτώσεις που επιβραβεύεται η σκληρή δουλειά, η προσήλωση στο αντικείμενο, η σοβαρότητα και ο επαγγελματισμός. Αυτό αναγνωρίστηκε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με πολύ υψηλό ανταγωνισμό, διότι οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες επενδύουν πάρα πολύ σε αυτό που λέμε: Γαστρονομία.
Τα τελευταία χρόνια κι εμείς εδώ έχουμε ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια για την οποία κάθε μέρα που περνάει, γίνονται βήματα μπροστά και βήματα θετικά, Στην πορεία μας για τον τίτλο της ‘Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης το 2019’ είναι πολύ σημαντικό να ερχόμαστε με πράξεις, δράσεις και πρωτοβουλίες οι οποίες  λειτουργούν προσθετικά.
Όλες μας οι προσπάθειες είναι συλλογικές. Μοναχικές διαδρομές δεν κάναμε ποτέ και δεν θα κάνουμε. Η Λέσχη Αρχιμαγείρων και ο κ. Χριστοφόρου, είναι ένας βασικός πυλώνας όλης αυτής της προσπάθειας που κάνουμε για την ανάδειξη της Γαστρονομίας και θα συνεχίσουμε» τόνισε, συγχαίροντας τον Σ. Μισομικέ τον οποίο και ευχαρίστησε για το δώρο που έκανε σε όλους εμάς.
Μιλώντας ο βραβευμένος σεφ, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως φτιάξαμε ένα πιάτο από την παράδοση της Ρόδου, συνοδευόμενο από το τσάι της Σαλάκου.
Χρησιμοποιήσαμε υλικά από πολλά νησιά του Νοτίου Αιγαίου όπως: φουσκόγαλο από την Κάλυμνο, σπινιάλο από το Καστελόριζο, τασταμιλίες και λαούρκια από την Ρόδο (ροδίτικη τρούφα), πατάτες από τη Νάξο, άνυδρες τομάτες Σαντορίνης, συνολικά 19 διαφορετικά υλικά με 19 διαφορετικά μυρωδικά». Ο Μισομικές ευχαρίστησε ταυτόχρονα την Περιφέρεια για την στήριξή της.
Ερωτηθείς για τους στόχους του, ο νεαρός σεφ (μόλις 26 ετών), είπε ότι ενδιαφέρεται να εργάζεται τον χειμώνα στο εξωτερικό, σε εστιατόρια με πολλά αστέρια και το καλοκαίρι να μεταφέρει τις εμπειρίες του στην Ρόδο και στην Ροδίτικη γαστρονομία.
Με την σειρά του ο κ. Χριστοφόρου, είπε: «Προσπαθούμε να προβάλουμε την γαστρονομική μας παράδοση κι επιτέλους να καταλάβει ο κόσμος ότι η ναυαρχίδα του Τουρισμού μας είναι η Γαστρονομία. Πραγματικά στο πρόσωπο του κ. Χατζημάρκου, βρήκαμε τον μεγάλο μας υποστηρικτή.
Η νίκη του Σταμάτη, είναι σημαντική καθώς ο διαγωνισμός ήταν πολύ απαιτητικός και είχε απέναντί του σεφ που έχουν διεθνείς διακρίσεις».
Ο δάσκαλος του Σ. Μισομικέ, διάσημος Ροδίτης σεφ Γιώργος Τρουμούχης, τόνισε: «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε τα τελευταία χρόνια είναι να πάρουμε την παράδοση και να την δώσουμε στους επισκέπτες μας το καλοκαίρι με έναν λίγο διαφορετικό τρόπο και πιο προσιτό αλλά η ουσία να μένει η ίδια χωρίς να αλλοιώνεται η γεύση. Κι αυτό είναι μια μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει σε όλη την Ευρώπη.
Να βρεις παλιά υλικά, ξεχασμένα και να τα προσαρμόσεις στις νέες συνταγές. Πήγαμε την συνταγή ‘Σαλάς’ (που λένε στα χωριά, δηλαδή ό,τι υπήρχε στο μποστάνι) και βάλαμε τα καλύτερα υλικά από τα νησιά μας, μαζί με το υπέροχο τσάι από την Σάλακο που έχει μια παράδοση 200 χρόνων. Δεν είναι μόδα η μαγειρική αλλά τουλάχιστον μπορεί να μπει η παράδοση μέσα στα εστιατόρια της Ρόδου. Ο πελάτης θέλει πιο ψαγμένα υλικά και άλλες συνταγές…»
Θυμίζουμε ότι ο ταλαντούχος νεαρός σεφ, μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων Δωδεκανήσου, εξασφάλισε το πρώτο βραβείο συμμετέχοντας με το πιάτο του «Σαλάς, η χαρά της γέννησης», με τον διεθνούς φήμης και πολυβραβευμένο σεφ Joan Roca, να ηγείται της κριτικής επιτροπής. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στις 14 Νοεμβρίου στο τμήμα Τουρισμού του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, στο Sant Pol de Mar, ενώ εξαρχής δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι ο νεαρός Ροδίτης Σταμάτης Μισομικές επρόκειτο να αποσπάσει το πρώτο βραβείο, καθώς οι 6 της κριτικής επιτροπής του έδωσαν την υψηλότερη βαθμολογία όλων.
Οι δέκα φιναλίστ που συμμετείχαν στον διαγωνισμό προέρχονταν απο την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Λιθουανία, τη Δανία, την Ολλανδία, την Ιρλανδία, τη Ρουμανία, τη Φινλανδία και τη Σλοβενία. Την δεύτερη θέση κατέκτησε η Ολλανδία και την τρίτη η Ιταλία.
Η συμμετοχή του Σταμάτη Μισομικέ στον διαγωνισμό European Young Chef 2016 πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, στρατηγικό εταίρο της ΠΝΑΙ στον δρόμο για την απόκτηση του τίτλου της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου