Αναχώρησαν χθες από τη Ρόδο 49 πρόσφυγες οι οποίοι εκρατούντο στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου. Μαζί τους αναχώρησαν άλλοι 55, που εκρατούντο στα κρατητήρια της ΕΛ.ΑΣ.
Οι αλλοδαποί προωθήθηκαν στον Πειραιά και πλέον έχουν αποσυμφορηθεί οι χώροι του Λιμεναρχείου και τα αστυνομικά κρατητήρια. Υπενθυμίζεται ότι οι μετανάστες που φιλοξενούντο στο Λιμεναρχείο, εντοπίστηκαν σε θαλάσσια περιοχή κοντά στο Πρασονήσι την 1η Νοεμβρίου και παρέμεναν μέχρι και χθες σε χώρους που δεν ανταποκρίνονταν στις στοιχειώδεις ανάγκες διαμονής. Εξεγέρθηκαν κατά της πολυήμερης κράτησής τους, ζητώντας να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα, όπως συνέβη χθες.
Στο μεταξύ, οι ροές μεταναστών στα νησιά της περιοχής μας (Καστελόριζο, Σύμη, Λέρο κλπ) συνεχίζονται σε καθημερινή σχεδόν βάση. Στη Λέρο φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή συνολικά 2700 άτομα με το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης να έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό τις δυνατότητές του.
Οι μετανάστες, έχουν βρει «καταφύγιο» σε σκηνές που έχουν τοποθετηθεί έξω από το ΚΥΤ της Λέρου, σε σπίτια και ξενοδοχεία, ενώ σε κτήριο στο Λακκί φιλοξενούνται 150 άτομα που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Ήδη το νησί της Λέρου έχει ξεπεράσει τις δυνατότητές του καθώς οι ροές έχουν αυξηθεί σε σημείο που είναι αδύνατο να ανταποκριθούν οι υπάρχουσες δομές.
Ο δήμαρχος της Λέρου, Μ. Κόλιας τονίζει ότι τα κέντρα κλειστού τύπου δεν θα προσφέρουν λύση στο πρόβλημα. «Αυτό που ζητάμε είναι να προωθούνται άμεσα από τα ΚΥΤ στην ηπειρωτική χώρα οι μετανάστες.
Δεν μπορούμε να φιλοξενούμε στο νησί 3000 μετανάστες! Δεν θα έλεγα ότι τα κέντρα κλειστού τύπου θα είναι η λύση στο πρόβλημά μας.
Μαθαίνουμε όμως ότι αυτή η λύση προωθείται με όποιους κινδύνους και αν εγκυμονεί. Ενημερωθήκαμε από το υπουργείο για μία δομή μεγαλύτερης χωρητικότητας κλειστού τύπου, πράγμα που μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Φοβούμαστε ότι μία τέτοια δομή θα δυσφημίσει το νησί μας, με όποιες συνέπειες και αν έχει αυτό. Ζητούμε διευκρινίσεις για τα μέτρα που προωθούνται», δήλωσε ο κ. Κόλιας.