Τοπικές Ειδήσεις

Καλαμώνας και Βάρη περιέρχονται οριστικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Με σημείο αιχμής την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και τη σημασία της για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αλλά και την έμπρακτη βούληση του υπουργείου να δώσει λύσεις σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έδωσαν χτες συνέντευξη Τύπου, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Στύλιος, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης.
Οι δηλώσεις έγιναν πριν την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και τη σημασία της για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Με την ευκαιρία ανακοινώθηκε και η αξιοποίηση των ακινήτων Βάρης και Καλαμώνα σε συνεργασία υπουργείου – Τοπικής Αυτοδιοίκησης με ορίζοντα το αμέσως προσεχές διάστημα, όπως ειπώθηκε αρμοδίως.
Αναλυτικότερα:

Ο Γ. ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΣ
Ξεκινώντας ο περιφερειάρχης, δήλωσε τα εξής:
«Έχουμε την χαρά να είναι μαζί μας ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Στύλιος. Το πρόγραμμά μας, ξεκίνησε από νωρίς το πρωί όπου αμέσως μετά την άφιξη τόσο του ιδίου όσο και των συνεργατών του, επισκεφθήκαμε δύο μεγάλα κομμάτια γης τα οποία είτε ανήκουν, είτε εποπτεύονται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Είναι η έκταση στον Καλαμώνα, και η έκταση στην Βάρη της Ρόδου. Η αξιοποίηση αυτών των δύο εκτάσεων, αποτελεί μια συζήτηση άνω της 25ετίας από την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Ρόδου. Έχουμε καταθέσει μαζί με τον Δήμο Ρόδου, ένα κοινό αίτημα: τονίζω το “κοινό”, επειδή είναι σαφές σ εμάς το σχέδιο για το πώς θέλει ο καθένας να το αξιοποιήσει –και αυτό παρουσιάσαμε στον κ. Υφυπουργό και για τις δύο εκτάσεις.
Έχουμε μπροστά μας, δύο μεγάλες προκλήσεις από χρηματοδοτικής άποψης. Είναι το ΕΣΠΑ 2021-2027 όπου είναι διακριτός ένας μεγάλος χώρος για τον Πρωτογενή Τομέα και το Ταμείο Ανάκαμψης. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχουμε ανοίξει διάλογο και διαμορφώνουμε την ατζέντα για το περιεχόμενο σε ό,τι αφορά το Νότιο Αιγαίο τόσο για το ΕΣΠΑ και τα τομεακά όσο και για το Ταμείο Ανάκαμψης –και έχουμε πολλά πράγματα να συζητήσουμε όπως π.χ. τα φράγματα και η αρμοδιότητα, καθώς έχει μεταβιβαστεί στην ΠΝΑι ένας μεγάλος αριθμός φραγμάτων, αλλά χωρίς χρηματοδότηση. Θέλουμε να υπηρετήσουμε τις ανάγκες του Πρωτογενούς Τομέα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στηρίζοντας παράλληλα χρηματοδοτικά τις πρωτοβουλίες τόσο του Α’ όσο και του Β’ Βαθμού Τ.Α.»

Ο ΑΝΤ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ
Ο δήμαρχος Ρόδου υπογράμμισε τα εξής:
«16 μέρες μετά την επίσκεψη στη Ρόδο του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη όπου ανακοίνωσε ότι ένα ή δύο έργα, βρίσκουν το δρόμο τους και άλλα χρονίζοντα θέματα βρίσκουν λύση. Κουραστήκαμε όλοι και κυρίως ο Ροδιακός λαός, να ακούει υποσχέσεις, ασκήσεις επί χάρτου για να μην πω ακόμη και… ‘επαναστατικές’ πολιτικές: μαύρες σημαίες, διαφωνίες, συμφωνίες κ.λπ. χωρίς περιεχόμενο.
Ο υφυπουργός, ήρθε ση Ρόδο για να δώσει ακόμη δύο λύσεις. Το χρονίζον θέμα του Καλαμώνα, το οποίο με τις πρώτες φωτιές του περασμένου Αυγούστου απέδειξε ότι έχει ανάγκη η περιοχή εκεί, να αξιοποιηθεί και με πρωθυπουργική εντολή, όλα αυτά τα ακίνητα θα πρέπει να παραχωρηθούν σε αυτόν που θα τα αξιοποιήσει. Δεν είναι θέμα ποιος έχει το χαρτοφυλάκιο κ.λπ. αλλά να πάρεις κάτι και να το αποδώσεις στην κοινωνία που το έχει ανάγκη. Και η Ρόδος είχε πάρα πολύ μεγάλη ιστορία στον Πρωτογενή Τομέα. Τόσο η Βάρη, όσο και ο Καλαμώνας σε συνεργασία με την ΠΝΑι θα αξιοποιηθούν για το καλό του Ροδίτη, ώστε να προχωρήσουμε άμεσα σε έργα και να μην μένουμε σε λόγια και υποσχέσεις. Η Ρόδος έχει πάρα πολλά να προσφέρει στον Πρωτογενή τομέα και όχι μόνον».

Ο Γ. ΣΤΥΛΙΟΣ
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, τόνισε τα εξής:
«Πραγματοποιούμε σήμερα, την 11η Διαβούλευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027 η οποία αποτελεί θεμέλιο λίθο για την ανάπτυξη της χώρας καθώς είναι η Κοινή Στρατηγική που έχει αναπτυχθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στο επόμενο διάστημα (μέχρι το τέλος του έτους) θα έχουμε καταλήξει στο Εθνικό Σκέλος της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Δηλαδή, στις προτεραιότητες που θα θέσει η χώρα μας, για να δοθούν οι επιδοτήσεις, οι ενισχύσεις και το αναπτυξιακό κομμάτι της ΚΑΠ. Η ΚΑΠ πέρα από την στρατηγική έχει από κάτω κι ένα μεγάλο… πορτοφόλι. Η χώρα μας, διαθέτει για την επόμενη περίοδο 2023-2027 –κι αν πάρει παράταση έως το 2029- το ποσό των 19,3δις ευρώ. Κι εδώ αξίζει να σημειωθεί το εξής: σε όλη την Ε.Ε. ΚΑΠ μειώθηκε κατά 10%. Η μοναδική χώρα όπου δεν μειώθηκε ο προϋπολογισμός ΚΑΠ είναι η Ελλάδα και αυτό αποτελεί μια προσωπική επιτυχία, του πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη.
Η ΚΑΠ βάζει τον οδικό χάρτη, στον οποίο θα κινηθούμε στα επόμενα χρόνια. Για την χώρα μας, σημαίνει παραγωγή προϊόντων τα οποία θα έχουν φιλο-περιβαλλοντικό αποτύπωμα, να συναντήσουμε την πράσινη συμφωνία 2020-20230, σημαίνει ενίσχυση της ψηφιακής γεωργίας, της βιολογικής γεωργίας, της εκπαίδευσης και της συμβουλευτικής. Με αυτές τις κατευθύνσεις θα συζητήσουμε και θα διαβουλευτούμε με όλα τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, για να ακούσουμε τη δική τους γνώμη, να τους δώσουμε τις απαραίτητες κατευθύνσεις.
Επίσης, επειδή προηγήθηκε αλληλογραφία και επικοινωνία τόσο από την ΠΝΑι όσο και από τον Δήμο Ρόδου και τους τοπικούς βουλευτές, για τις εκτάσεις γης, επισκεφθήκαμε και είδαμε τι συμβαίνει. Η δική μας φιλοσοφία ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι οι εκτάσεις που διαθέτουμε, να παραχωρηθούν στις τοπικές κοινωνίες και να αξιοποιηθούν.
Να έχουν επενδυτικό χαρακτήρα, να υπάρχει επιχειρηματικό σχέδιο (businessplan) βάσει του οποίου θα μπορέσει να δώσει χρήματα στην τοπική οικονομία και στην χώρα, γενικότερα. Συνεπώς, το αίτημα για την παραχώρηση (που είναι και δική μου προσωπική αρμοδιότητα στο υπουργείο) το μελετούμε για να βρούμε όλα τα διαδικαστικά θέματα προκειμένου να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα που είναι να διατεθούν οι εκτάσεις στην Τ.Α. Α’ και Β’ βαθμού για να τις αξιοποιήσουν. Είναι θετικό, το ό,τι τόσο η ΠΝΑι όσο και ο Δήμος, έχουν κοινό σχέδιο γι αυτό».
-Παρεμβαίνοντας ο περιφερειάρχης, ξεκαθάρισε τα εξής:
«Πάνω από 20 χρόνια τώρα, τουλάχιστον ακόμη 7-8 υπουργοί έχουν εξαγγείλει το ίδιο έργο. Τότε που όλα ήταν… εύκολα, τότε που δεν υπήρχαν κηδεμονίες, που δεν υπήρχαν σκληρές νομοθεσίες περί τη διαχείριση, δεν υπήρχαν αυτά τα σκληρά δημοσιονομικά όρια και μέτρα κ.λπ. Προσωπικά, είμαι χαρούμενος επειδή η πολιτική αποκτά αξία όταν έχει περιεχόμενο το οποίο είναι πραγματικό.
Και ποτέ, δεν έχουμε κάνει κάτι το οποίο να θυμίζει στο ελάχιστο αυτή την πολιτική των δεκαετιών που μας έσυρε στο τέλμα.
Όπως και με το Εθνικό Θέατρο, πριν από λίγο διάστημα, όταν κανένας δεν το πίστευε και εισπράτταμε ειρωνίες και τον αρνητισμό μιας απίστευτης μιζέριας, ενός πολιτικού προσωπικού που δεν έχει να παρουσιάσει τίποτα –ούτε στο βιογραφικό του, ούτε σαν πρόταση για το μέλλον.
Συνεπώς, ό,τι βγαίνει αυτό το διάστημα είναι καλά προετοιμασμένο, μελετημένο κι έρχεται σαν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, με προσήλωση στην αλήθεια, στον ρεαλισμό και στην σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Επιπλέον, είμαι πολύ περήφανος να δηλώσω ότι κλείνουμε μία – μια πληγές δεκαετιών –τότε που τα χρήματα ήταν… άπειρα, οι διαδικασίες ήταν ελάχιστες και η πολιτική βούληση ήταν το μοναδικό θέμα: πολιτική βούληση, πολιτικό εκτόπισμα, ‘μαγκιά’. Όπως θέλετε πείτε το… Σήμερα με τάξη, με νοικοκυριό, με επαγγελματισμό, με σοβαρότητα, με καλή συνεργασία και σεβασμό, τα πράγματα τακτοποιούνται κι ένα προς ένα, τα θέματα, μπαίνουν στον δρόμο τους και παίρνουν σειρά επίλυσης.
Οι εκτάσεις αυτές, πάνω στις οποίες εδώ και 20 χρόνια, διάφοροι πολιτικοί χώροι και πρόσωπα έχουν κτίσει… καριέρα, αυτά τελειώσανε. Η δική μας καριέρα θα είναι πάνω σε έργα που θα είναι ωφέλιμα στην κοινωνία και τίποτε άλλο. Ρεαλιστικά και πραγματικά».
-Απαντώντας ο Υφυπουργός επικαλέστηκε την εμπειρία του από την προηγούμενη θητεία του στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τόσο για τα ζητήματα ψηφιακής πολιτικής όσο και για το Εθνικό Κτηματολόγιο: «Ξέρετε ότι ήμουν αρμόδιος για την ψηφιοποίηση του Εθνικού Κτηματολογίου, όπου κάναμε μια μεγάλη τομή με τον κ. Πιερρακάκη αλλάζοντας τον νόμο.
Προχωράει η διαδικασία σε όλη την χώρα λόγω της τεχνογνωσίας κι εμπειρίας. Γι αυτό μπορούμε να προχωρήσουμε, να διαχειριστούμε τα ζητήματα που έχουν σχέση με την ακίνητη περιουσία και να βρούμε λύσεις. Να σημειώσω ότι είναι ήδη σε λειτουργία η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για την προσαρμογή του Κτηματολογίου της Δωδεκανήσου με το Εθνικό Κτηματολόγιο και να ψηφιοποιηθεί».
Παρεμβαίνοντας ο δήμαρχος Ρόδου ξεκαθάρισε πως εάν το Κτηματολόγιο ήταν ψηφιακό, δεν θα υπήρχαν αυτά τα προβλήματα που έχουμε τώρα.

ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΟΥΣ
ΝΗΣΙΩΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Απαντώντας σε ερώτηση εάν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα δώσει χρηματοδοτικά κίνητρα στους αγρότες και ειδικά στους νέους αγρότες που δραστηριοποιούνται στις νησιωτικές περιοχές, ο κ. Στύλιος ξεκαθάρισε τα εξής:
«Στα προγράμματά μας, βάζουμε ως κριτήριο τη νησιωτικότητα και την ορεινότητα και δίνουμε επιπλέον χρηματοδότηση, καθώς θέλουμε να αναζωογονήσουμε την ελληνική περιφέρεια και την ύπαιθρο, γενικότερα. Γνωρίζουμε ότι ο παραγωγικός τομέας είναι αυτός που κρατά ζωντανή την ελληνική περιφέρεια και της δίνει υπόσταση και θέλουμε να στηρίξουμε τον Πρωτογενή Τομέα με ενισχυμένη χρηματοδότηση.
Αυτό το πραγματοποιούμε και στις επόμενες προσκλήσεις για τους αγρότες, που είναι ‘στον αέρα’. Ήδη έχει ανοίξει μια πρόσκληση για νέους αγρότες και νέους γεωργούς 420εκ. ευρώ για όλη την χώρα. Το 70% των χρημάτων θα δοθούν προκαταβολικά στους δικαιούχους και ο καθένας θα μπορεί να πάρει από 35.000 έως 40.000 ευρώ. Είναι ένα καλό πρόγραμμα με προοπτικές.
»Να σημειώσω ακόμη, ότι μετά από 35 χρόνια, το 2020 ήταν η πρώτη χρονιά που είχαμε πλεόνασμα στον αγρο-διατροφικό τομέα κατά 513εκ. ευρώ (!) Μετά από πολλές δεκαετίες, ο τομέας αυτός, έδωσε θετικό πρόσημο. Αυτό είναι ένα καλό μήνυμα για να συνεχίσουμε να επενδύουμε στον αγρο-διατροφικό τομέα ώστε να συνδεθεί με τον Τουρισμό, με την κατανάλωση, με τα βιολογικά τρόφιμα κ.λπ.»
Κλείνοντας, ο κ. Χατζημάρκος ευχαρίστησε τον κ. Στύλιο για την αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος για τους νέους αγρότες ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες προσκλήσεις για εγγειοβελτιωτικά – αρδευτικά, για βιολογική γεωργία, σχέδια βελτίωσης, για γεωργικούς συμβούλους κ.ο.κ. ξεκαθαρίζοντας πως η κάθε αξιολόγηση για τους τελικούς δικαιούχους θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσα σε 6-7 μήνες (στο μισό τουλάχιστον χρόνο που ίσχυε μέχρι πρότινος).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου