Ειδήσεις

Νίκος Σύψας: Ο Αρμαγεδδών δημόσιας Υγείας που έρχεται είναι η αντοχή στα μικρόβια

«Υπάρχει κακή κουλτούρα παγκοσμίως που οδήγησε στην αντοχή των αντιβιοτικών» τονίζει ο Νίκος Σύψας.

Η COVID-19 θα τελειώσει ως πανδημία αργά ή γρήγορα, αλλά οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις από την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών είναι μπροστά μας ως η πρώτη αιτία θανάτου το 2050.

Από 18 ως 24 Νοεμβρίου ο ΠΟΥ έχει αφιερώσει τις ημέρες στην ευαισθητοποίηση για την ορθολογική χρήσης των αντιβιοτικών και την ανθεκτικότητα των μικροβίων και των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Όπως σημειώνει ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας από το «Λαϊκό» Νοσοκομείο που είναι και γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, «τα μικρόβια είναι στο πλανήτη εκατομμύρια χρόνια πριν εμφανιστεί ο άνθρωπος και είναι ανθεκτικά. Το φαινόμενο της αντοχής τους είναι συχνό αλλά το επιταχύνουμε εμείς με κατάχρηση αντιβιοτικών τόσο από τους πολίτες -που ευτυχώς αλλάζει με την υποχρεωτική συνταγογράφηση- αλλά και από εμάς τους γιατρούς που κάνουμε κακή χρήση. Υπάρχει κακή κουλτούρα παγκοσμίως που οδήγησε στην αντοχή των αντιβιοτικών».

Κάθε χρόνο 700.000 άνθρωποι στον κόσμο χάνονται από πολυανθεκτικά μικρόβια. «Το πρόβλημα παίρνει μεγάλες διαστάσεις γι’ αυτό η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας ζήτησε από ειδική επιτροπή να κάνει πρόβλεψη και αυτή έβγαλε το συμπέρασμα ότι το 2050 οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις θα είναι η πρώτη αιτία θανάτου στο κόσμο. Έρχεται λοιπόν ένας Αρμαγεδδών δημόσια Υγείας. Και στην Ελλάδα είμαστε πρωταθλητές. Θάνατοι, περισσότερες ημέρες στα νοσοκομεία και αναπηρίες θα είναι το αποτέλεσμα…» έκρουσε τον κώδωνα ο καθηγητής.

Μετά ήρθε και η COVID

Στο «Λαϊκό» Νοσοκομείο γινόταν επί σειρά ετών προσπάθεια εξορθολογισμού στα αντιβιοτικά. «Αλλά ξαφνικά βρεθήκαμε να ασχολούμαστε μόνο με τον κορωνοϊό. Πάψαμε να λειτουργούμε ως Επιτροπή Λοιμώξεων, στην οποία είμαι επικεφαλής, και γίναμε Επιτροπή CΟVID. Και έτσι παρουσιάσαμε αύξηση στη χρήση των αντιβιοτικών και στο νοσοκομείο μας», κατέληξε ο καθηγητής.

Πανελλαδικά, μετά το Μάρτιο του 2020 υπήρξε εκτόξευση με καλλιέργειες θετικές σε μικρόβια και ειδικά στη κλεψιέλα, την ψευδομονάδα κ.ά. Για εμάς στα νοσοκομεία αυτά είναι εφιάλτες με μεγάλη θνητότητα. Και μάλιστα τείνουν να διασπείρονται. Μεταφέρεται από το προσωπικό και τους συγγενείς που επισκέπτονται.

Τα αντιβιοτικά είναι το μείζον πρόβλημα δημόσιας Υγείας. Ήρθε ο καιρός να μην χτυπάμε καμπανάκια αλλά να λάβουμε δράση ώστε όλοι ότι πεθαίνει κόσμος και ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι το κύριο αίτιο θανάτου στο κόσμο» κατέληξε ο κ. Σύψας.

Η κ. Ελένη Γιαμαρέλλου ζητεί συνεχή, εντατική ενημέρωση

Η γνωστή καθηγήτρια Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας δήλωσε ότι «δυστυχώς η χώρα μας έχει δύο θλιβερά πρωτεία. Και ντρέπομαι γιατί αναρωτιέμαι «τι κάναμε όλοι εμείς»; Τα πρωτεία είναι να είμαστε πρώτοι σε κατανάλωση αντιβιοτικών και πρώτοι σε ανθεκτικά μικρόβια. Οι τελευταίες καταγραφές το 2019 μάς έχουν μονίμως πρώτους στα DDTs (μονάδα που μετράει ανά 1000 κατοίκους, την κάθε ημέρα, πόσα αντιβιοτικά) εμείς έχουμε 30-35 βαθμούς, η Ολλανδία έχει 8 και η Ιταλία και η Ισπανία είναι γύρω στο 12…

Το 66% των Ελλήνων φέρνει αντίρρηση στο γιατρό όταν έχει ίωση ότι θα πάρει αντιβιοτικά για να του περάσει πιο γρήγορα. Παρότι του εξηγεί ότι τα αντιβιοτικά προορίζονται για την αντιμετώπιση μικροβίων και όχι ιών».

Καταγραφή του Απριλίου 2021 έδειξε ότι το 75% των ερωτηθέντων αύξησε την κατανάλωση αντιβιοτικών. Είναι η νοοτροπία ότι θα γλυτώσουν από τις σοβαρές επιπτώσεις από τη γρίπη κ.ά. πιο γρήγορα. Και οι αυξήσεις αυτές αφορούν δυστυχώς τη κατανάλωση στα νοσοκομεία από ιατρούς με κακή νοοτροπία και ελλιπή εκπαίδευση σε αυτό ειδικά το θέμα.

Και προτείνει η καθηγήτρια: «Η εκπαίδευση είναι σημαντικό να γίνεται σταθερά για την κοινότητα αλλά και για τους φοιτητές από 5ο έτος. Για το γιατρό και τον φαρμακοποιό και τον άνθρωπο της φαρμακευτικής εταιρίας, εκπομπή και σποτ και αφιερώματα μία και δύο φορές το μήνα σχετικά θέματα κι όχι μία φορά το μήνα. Να μπορέσουμε γρήγορα να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της αντοχής».

Ταινία μικρού μήκους από την Pfizer

Η φαρμακευτική εταιρία ολοκλήρωσε ένα project ετών για τη δημιουργία ενημερωτικής ταινίας μικρού μήκους με τίτλο «41 βαθμοί Κελσίου» και αναγνωρίσιμους συντελεστές, όπως είναι η Ελένη Κοκκίδου, που στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει όσους καταναλώνουν αλόγιστα αντιβιοτικά επειδή έχουν ίωση ή επειδή έχουν πυρετό ή επειδή τα πήρε ο …γείτονας.

Πηγή ieidiseis.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου