Από τις 81.100 γυναίκες που δολοφονήθηκαν πέρυσι παγκοσμίως, οι 45.000 (ποσοστό 56%) έχασαν τη ζωή τους στα χέρια μελών του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, με το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας να είναι εντονότερο σε περιοχές της Ασίας και της Αφρικής.
Περίπου 45.000 γυναίκες και κορίτσια φονεύθηκαν από κάποιο μέλος του οικογενειακού τους περιβάλλοντος το 2021, με το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας να είναι εντονότερο σε περιοχές της Ασίας και της Αφρικής, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.
Από τις 81.100 γυναίκες που δολοφονήθηκαν πέρυσι παγκοσμίως, οι 45.000 (ποσοστό 56%) έχασαν τη ζωή τους στα χέρια μελών του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, όπως σημειώνεται, με τους ειδικούς ωστόσο να υπογραμμίζουν ότι τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας είναι στην πραγματικότητα ακόμη περισσότερα καθώς πολλά περιστατικά δεν καταγράφονται ως τέτοια αν και είναι, λόγω έλλειψης σχετικών στοιχείων.
Η περίοδος της πανδημίας συνέπεσε, μάλιστα, με μια σημαντική αύξηση των γυναικοκτονιών στη Βόρεια Αμερική και στη δυτική και νότια Ευρώπη.
«Η ενδοοικογενειακή βία εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται ως ιδιωτική “οικογενειακή” υπόθεση σε ορισμένα μέρη του κόσμου. Η αστυνομία και οι εισαγγελείς συχνά δεν παίρνουν στα σοβαρά τις υποθέσεις και η ενοχοποίηση των θυμάτων είναι ευρέως διαδεδομένη. Αυτό αποτρέπει τις γυναίκες και τα κορίτσια από το να προβαίνουν σε καταγγελίες. Οι παραβάτες μένουν ατιμώρητοι και αυτό καλλιεργεί μια κουλτούρα ατιμωρησίας που διαιωνίζει τις κακοποιήσεις», σημειώνει η Bárbara Jiménez-Santiago, δικηγόρος και μέλος της οργανώσης Equality Now.
Με πληροφορίες από the Guardian