Την ανησυχία του σχετικά με τις εξελίξεις στην αγορά της Ρόδου εξέφρασε με δηλώσεις του χτες ο γενικός γραμματέας του ΕΒΕΔ κ. Νίκος Παπασταματίου. «Μπορεί η φετινή τουριστική σεζόν να έκλεισε με θετικό πρόσημο ως προς τις αφίξεις και τις εισπράξεις για τους επιχειρηματίες του τουρισμού, αλλά από εκεί και πέρα, ο προβληματισμός συνεχίζει να υπάρχει -και θα έλεγα ότι είναι μεγαλύτερος από ποτέ. Τα προβλεπόμενα έσοδα στον νέο προϋπολογισμό δείχνουν ότι τα βάρη, θα πέσουν και πάλι στις πλάτες των ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρηματιών, κάτι που κάνει τον κάθε επιχειρηματία να βλέπει το μέλλον του με μία περίσκεψη. Άλλωστε η αγορά παραμένει ‘κουμπωμένη’ και ‘ανήσυχη’ γιατί δεν ξέρει κανένας τι τον περιμένει και ο καθένας προσπαθεί με οποιοδήποτε τρόπο να διαφυλάξει τα κεκτημένα του».
Μάλιστα, ο κ. Παπασταματίου δηλώνει ότι οι τομείς της τοπικής αγοράς που απορροφούν την μεγάλη μερίδα του τζίρου, δεν είναι στα χέρια των τοπικών επιχειρηματιών με συνέπεια, το μεγαλύτερο μέρος του κύκλου εργασιών που εισπράττεται να φεύγει από το νησί –με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Ωστόσο, η μεγάλη αλήθεια για την οικονομία της Ρόδου είναι ακριβώς αυτή: το χρήμα που εισπράττεται καθημερινά από τις μεγάλες επιχειρήσεις – αλυσίδες – πολυεθνικές σε είδη διατροφής και σε είδη ένδυσης, ‘φεύγει’ από το νησί αφού οι καταθέσεις μεταφέρονται στο κέντρο. «Τι μένει λοιπόν στην Ρόδο; Οι μικροί μισθοί των εργαζομένων που παρουσιάζουν μια άλλη εικόνα στην απασχόληση –η οποία όμως είναι πλασματική. Δεν μιλάμε για πλήρη απασχόληση και βεβαίως, δεν μιλάμε για πραγματικά έσοδα και κέρδη στην αγορά του νησιού».
«Έρχεται ένας πολύ δύσκολος χειμώνας»
Όπως αναφέρει ο γ.γ. του ΕΒΕΔ: «Τα μικρά διαθέσιμα που κρατήθηκαν για να μπορέσει ο κάθε επιχειρηματίας που έχει σχέση με τον τουρισμό, να περάσει τον χειμώνα θα αναλωθούν πολύ σύντομα στην πληρωμή των ανελαστικών αναγκών μεταξύ αυτών και της φορολογίας. Συνεπώς, θα φτάσουμε στις γιορτές με σχεδόν…. άδειο πορτοφόλι. Αυτό είναι πολύ αρνητικό για την αγορά διότι αυτή, ίσως να είναι η σκληρότερη χρονιά που διανύουμε. Αυτό το έχει συνειδητοποιήσει τόσο ο καταναλωτής όσο και ο επιχειρηματικός κόσμος της Ρόδου. Τα κέρδη και τα έσοδα έχουν ήδη αναλωθεί…»
Ωστόσο, η συνεχής…. επίθεση που δέχεται η επιχειρηματικότητα με το εχθρικό περιβάλλον και το ασταθές καθεστώς σε φορολογία, ασφάλιση, απασχόληση κ.λπ. δημιουργεί μια έντονη ανησυχία και επιφυλακτικότητα στο ‘επιχειρείν’.
Όπως σχολιάζει ο κ. Παπασταματίου: «Αυτή είναι η μεγαλύτερη ζημιά που γίνεται και έχει συνέπειες τόσο στην επιχειρηματικότητα όσο και στην πρόθεση για επιχειρηματικότητα από νέους ανθρώπους και επιχειρηματίες. Όταν ξεκινάς μια επιχείρηση και δεν ξέρεις τι θα αντιμετωπίσεις από μέρα σε μέρα, δεν μπορείς να κάνεις ούτε σχεδιασμό ούτε πρόβλεψη. Δυστυχώς, τα στοιχεία που δείχνουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον, είναι πλασματικά αφού αναφέρονται σε μικρές και θνησιγενείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως στην γρήγορη και μαζική εστίαση. Την ίδια ώρα, κλείνουν ιστορικές και παραδοσιακές επιχειρήσεις στην Ρόδο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία».
Οι εκλογές στο ΕΒΕΔ και ο επιμελητηριακός θεσμός
Ο κ. Παπασταματίου αναφέρθηκε επίσης στις εκλογές των επιμελητηρίων που θα διεξαχθούν σε όλη την χώρα ενώ μίλησε ειδικά για τον νευραλγικό ρόλο που έχει ο θεσμός σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες: «Ο επιμελητηριακός θεσμός είναι βασικός και λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη στην χάραξη της εκάστοτε οικονομικής πολιτικής. Είναι δεδομένο και στην Ελλάδα ότι τα επιμελητήρια αποτελούν τον ‘σύμβουλο’ της Πολιτείας όσον αφορά στα θέματα επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης. Είναι επίσης μεγάλη αλήθεια ότι εδώ και χρόνια, μέσω της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, λαμβάνονται υπόψη κάποιες παρεμβάσεις σε θέματα επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης. Ο νέος επιμελητηριακός νόμος βρήκε απέναντί του τα επιμελητήρια καθώς υπήρχαν και προβλήματα. Π.χ. υπήρχε μια πρόταση για δημιουργία περιφερειακών επιμελητηρίων –κάτι που δείχνει πόσο ‘ξένος’ με τον θεσμό είναι αυτός που συντάσσει το νομοσχέδιο. Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα κι έχουμε έρθει πολλές φορές σε σύγκρουση με τέτοιες προτάσεις. Ο θεσμός δεν λαμβάνεται υπόψη στον βαθμό που θα έπρεπε, καθώς αγγίζει όλες τις επαγγελματικές τάξεις. Π.χ. το ΕΒΕΔ που έχει και πολυνησιωτικό χαρακτήρα, διατηρεί τέσσερα τμήματα και προσπαθεί να αφουγκράζεται τα προβλήματα της περιοχής».
Οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 16 και 17 Δεκεμβρίου 2017 και κάποια επιμελητήρια θα τις κάνουν είτε νωρίτερα, είτε αργότερα. «Δυστυχώς το ενδιαφέρον για συμμετοχή είναι μικρό κι αυτό οφείλεται στα μεγάλα προβλήματα του επιχειρηματικού κόσμου. Ο κάθε επιχειρηματίας ‘παλεύει’ με τα προβλήματα της καθημερινότητας. Αυτή την φορά υπάρχει ένα ψηφοδέλτιο ενιαίο για όλα τα νησιά (για πρώτη φορά) κάτι που δείχνει ‘σύμπνοια’ στον επιχειρηματικό κόσμο. Νομίζω ότι όλοι θα εργαστούμε για το καλύτερο της αγοράς, της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης του τόπου μας. Οι εκλογές θα γίνουν στην έδρα του ΕΒΕΔ και στα νησιά», κατέληξε ο κ. Παπασταματίου.