Ειδήσεις

«Αστραψε και βρόντηξε» για τα αντιπλημμυρικά έργα ο περιφερειάρχης! Βολές κατά του Α΄βαθμού Αυτοδιοίκησης

Τα αντιπλημμυρικά έργα ήταν η αφορμή για να ανοίξει ένα ακόμα μέτωπο στις σχέσεις του περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου με τον δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο, έπειτα από την απόφαση του περιφερειάρχη για τροποποίηση της πρόσκλησης με τίτλο «Αντιμετώπιση κινδύνων και καταστροφών – αντιπλημμυρικά έργα», με την οποία δίνεται παράταση, μέχρι και τις 31/01/2018, στον χρόνο υποβολής προτάσεων από τους δυνητικούς δικαιούχους, δήμους και ΔΕΥΑ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, λόγω έλλειψης προτάσεων.
Ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος μιλώντας χθες στον ρ/σ «Παλμό» άφησε σαφείς αιχμές κατά του Δήμου Ρόδου για ολιγωρία στην κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στο νησί και γι αυτό το λόγο ο ίδιος ανέλαβε την πρωτοβουλία να ζητήσει την συνδρομή της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ» προκειμένου να εκπονηθούν μελέτες για τα δέκα πιο επικίνδυνα σημεία του νησιού, με βάση τη σχετική μελέτη του ΤΕΕ Τμ. Δωδεκανήσου.
Ο περιφερειάρχης δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφερθεί στις δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται για την εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων, σημειώνοντας όμως ότι ο Δήμος Ρόδου διαθέτει πλειάδα μηχανικών που θα μπορούσε να διεκπεραιώσει τις μελέτες.
Αναφερόμενος στην παράταση είπε ότι έλαβε αυτή την απόφαση μετά από την πληροφορία ότι θα υποβληθεί μια πρόταση. «Κάθε χρόνο ανοίγουμε μέτρο, κυνηγάμε τις προτάσεις μια-μια» είπε ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος. Σε ό,τι αφορά τους καθαρισμούς ρεμάτων σημείωσε ότι σε συνεργασία με το Δήμο Ρόδου, όπου διαπιστώνεται αδυναμία εκτέλεσης έργου ενημερώνεται η Περιφέρεια η οποία και προχωρά το έργο όπως έχει γίνει κατ΄επανάληψη σε σημεία του νησιού που χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα. «Ο καθαρισμός ρεμάτων δεν είναι αρμοδιότητά μας, αλλά το κάνουμε. Δεν είναι τόσο βαριά η διαδικασία καθαρισμού, δεν θέλω να αδικήσω κανέναν αλλά δεν θέλω να καλύψω και κανέναν. Σε αυτό θέλω να είμαι απόλυτα ακριβής γιατί μιλάμε για ανθρώπινες ζωές. Τον Κρεμαστενό ποταμό εμείς τον καθαρίζουμε κάθε χρόνο χωρίς να έχουμε την ευθύνη όπως και τα Αφάντου», είπε χαρακτηριστικά.
«Όταν δεν έχεις τη δυνατότητα να εκτελέσεις μόνος σου μια μελέτη, θα πρέπει να την αναθέσεις έξω. Αυτή τη στιγμή αυτό που συμβαίνει είναι ότι έχουμε χρήματα διαθέσιμα και τα χρήματα αυτά είναι στάσιμα, έχουμε κινδύνους και τα χρήματα για να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους αυτούς, αλλά δεν κάνουμε τίποτα για να αποσβέσουμε τον κίνδυνο αυτό. Με συγχωρείτε, αλλά αυτό δεν είναι σοβαρή διοίκηση. Κατανοώ πόσο δύσκολο είναι ειδικά όταν το προσωπικό σου δεν επαρκεί, αν όμως έχεις χρήματα στον προϋπολογισμό σου, που οι περισσότεροι Δήμοι τα έχουν, γιατί δεν τις αναθέτουν έξω; Εδώ απαιτείται μεγαλύτερη επιμέλεια και επιμονή. Εμείς φτάσαμε στο σημείο, στο τελευταίο διάστημα που είδαμε ότι δεν έρχονται προτάσεις, και πέρσι αλλά και φέτος, να πάρουμε πάνω μας και την εκτέλεση κάποιων μελετών για αντιπλημμυρικά έργα, θέμα που θα φέρουμε σε ένα από τα επόμενα περιφερειακά συμβούλια. Γιατί; Γιατί δεν θα ήθελα ποτέ ως περιφερειάρχης να βρεθώ στην εξαιρετικά δυσάρεστη θέση να επιστρέψω στην κυβέρνηση χρήματα τα οποία δεν κατάφερα να αξιοποιήσω, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα και ούτε θέλω να συμβεί. Δεν δέχομαι να υπάρχουν χρήματα στην τράπεζα και έξω να υπάρχει κίνδυνος στο περιβάλλον, στην κοινωνία, στις περιουσίες συμπολιτών μας και στην ανθρώπινη ζωή».
Όπως έκανε γνωστό ο περιφερειάρχης έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δύο συναντήσεις με επιτελείς της κρατικής εταιρείας «ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ» και βρίσκεται σε εξέλιξη η κατάρτιση λίστας με τα 10 πιο επικίνδυνα σημεία του νησιού της Ρόδου για πλημμυρικά φαινόμενα, προκειμένου να της ανατεθεί από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου η εκπόνηση αντίστοιχων μελετών. Η κατάρτιση της λίστας γίνεται με βάση αποτύπωση των επικίνδυνων σημείων του νησιού από το Τεχνικό Επιμελητήριο Τμήματος Δωδεκανήσου. «Αυτή την καταγραφή την δώσαμε στην εταιρεία “ΕΓΝΑΤΙΑ” και ζητήσαμε να μας πληροφορήσει πόσο θα στοιχίσει η εκπόνηση μελετών για τα δέκα πιο επικίνδυνα σημεία, αν την αναλάβουν εκείνοι. Εχουμε φτάσει στο τραγικό σημείο ως Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, το 90% των θεμάτων με το οποίο ασχολούμαστε να μην είναι θέματα της αρμοδιότητάς μας. Το κακό παράγινε», είπε ο κ. Γ. Χατζημάρκος εκτιμώντας ότι σε περίπου δύο μήνες θα έχουν αποτυπωθεί επακριβώς τα επικίνδυνα σημεία ώστε η Περιφέρεια να κινήσει τις διαδικασίες για την εξεύρεση πόρων για να ανατεθούν οι μελέτες.
«Στενοχωριέμαι που το λέω, μιλάω με αγάπη πάντα και για τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης γιατί αποτέλεσμα μπορούμε να φέρουμε μόνο όποτε έχουμε καλή συνεργασία, αλλά δεν θέλω όλα αυτά να λειτουργούν ως άλλοθι για να επαναπαύεται η άλλη πλευρά, μένοντας ήσυχη ότι και αυτό το ανέλαβε η Περιφέρεια. Όταν έρχεται κάποιος και εκτελεί ένα κομμάτι της αρμοδιότητάς σου, δεν θέλω να το αντιλαμβάνεται αυτό κανένας Δήμος ως άλλοθι για να συνεχίσει να λειτουργεί με τον τρόπο που λειτουργούσε πριν. Ισα ισα εγώ θέλω να αντιλαμβάνονται οι Δήμοι το γεγονός ότι σε κάποια σημεία έρχεται η Περιφέρεια για να συνδράμει, ως ένα καμπανάκι κινδύνου και ως ένα σήμα συναγερμού ότι κάτι δεν λειτούργησε σωστά. Δεν λέω ότι φταίει ο Δήμος, μπορεί να φταίει το κράτος ή οποιοσδήποτε. Εμένα θα με ενοχλούσε και με ενοχλεί αν χρειαστεί κάποιος τρίτος να εκτελέσει μια αρμοδιότητα δική μου και θα φρόντιζα να μην επαναληφθεί».
Περαιτέρω ο κ. Γ. Χατζημάρκος ανέφερε ότι αυτό που κάνει η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου δεν συμβαίνει σε καμία από τις 12 υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας, όπου ο κάθε βαθμός Αυτοδιοίκησης ασχολείται με τις αρμοδιότητές του. «Φοβάμαι ότι αυτό πια τείνει να γίνει μια μόνιμη κατάσταση η οποία εμπεριέχει και τον εξής κίνδυνο: Αυτοί που έχουν την αρμοδιότητα εφησυχάζουν περιμένοντας την Περιφέρεια να αναλάβει. Αυτό είναι λάθος αντίληψη».
«Ο Δήμος Ρόδου σε επίπεδο τεχνικού προσωπικού είναι υπερπλήρης, είναι από τους πιο καλά στελεχωμένους Δήμους στην Ελλάδα σε επίπεδο μηχανικών. Δεν νομίζω ότι θα βρείτε τόσο μεγάλο αριθμό μηχανικών εύκολα σε φορέα τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο Δήμος Ρόδου είναι από τις περιπτώσεις που κατά την προσωπική μου άποψη θα έπρεπε να έχει μια καλύτερη αξιοποίηση ή κατανομή στο εσωτερικό του, του πάρα πολύ μεγάλου αριθμού μηχανικών ώστε αυτό το οποίο παράγεται να μην δημιουργεί την ανάγκη εξωτερικών παρεμβάσεων» δήλωσε ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος, αναφερόμενος και στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας να καλύψει το κενό στα αντιπλημμυρικά έργα του νησιού.
Όπως είπε ο κ. Γ. Χατζημάρκος συνεργασία με την «ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ» υπάρχει και για την γέφυρα της Κρεμαστής – την οποία αποκάλεσε σκωπτικά «Γεφύρι της Άρτας»- και στην ίδια βάση θα αναπτυχθεί η συνεργασία και για τις μελέτες αντιπλημμυρικών έργων.

Φ. Χατζηδιάκος:
Οκτώ μελέτες
αντιπλημμυρικών έργων είναι σε εξέλιξη
από το Δήμο Ρόδου
Ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, μιλώντας στον ρ/σ «Παλμός» έκανε γνωστό ότι ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη 8 μελέτες για αντιπλημμυρικά έργα, όμως οι γραφειοκρατικές διαδικασίες είναι εκείνες που δεν επιτρέπουν ταχύτερους ρυθμούς.
«Εχω υπηρετήσει την Περιφέρεια και την Νομαρχία, ξέρω πολύ καλά ποιος είναι ο ρόλος της Περιφέρειας και ξέρω πολύ καλά ως πρόεδρος της ΠΕΔ πώς λειτουργεί η Περιφέρεια έναντι των Δήμων όλων. Οι υπηρεσίες των Δήμων φτύνουν αίμα για να ετοιμάσουν μελέτες έργων του ΕΣΠΑ, για να πάρουνεγκρίσεις, για να πάρουν αδειοδοτήσεις… Βέβαια γι αυτό δεν φταίει κανένας περιφερειάρχης αλλά το δαιδαλώδες γραφειοκρατικό σύστημα. Αλλά αφού ωριμάσουν οι μελέτες και ενταχθεί κάποιο έργο, έρχεται μια διαπιστωτική πράξη που όποιος κι αν είναι περιφερειάρχης την υπογράφει και τη χρηματοδοτεί με χρήματα της Ε.Ε. Δεν χρηματοδοτεί η Περιφέρεια, η Ε.Ε. χρηματοδοτεί για να το ξεκαθαρίσουμε κι αυτό άπαξ δια παντός. Ενημέρωσα το Συντονιστικό Οργανο για το πώς έχει αυτή τη στιγμή επακριβώς η κατάσταση με τα αντιπλημμυρικά, γιατί όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος.
Το 2013 ως Περιφέρεια Ν. Αιγαίου είχαμε καλέσει το ΤΕΕ και ήρθαν όλοι οι μελετητές, είδαμε σε ποιες περιοχές υπάρχει επικινδυνότητα κι έπειτα από συνεννόηση μέσω επιμελητηρίου, ανέλαβαν πολύ καλοί ντόπιοι μελετητές τις μελέτες.
Εγινε η ανάθεση νομιμότατα αλλά από το 2013 είναι σε εξέλιξη και δεν έχουν τελειωμό οκτώ μελέτες. Με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τότε, δόθηκαν 8,5 εκατ. ευρώ συνολικά που κατανέμονται ως εξής: 3.300.000 ευρώ για τον Αρχάγγελο, 1.750.000 για τα Αφάντου, 500.000 στην Παστίδα, 1.500.000 ευρώ για την ποταμό Επίτροπο στην Ιαλυσό, κι εκτός από αυτά που είναι ονοματισμένα έχουμε προχωρήσει σε άλλες δύο μελέτες στην Καλλιθέα, και άλλες δύο τώρα στη Λάρδο και στο Γεννάδι» είπε ο δήμαρχος.
Ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος έκανε γνωστό ότι ο ίδιος ζήτησε από τον περιφερειάρχη την παράταση του προγράμματος «Αντιμετώπιση κινδύνων και καταστροφών – αντιπλημμυρικά έργα» μέχρι τον Ιανουάριο του 2018 διότι υπάρχει έργο προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ στα Αφάντου που έχει κολλήσει στη γραφειοκρατία. «Επρεπε ο ίδιος ο δήμαρχος να παίρνει τηλέφωνο τους υπαλλήλους για να εγκρίνουν τους περιβαλλοντικούς όρους, για να περάσει από τις αρμόδιες επιτροπές ή στο περιφερειακό συμβούλιο ή στην οικονομική επιτροπή, κι έπρεπε να παίρνω έναν έναν αντιπεριφερειάρχη τηλέφωνο για το ποιος είναι αρμόδιος – κι ας βγουν να με διαψεύσουν και ο κ. Ζαννετίδης και ο κ. Φλεβάρης – για να προλάβουμε τις προθεσμίες. Επαναλαμβάνω όμως ότι δεν φταίει κανένας περιφερειάρχης για τις δαιδαλώδεις διαδικασίες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηδιάκος, ο οποίος σχολιάζοντας την κυβερνητική δέσμευση ότι θα δοθούν 600.000.000 εκατ ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα, είπε ότι αν δεν αλλάξει η νομοθεσία όσα χρήματα κι αν διατεθούν, δεν θα γίνει κανένα έργο.
«Πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία για τα αντιπλημμυρικά κι ευελπιστώ ότι αυτό θα γίνει μέσα στο επόμενο διάστημα. Είναι αδιανόητο στην ευρωπαϊκή Ελλάδα του 2017 να θρηνούμε 21 θύματα στη Μάνδρα, και το 2013 άλλα 4 στη Ρόδο. Πρέπει κάποιοι να καταλάβουν ότι πρέπει να αλλάξει το σύστημα. Όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις και να μην προσπαθούμε να ρίχνουμε ο ένας την ευθύνη στον άλλον. Να κάτσουμε να δούμε πώς μπορούν να ενταχθούν τα έργα, πώς μπορούν να ξεπεραστούν οι προθεσμίες και οι δυσκολίες και τα άλλα λόγια είναι όχι λόγια για να αγαπιόμαστε αλλά λόγια για να τσακωνόμαστε», κατέληξε ο δήμαρχος Ρόδου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου