Την επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ κατά 30% στα νησιά, όπως προβλέπονταν στο άρθρο 21 του Κώδικα Φορολογίας Προστιθέμενης Αξίας, ζήτησαν με παρέμβασή τους σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής ο Εισηγητής κ. Γεώργιος Αρβανιτίδης και ο Γραμματέας της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Βασίλειος Κεγκέρογλου.
Το ειδικό αυτό καθεστώς δεν αποτελεί κάποιο ιδιαίτερο προνόμιο, αφού συνιστά λόγο μείζονος εθνικής σημασίας και παράγοντα εθνικής κυριαρχίας, διότι αποτελεί κρίσιμο εργαλείο τόσο για την οικονομική ανάπτυξη των νησιών, όσο και για την παραμονή των κατοίκων των νησιών ως αντιστάθμισμα για τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα που απορρέουν από τη νησιωτικότητα, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα.
Πρόκειται για μια κατάκτηση υπέρ των κατοίκων των δυσπρόσιτων νησιών της χώρας, η οποία φέρει την υπογραφή του Ανδρέα Παπανδρέου και η οποία έμεινε αλώβητη έως το 2015 παρά την δημοσιονομική κρίση που έπληξε τη χώρα.
Η κατάργηση του ειδικού αυτού καθεστώτος από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ οδηγεί σε μια σειρά από πολύ σοβαρά προβλήματα, τα οποία αποτυπώνονται με πολύ καθαρό τρόπο σε σχετική μελέτη του Επιμελητηρίου Λέσβου:
- Στη σημαντική αύξηση του κόστους ζωής των κατοίκων των νησιών.
- Στη μείωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων που παράγονται στα νησιά.
- Στη μείωση της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών επιχειρήσεων.
- Στην αύξηση της ύφεσης και τη συρρίκνωση των τοπικών οικονομιών.
- Στο κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων και μεγαλύτερων επιχειρήσεων, στην αύξηση της ανεργίας και την ερήμωση των νησιών.
Αυτή είναι η μεγάλη «προσφορά» της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ στη νησιωτική Ελλάδα, αυτό είναι το αποτέλεσμα της περήφανης διαπραγμάτευσης που κάνετε εδώ και 3 ολόκληρα χρόνια.