Ειδήσεις

Το Ελεγκτικό Συνέδριο θα κρίνει τη νομιμότητα της επαναπρόσληψης των συμβασιούχων της ΔΕΥΑ Ιαλυσού

Το 7ο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναμένεται να κρίνει τη νομιμότητα της εργασιακής τακτοποίησης 67 υπαλλήλων της πρώην ΔΕΥΑ Ιαλυσού κι ακόμη 5 από τον Αρχάγγελο με επίκληση διατάξεως, που συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο «σκούπα» του Υπουργείου Εσωτερικών.
Όπως έγινε χθες γνωστό η ΔΕΥΑ Ρόδου, που έχει ήδη επαναπροσλάβει και κατατάξει τους συγκεκριμένους υπαλλήλους, υπέβαλε αρμοδίως στην υπηρεσία του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Δωδεκανήσου, την πρώτη μισθοδοσία τους.
Ο φάκελος της υπόθεσης, που συνοδεύεται από συγκεκριμένα δικαιολογητικά ως και τις πρόσφατες αποφάσεις της ΔΕΥΑ Ρόδου για την επαναπρόσληψη και κατάταξή τους, διαβιβάστηκε προς ελέγχο στο 7ο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που αν εγκρίνει την πρώτη πληρωμή, θα δώσει οριστική λύση στο θέμα που έχει ανακύψει.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική» στο άρθρο 13 του κατα τ’ άλλα «φωτογραφικού» νόμου για τους υπαλλήλους της πρώην ΔΕΥΑ Ιαλυσού, Ν.4483/2017 (ΦΕΚ 107/31-7-2017 τ.Α) αναφέρονται τα εξής:
«Το σύνολο του προσωπικού που υπηρετούσε με σχέσεις εργασίας αορίστου χρόνου σε επιχειρήσεις του ν. 1069/ 1980 (Α΄ 191) και δεν κατατάχθηκε σε θέσεις εργασίας αορίστου χρόνου δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 109 του ν. 3852/2010 (Α΄ 87), εφόσον κατά την ημερομηνία συγχώνευσης είχε ενεργή σχέση εργασίας στις συγχωνευθείσες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της απορροφώσας, κατατάσσεται, ύστερα από αίτησή του, σε θέσεις αορίστου χρόνου με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης και από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, η οποία πρέπει να υποβληθεί εντός δύο (2) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος. Οι διατάξεις του άρθρου 64 του ν. 3801/2009 (Α΄ 163) εφαρμόζονται κατ’ αναλογία και στους εργαζομένους αυτούς».
Από την διατύπωση της συγκεκριμένου άρθρου του νομοσχεδίου καθίσταται σαφές ότι αφορά σε υπαλλήλους «αορίστου χρόνου».
Οι υπάλληλοι της ΔΕΥΑ Ιαλυσού έχουν κριθεί όμως τελεσιδίκως από διοικητικά και πολιτικά δικαστήρια ότι κακώς είχαν χαρακτηριστεί αορίστου χρόνου.
Πιο συγκεκριμένα μέχρι στιγμής τόσο τα Πολιτικά όσο και τα Διοικητικά Δικαστήρια έχουν κρίνει ότι κακώς είχαν θεωρηθεί οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι ως αορίστου χρόνου.
Κρίθηκε ό,τι η πρόσληψη των υπαλλήλων αυτών, καθώς και η μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου, έγινε κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 103 του Συντάγματος και των άρθρων 14,18 και 21 του νόμου 2190/1994, γιατί παρακάμφθηκε το ΑΣΕΠ, ανεξαρτήτως της ρύθμισης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, η οποία δεν βρίσκει έρεισμα στην οδηγία 99/70/ΕΚ.
Θυμίζουμε εξάλλου ότι την 20η Οκτωβρίου 2017 η ΔΕΥΑ Ρόδου προχώρησε στην κατάταξη των υπαλλήλων σε οργανικές θέσεις αφού προηγήθηκε την 16η Οκτωβρίου 2017 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου που έκανε δεκτές τις αιτήσεις επαναπρόσληψης τους δυνάμει του άρθρου 13 του Ν. 4483/2017 (Φ.Ε.Κ. 107/31-07-2017).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου