Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών πετά το μπαλάκι στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά την επιβολή ελέγχων στα αεροδρόμια. Τόσκας κατά Βερολίνου: Οι έλεγχοι γίνονται στο σύνολο των επιβατών και δεν είναι καθόλου διακριτικοί. Αγανακτισμένοι και ταπεινωμένοι δηλώνουν οι Έλληνες ταξιδιώτες
«Όσο περισσότερα κάνει η Ελλάδα, τόσο λιγότερο θα πρέπει να γίνεται έλεγχος στη Γερμανία». Με αυτή την απλή φόρμουλα περιέγραψε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών τη λύση του προβλήματος που έχει προκύψει με τους ελέγχους των πτήσεων από την Ελλάδα στα γερμανικά αεροδρόμια.
Με άλλα λόγια, αν οι ελληνικές αρχές διεξάγουν σωστά τους ελέγχους στα ελληνικά αεροδρόμια και απαγορεύουν σε άτομα που δεν διαθέτουν νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα την επιβίβαση σε πτήσεις για τη Γερμανία, τότε θα καταργηθούν και οι έλεγχοι στις πτήσεις από την Ελλάδα.
Ταλαιπωρία επιβατών
Στο καθιερωμένο κυβερνητικό μπρίφινγκ της Τετάρτης στο Βερολίνο, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Άνεγκρετ Κορφ παραδέχθηκε ότι μετά την επιβολή των ελέγχων, οι επιβάτες σε πτήσεις από την Ελλάδα ταλαιπωρούνται αρκετά. Όπως τόνισε όμως ο έλεγχος περιορίζεται στα «απολύτως αναγκαία», δηλαδή οι συνοριακοί συγκρίνουν συνήθως μόνο τη φωτογραφία στην ταυτότητα με το πρόσωπο του κατόχου.
Επίσης οι καθυστερήσεις και η δημιουργία ουρών αφορά μόνο μεμονωμένες περιπτώσεις. Πάντως, διαβεβαίωσε ότι οι αρχές και το υπουργείο καταβάλλουν «στο μέγιστο δυνατό βαθμό» προσπάθειες, ώστε να αποφεύγονται προβλήματα.
Ερωτηθείσα για τις κατηγορίες επιβατών πως οδηγήθηκαν σε χώρους των αεροδρομίων που προβλέπονται για όσους έρχονται από προορισμούς εκτός Σένγκεν, η Α. Κορφ δήλωσε ότι αυτό δεν συνέβη στα μεγάλα αεροδρόμια, όπως για παράδειγμα στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, αλλά σε μικρότερα, τα οποία δεν διαθέτουν πάντα τους αναγκαίους χώρους. Στόχος του υπουργείου της είναι πάντως ο έλεγχος να πραγματοποιείται σε κάθε περίπτωση στους χώρους που εξυπηρετούνται οι αφίξεις από κράτη του Σένγκεν.
Σε 3.200 άτομα απαγορεύτηκε η πτήση
Αναφερόμενη στην ελληνογερμανική συνεργασία στο ζήτημα των ελέγχων στα αεροδρόμια, η κ. Κόρφ τόνισε πως είναι «καλή». Εδώ και χρόνια, Γερμανοί συνοριακοί αστυνομικοί υπηρετούν στα ελληνικά αεροδρόμια. Η αποστολή τους είναι σε συνεργασία με Ελληνες συναδέλφους τους να παρεμποδίζουν άτομα που δεν διαθέτουν νόμιμα έγγραφα εισόδου να επιβιβασθούν σε αεροπλάνα για τη Γερμανία. Κατά αυτό τον τρόπο κατάφεραν σύμφωνα με την Άνεγκρετ Κορφ να «αποκλείσουν από την πτήση» 3.200 άτομα κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2017.
Η Α. Κορφ επιβεβαίωσε την είδηση πως στο πλαίσιο δειγματοληπτικών ελέγχων που έγιναν σε γερμανικά αεροδρόμια σε πτήσεις από την Ελλάδα μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2017 διαπιστώθηκαν 1.000 παράτυπες είσοδοι. Σύμφωνα με πληροφορίες της DW, το πρώτο τρίμηνο ο αριθμός αυτών των ατόμων ανήλθε στα σχεδόν 427 άτομα, από τα οποία οι 234 ήταν Σύροι.
Η ελληνική πλευρά γνώριζε για τους ελέγχους
Στις 11 Οκτωβρίου ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ είχε ενημερώσει τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα για την απόφασή του να θέσει τον ελέγχο των συνόρων σε εθνική δικαιοδοσία για 6 μήνες από τις 12 Νοεμβρίου.
Στις 13 Οκτωβρίου, ο κ. Ντε Μεζιέρ ενημέρωσε και τους άλλους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ σε σύσκεψή τους στο Λουξεμβούργου. Όπως τόνισε η κ. Κορφ, «έκτοτε βρισκόμαστε σε μια συχνή επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές» όπως επίσης και με την Κομισιόν. Παράλληλα, σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση που έλαβε η Deutsche Welle από το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, προκύπτει ότι η ελληνική πλευρά είχε εικόνα των ελέγχων.
«Την περασμένη εβδομάδα έγινε συνάντηση στα αεροδρόμια του Μονάχου και της Φραγκφούρτης ανάμεσα σε εκπροσώπους του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών και της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας με ελληνική αντιπροσωπεία. Στην ελληνική πλευρά δόθηκε η δυνατότητα να αποκτήσει εικόνα των ελέγχων επιτόπου. Συμφωνήθηκε οι συζητήσεις που γίνονται μέχρι τώρα σε τακτική βάση να συνεχιστούν με τη συμμετοχή του συνδέσμου της γερμανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας στην Ελλάδα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Στην ερώτηση της DW γιατί η γερμανική πλευρά δεν επιδίωξε πριν ανακοινώσει μονομερώς τον έλεγχο των πτήσεων από την Ελλάδα να έρθει σε συνεννόηση με το αρμόδιο ελληνικό υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ώστε να βρεθεί μια άλλη λύση, δηλαδή ο έλεγχος στα ελληνικά αεροδρόμια να διεξάγεται πιο αποτελεσματικά, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών Α. Κορφ δεν έδωσε άμεση απάντηση. Τόνισε όμως πως η ελληνογερμανική συνεργασία στα θέματα που σχετίζονται με το προσφυγικό και την ασφάλεια ήταν στενή και πριν πάρει η Γερμανία τη σχετική απόφαση.
Τόσκας κατά Βερολίνου για την «καραντίνα» σε ταξιδιώτες από Ελλάδα
Ενόχληση και δυσφορία εκφράζουν κύκλοι του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για τους ελέγχους Ελλήνων πολιτών στα αεροδρόμια της Γερμανίας και κυρίως με τον τρόπο που γίνονται αυτοί.
Όπως αναφέρουν αξιωματούχοι του Υπουργείου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, παρά τις επανειλημμένες επικοινωνίες του αναπληρωτή υπουργού Νίκου Τόσκα με τον Γερμανό υπηρεσιακό Υπουργό Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ και τις διαβεβαιώσεις του τελευταίου για διακριτική και προσωρινή εφαρμογή του μέτρου των ελέγχων από τις γερμανικές αρχές, οι οποίες δεν θα γίνονται σε Ευρωπαίους πολίτες, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.
Σε ό,τι αφορά το ιστορικό αυτής της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί και τις ενέργειες που έχουν γίνει από το ελληνικό Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, οι παραπάνω κύκλοι αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα εξής:
Στις 13 Οκτωβρίου, στη σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών, η Γερμανία ενημέρωσε την επιτροπή της ΕΕ για την εφαρμογή μέτρων ελέγχου συνόρων για άλλο ένα εξάμηνο (ενώ μέχρι τώρα ήταν για διάρκεια τριών εξαμήνων δηλ. ενάμισι έτος).
Επισημαίνεται ότι συνολικά 6 χώρες πραγματοποιούν συνοριακούς ελέγχους στα μεταξύ τους σύνορα: πρόκειται για Γερμανία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Νορβηγία, ενώ ελέγχους διεξάγει και η Γαλλία (μετά την τρομοκρατική ενέργεια στο Μπατακλάν).
Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους της Γερμανίας για την Ελλάδα, πρόκειται για τις πτήσεις από Ελλάδα.
Σε διμερή επικοινωνία του Γερμανού ΥΠΕΣ κ. Ντε Μεζιέρ με τον Ν. Τόσκα, ο Γερμανός υπουργός είχε υποσχεθεί εμφατικά ότι οι έλεγχοι θα είναι:
-Επιλεκτικοί και όχι για Ευρωπαίους πολίτες
-Οι έλεγχοι θα διεξάγονται εντός της περιοχής ελέγχου Σένγκεν στα αεροδρόμια
-Θα γίνονται διακριτικά.
Όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε κατ’ επανάληψη ερωτήσεις του Ν. Τόσκα, ο κ. Ντε Μεζιέρ επαναλάμβανε αυτές τις διαβεβαιώσεις.
Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις, οι έλεγχοι γίνονται στο σύνολο των επιβατών, δεν είναι καθόλου διακριτικοί και σε τουλάχιστον μία περίπτωση έγιναν σε χώρο αεροδρομίου εκτός χώρου Σένγκεν.
Διαβήματα από το υπουργείο Εξωτερικών
Να σημειωθεί ότι το υπουργείου Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε διαβήματα ενώ και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Γιώργος Κατρούγκαλος έθεσε το θέμα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Οργή επιβατών
Αγανακτισμένοι και ταπεινωμένοι δηλώνουν οι Έλληνες που ταξίδεψαν από και προς τη Γερμανία μετά τους εξονυχιστικούς ελέγχους στα γερμανικά αεροδρόμια.
Οι Γερμανοί χαρακτηρίζουν αναγκαία την Οδύσσεια των Ελλήνων επιβατών, ως ασπίδα στις παράνομες αφίξεις από τη χώρα μας.
«Αισθανθήκαμε ότι ταξιδέψαμε από τριτοκοσμική χώρα» δηλώνουν ξεσπώντας στην κάμερα του ΑΝΤ1 ενώ κάνουν λόγο για ουρές και αναμονή έως και 1,5 ώρα κατά τη διάρκεια των ελέγχων.
Δείτε το ρεπορτάζ από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου
«Ένιωσα ντροπή»
Ο πρόεδρος των Αξιωματικών του ΠΣ περιγράφει την αντιμετώπιση των ταξιδιωτών από την Ελλάδα. «Ένιωσα ντροπή» δηλώνει, αναφερόμενος με νόημα και στις ελληνικές Αρχές Ασφάλειας.
ΠΗΓΗ: DW, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΝΤ1