Ειδήσεις

Λογαριασμός 44 εκατ. στους πολίτες λόγω ρευματοκλοπών!

Κατά 20%, σε ένα μόλις χρόνο, ανέβηκαν οι απώλειες ηλεκτρικής ενέργειας λόγω των παράνομων ηλεκτροδοτήσεων και των παρεμβάσεων στους μετρητές. Τι αποκαλύπτει μελέτη του ΔΕΔΔΗΕ, που υποβλήθηκε στη ΡΑΕ.

Σοβαρός είναι ο κίνδυνος το 2018 να επωμιστούν οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας το κόστος των ρευματοκλοπών, το οποίο υπολογίζεται στα περίπου 44 εκατ. ευρώ. Κι αυτό επειδή οι παράνομες πρακτικές εκτινάχθηκαν σε διάστημα μόλις ενός έτους κατά 20%.

Ειδικότερα, μέχρι αύριο Παρασκευή 24 Νοεμβρίου βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση η μελέτη του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) για τον υπολογισμό των συντελεστών προσαύξησης των απωλειών του δικτύου με έτος αναφοράς το 2016. Πρόκειται για συντελεστές που εγκρίνει η ΡΑΕ κάθε χρόνο -έως και πέρυσι ανά δύο έτη-, προκειμένου να καλύπτεται το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που διαφεύγει από το δίκτυο.

Όπως προκύπτει από το περιεχόμενο της μελέτης του ΔΕΔΔΗΕ, οι «μη τεχνικές απώλειες» ρεύματος από το διασυνδεδεμένο δίκτυο ανέρχονται στις 1.798.649 MWh (Μεγαβατώρες), μέγεθος που αντιστοιχεί στο 4,2% της συνολικής ποσότητας ενέργειας που εισέρχεται στην υψηλή, μέση και χαμηλή τάση.

Οι «μη τεχνικές απώλειες» είναι οι ρευματοκλοπές, οι μετρητές κατανάλωσης με σφάλματα κ.λπ. Υπάρχει και μία ακόμη κατηγορία, οι «τεχνικές απώλειες», οι οποίες εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στους μετασχηματιστές και την αντίδραση των υλικών του χαλκού και του σωλήνα όταν περνάει το ρεύμα.

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, το συνολικό ποσοστό των δύο κατηγοριών απωλειών ανήλθε το 2016 στο 9,7% της εισερχόμενης ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο.

Ο έντονος προβληματισμός, όμως, έχει να κάνει με την έκρηξη των ρευματοκλοπών. Η αντίστοιχη προηγούμενη μελέτη του ΔΕΔΔΗΕ, με έτη αναφοράς τη διετία 2014-2015, έδειξε το ποσοστό τους στο 3,5% της συνολικής ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας. Για την ακρίβεια, το προαναφερόμενο διάστημα χάθηκαν 1.504.111 MWh ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της παράνομης ηλεκτροδότησης.

Άρα μέσα σε ένα χρόνο σημειώθηκε αύξηση των «μη τεχνικών απωλειών» κατά 294.538 MWh, ήτοι 20%.
Αν πάμε πιο πίσω ακόμη, τη διετία 2012-2013, το ποσοστό των ρευματοκλοπών ήταν μόλις 1,1% της συνολικής εγχυόμενης στο δίκτυο ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας.

Ανησυχία για ανατιμήσεις λογαριασμών
Με βάση αυτές τις μελέτες του ΔΕΔΔΗΕ και τα αποτελέσματα διαβούλευσης, η ΡΑΕ εγκρίνει κάθε δύο χρόνια -από φέτος θα το κάνει κάθε έτος- τους συντελεστές προσαύξησης των απωλειών. Αυτοί, σύμφωνα με την πρόταση του Διαχειριστή, θα πρέπει να αυξηθούν κατά 1,7%. Η απόφαση αναμένεται να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου του 2018.

Πιο συγκεκριμένα, η εισήγηση προβλέπει για τη συγκεκριμένη κατηγορία ο συντελεστής να διαμορφωθεί στο 1,1333 με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2018, όταν το 2017 ήταν 1,1136. Με τον συγκεκριμένο συντελεστή, ο οποίος το 2015 ήταν στο 1,0481, υπολογίζεται το κόστος που θα πρέπει να επιβαρυνθούν οι προμηθευτές ρεύματος (ΔΕΗ ΔΕΗ +0,94% και εναλλακτικοί) για τις απώλειες.

Με πρόχειρους υπολογισμούς που κάνουν παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το πρόσθετο κόστος είναι της τάξης των 44 εκατ. ευρώ. Οι προμηθευτές ενέργειας και ιδίως οι ανεξάρτητοι καλούνται να επωμιστούν άλλη μία στρεβλή κατάσταση στην αγορά, που αυτή τη φορά εντοπίζεται στην αδυναμία του ΔΕΔΔΗΕ να αντιμετωπίσει δραστικά το φαινόμενο των ρευματοκλοπών.

«Η αύξηση σε ένα χρόνο κατά 20% του μεγέθους των απωλειών ρεύματος φανερώνει τις αδυναμίες του Διαχειριστή να πατάξει τις παράνομες ηλεκτροδοτήσεις», σχολιάζουν χαρακτηριστικά στελέχη εταιριών.

Σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τις εταιρίες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω κι άλλων χρεώσεων που επωμίζονται καθώς και της δεσπόζουσας θέσης της ΔEH, ο ανταγωνισμός συναντά κι άλλα εμπόδια. Ο προβληματισμός είναι έντονος για το αν θα καταφέρουν να επωμιστούν αυτό το κόστος ή αν θα το μετακυλίσουν στον καταναλωτή.

Φυσικά, την εξέλιξη αυτή θα καθορίσει η ΔEΗ, η οποία κι έχει την κυρίαρχη αγορά στην προμήθεια ρεύματος. Στη δημόσια εταιρία καταλογίζονται κι ευθύνες ως προς την ανεξέλεγκτη διάσταση των ρευματοκλοπών, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των παρανομιών εντοπίζονται σε πελάτες της.

Πάντως, ακόμη κι αν δεν περάσουν οι αυξήσεις στους καταναλωτές, οι ιδιωτικές εταιρίες έρχονται αντιμέτωπες με ένα ακόμα εμπόδιομ για να μειώσουν κι άλλο τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Χρήστος Κολώνας-euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου