Παρόλο που τον Νοέμβριο σημειώθηκαν κάποιες έντονες βροχοπτώσεις, δεν στάθηκαν ιδιαίτερα ευεργετικές για τον υδροφόρο ορίζοντα.
Λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, τα αποθέματα νερού «στέρεψαν» με αποτέλεσμα να υπάρχει πλέον μεγάλη ανάγκη για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, καθώς η στάθμη δεν ξεπερνά τα 160 χιλ. ενώ αυτή την περίοδο θα έπρεπε να φτάνει τα 600 με 700 χιλ. «Σίγουρα υπάρχει πρόβλημα με τα αποθέματα νερού, παρά την εντύπωση που μπορεί να έχει ο κόσμος έπειτα από τις τελευταίες βροχοπτώσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, απέχουμε πολύ από την κάλυψη του υδροφόρου ορίζοντα.
Κανονικά θα έπρεπε αυτή την περίοδο να είχαν συγκεντρωθεί 600-700 χιλ. νερού. Στη δημοτική ενότητα Αταβύρου έχουμε γύρω στα 160 χιλ. ενώ στη δημοτική ενότητα Καμείρου γύρω στα 100 χιλ.
Αυτά τα νούμερα είναι ενδεικτικά για όλο το νησί. Χρειαζόμαστε συνεπώς αρκετές βροχοπτώσεις ακόμη για να εμπλουτιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας. Παρά τον κίνδυνο που υπάρχει πάντα για πλημμυρικά φαινόμενα, ευχόμαστε να έχουμε βροχοπτώσεις», δήλωσε στη «δημοκρατική» ο αντιδήμαρχος Καθημερινότητας και μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΡ, Αγαπητός Πάλλας.
Ένα άλλο πρόβλημα που έχει εμφανιστεί λόγω της λειψυδρίας είναι η υφαλμύρωση. Σε πολλές περιοχές (κυρίως στα χωριά που δεν τροφοδοτούνται από το φράγμα Γαδουρά) το νερό των γεωτρήσεων που καταλήγει στα νοικοκυριά είναι υφάλμυρο, με αποτέλεσμα να εκφράζονται συχνά παράπονα από τους πολίτες. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΥΑΡ, κ. Α. Μανωλάκη κάποιες γεωτρήσεις θα έπρεπε να έχουν κλείσει λόγω της υπεράντλησης. «Η έλλειψη βροχοπτώσεων φέρνει το θαλασσινό νερό στις γεωτρήσεις. Συνεπώς έχουμε προβλήματα υφαλμύρωσης του νερού», τονίζει ο κ. Πάλλας.
Ο αντιδήμαρχος Καθημερινότητας, αναφέρει ότι η επέκταση του δικτύου της ΔΕΥΑΡ ώστε το νερό από το φράγμα Γαδουρά να τροφοδοτεί σε πρώτη φάση τα Στεγνά και τα Κολύμπια είναι αναγκαία.
Συγκεκριμένα ο κ. Πάλλας δήλωσε: «Η στάθμη στο φράγμα Γαδουρά είναι στα δύο μέτρα πριν την υπερχείλιση. Οι ποσότητες του νερού επαρκούν για αρκετά χρόνια ακόμη. Εάν όμως το φράγμα δεν γεμίσει πλήρως, το πρόβλημα θα αρχίσει κάποια στιγμή να φαίνεται. Χρειαζόμαστε τις βροχοπτώσεις ώστε το φράγμα να υπερχειλίζει και να καλυφθεί ο υδροφόρος ορίζοντας.
Η ΔΕΥΑΡ απορροφά αυτή την περίοδο περίπου 30 χιλ. κυβικά το 24ωρο. Με έργα που θα γίνουν τους επόμενους μήνες οι ποσότητες θα αυξηθούν.
Έχουμε δημοπρατήσει ένα έργο στα Στεγνά και ένα στα Κολύμπια και ετοιμάζουμε ένα έργο στη Νότια Ρόδο. Ετοιμάζεται μελέτη επέκτασης αγωγού προς τη Λάρδο και τη Νότια Ρόδο.
Για να ανταποκριθεί η ΔΕΥΑΡ στις ανάγκες νερού και στο κόστος του νερού που παίρνει από το φράγμα θα πρέπει να απορροφά όλη την ποσότητα των 60.000 κυβικών που παράγει το διυλιστήριο».
https://www.dimokratiki.gr/23-11-2017/evergetikes-vrochoptosis-alla-den-ine-arketes/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.